Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Belçika merkezli pil üreticisi Novali ile Mitsubishi Electric Europe arasında teknoloji ortaklığı mutabakatı imzalandı. Avrupa çapında birden fazla "giga fabrika" finanse etmek ve hayata geçirmek üzere kurulan Novali, üretime 2025 yılında başlamayı planlıyor. Novali'nin Kurucu Ortağı Roald De Meyer'in ifade ettiği üzere "Sanayi ve hükümetin Avrupa'da pil hücresi üretimi kurma ihtiyacı konusunda hemfikir olması, AB ticaret bloğu için talebi karşılamak ve üretim bağımsızlığının tesis edilmesinin esas alınması" bu anlaşmanın çok kısa sürede gerçekleştirileceğini gösteriyor.
Mitsubishi Electric, Avrupa'da giderek önem kazanan büyük ölçekli pil hücresi üretimi konusunda Belçika menşeli pil şirketi Novali ile teknoloji ortaklığını iş birliğine imza attı. Bu anlaşma kapsamında mevcut otomasyon çözümlerinin pil hücresi üretimi için düzenleneceğini belirten Mitsubishi Electric Europe EMEA Lityum Pil Endüstrisinden Sorumlu Direktörü Klaus Petersen, Avrupa'da üretilen yeni nesil pillere ilişkin değer zincirinin oluşturulmasını amaçladıklarını vurguladı.
Hedef, Avrupa'da yerel imalatçılardan oluşan bir üretim ağı yaratmak
Mitsubishi Electric, Asya'daki lityum hücre imalat endüstrisinde otomasyon çözümleri sağlama konusunda uzun süreli deneyime ve Avrupa'da köklü bir makine imalatçısı müşteri portföyüne sahip. Avrupa'daki değer zincirinin sağlanması gerekliliğinden yola çıkarak Mitsubishi Electric ve Novali gigawatt saat (GWh) ölçeğinde komple hücre üretim hattı sunabilen yerel makine üreticileri ağı oluşturmayı hedefliyor. Bu iş birliğinin odağında, şimdiye kadar sektör için bir zorluk olan israfı önlerken sınıfının en iyi pil hücrelerini oluşturmak yer alıyor.
Bu proje, Avrupa'nın elektrifikasyonu için büyük bir fırsat
Mitsubishi Electric ile gerçekleştirdikleri iş birliği hakkında konuşan Novali Kurucu Ortağı Thomas De Clippeleer; "Lityum pil hücresi üretimi, Avrupa için nispeten yeni bir alan olmasına rağmen hızlı bir gelişim gösteriyor. İş ortaklarımızdan öğrendiğimiz ve yararlanabileceğimiz her türlü yenilik ise üretim başlangıcına daha hızlı ulaşmamıza yardımcı oluyor. Bir fabrikanın GWh kapasitesine yükseltmesi gerçekten iddialı bir hedef ancak Novali olarak bunu yerel değer zinciri yaratmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Tüm Avrupa elektrifikasyon girişimi bundan faydalanacağı için bu proje bizim için çok önemli" dedi.
CO2 açısından nötr bir pil üretimi sağlanacak
Novali'nin temel hedefi CO2 açısından nötr bir pil üretimi sağlamak, enerji ve ham madde tüketimini azaltmak… Bu noktada yüksek düzeyde bir fabrika otomasyonuna ihtiyaç duyuluyor. Başlı başına zorlu bir süreç olan hücre üretim prosesinde enerji verimliliğinden vazgeçmeden yüksek kalite standartları yakalamayı bugüne kadar kanıtlamış Mitsubishi Electric, otomasyon çözümleri ile bu alanda farkını ortaya koyarak ileri yönetim anlayışı sunuyor.
Avrupalı imalatçılardan oluşacak yerel bir ekosistem kurulacak
Novali'nin yeni nesil pil teknolojisi üretimini büyütmek için bir platform sunduğunu belirten Novali Kurucu Ortağı Roald De Meyer ise şunları söyledi: "Bir yandan kendi alanlarında öncü teknoloji şirketleriyle ortaklık kurarken diğer yandan Mitsubishi Electric gibi otomotiv ve endüstriyel ortaklarla tedarik zincirini geliştirmek ve pil hücrelerini seri üretime geçirmek için birlikte çalışıyoruz. Dört jenerasyon pil hücresi üretmeyi planlıyoruz. Düşük maliyetli pazar segmenti için lityum demir fosfat (LiFePO) veya (LFP) hücreleri, yüksek voltajlı katotlara geçiş yapan son teknoloji nikel manganez kobalt (NMC) hücreleri ve orta pazar segmenti için silikon anotlar sunuyoruz. Pillerin yüksek hacimlerde piyasada bulunması gerektiği için hücre üretimine ve tedarik zincirine büyük bir yatırım gerekiyor. Bunu başarmak için otomotiv şirketleriyle ortak girişimler kuran küresel yatırım fonları ve endüstriyel ortaklarla birlikte çalışıyoruz. Üretim ekipmanı ve genel fabrika otomasyonu, tedarik zincirinde çok önemli bir unsur. Mitsubishi Electric, Asya'daki tüm yerleşik hücre ve ekipman üreticilerine otomasyon ürünleri sağlama konusunda onlarca yıllık deneyime sahip. Bu iş birliğiyle Avrupalı üreticilerin yerel ekosistemini oluşturmak için bu uzmanlıktan yararlanacağız."
Mitsubishi Electric Corporation Hakkında
Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yılı aşkın deneyime sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında bilinen bir dünya lideridir. Mitsubishi Electric, "Changes for the Better" (Daha İyisi İçin Değişim) ruhuyla toplumu teknolojileriyle zenginleştirmektedir. Şirket 31 Mart 2022'de sona eren mali yılda 4.476,7 milyar yen* (36,7 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirmiştir. Ayrıntılı bilgi için; www.MitsubishiElectric.com
Tokyo Döviz Borsası'nın 31 Mart 2022'de ilan ettiği 1 USD=122 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.
Novali Hakkında
Novali, mobilite ve enerji depolama pazarlarına hizmet sunan bir hücre üretim şirketidir. Yeni nesil pil teknolojisinin ölçeğini geliştirmek için teknoloji şirketlerine bir platform sunmaktadır. Misyonu, enerji ve güç yoğunluklarını artırarak ve pil maliyetlerini düşürerek enerjide dönüşüm sürecine katkıda bulunmaktır. Pillerin, CO2 açısından nötr, yerel tedarik zincirleri ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilmesi gerektiğine inanan şirket, endüstrinin genel refahına hizmet etmesi gerektiğini kabul etmektedir.
www.novali.energy
Mitsubishi Electric'in Türkiye'deki Faaliyetleri Hakkında
"Evden uzaya" kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric'in Türkiye'deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, mekatronik CNC sistemler ile asansör ve yürüyen merdiven sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye'yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa'daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa'daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye'de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı'nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye'nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda.