Noel siparişleri 'resesyon derinleşecek' sinyali verdi - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; ekonomik aktivitenin öncü göstergeleri arasında kabul edilen uluslararası yük taşımaları, küresel ekonomideki durgunluğun ve buna paralel olarak da Türkiye’nin ihracatındaki daralmanın derinleşeceğine işaret ediyor.
 
İhracat taşımalarında her Noel öncesi görülen yoğun trafik bu yıl gerçekleşmiyor. Lojistikçiler, yük hacimlerinde %50'ye varan daralma yaşandığını belirtirken, düşüşün 2024’ün de zayıf geçeceğine işaret olduğu yorumları yapılıyor.

Ekonomik aktivitenin öncü göstergelerinden sayılan uluslararası yük taşımaları, küresel ekonomideki durgunluğun ve Türkiye’nin ihracatındaki daralmanın derinleşeceğine işaret ediyor. Olağan yıllarda özellikle son çeyrekte yaşanan Noel hareketliliği, bu yıl yerini daralmaya bıraktı. Sektör temsilcileri, hava, kara ve denizyolunda azalan yük hacimlerinin sadece Noel’in değil, 2024’ün de zayıf geçeceğinin sinyallerini verdiğini söylüyor.

Küresel ekonomideki daralma nedeniyle Türkiye’nin ihracatında tekstil başta olmak üzere birçok sektörde düşüş başlamıştı. Bu trend eylül ayında da devam ederken, hem ihracatçının hem de lojistikçinin umudu Noel öncesi yapılacak alışverişteydi. Ancak eylül ayının ardından ekim ayının ilk iki haftasının da sakin geçmesi bu umudun tükenmesine neden oldu.

Navlunda düşüş sürüyor
Ağırlıklı olarak Avrupa’ya uluslararası karayolu taşımacılığı yapan EvoLog Lojistik’in CEO’su Barış Talay, müşterilerinin yük hacimlerinde minimum yüzde 15 daralma olduğunu söyledi. “Resesyon kendini hissettiriyor” diyen Talay, Noel öncesi yaşanan bu daralmanın 2024’te resesyonun derinleşeceğinin sinyallerini verdiğini ifade etti.

İtalya merkezli denizcilik şirketi Rif Line’ın Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem de mal hareketindeki yavaşlamaya dikkat çekerek, “Olağan dönemde Avrupa’ya olan sevkiyatlarda eylül, ekim, kasım ve hatta aralık ayının ortasına kadar biz lojistikçilerin yıl boyunca en yoğun sevkiyat yaptığı dönemdir. Ancak bu yıl tekstil ürünleri başta olmak üzere perakende tarafında ciddi bir daralma yaşıyoruz. Bu sektörlerde geçen yılın aynı sezonuna göre yük hacminin yüzde 50’ye yakın azaldığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Erdem, otomotiv sektörüne yönelik sevkiyatlarda ise bu daralmayı yaşamadıklarının da altını çizdi. Pandemi öncesi seviyelere gelen hatta bazı rotalarda 2016 seviyesine gerileyen Drewry Dünya Konteyner Endeksi’nde düşüş 12 Ekim haftasında da sürdü. Endeks geçen hafta yüzde 1,5 düşüşle 1.369,06 dolara geriledi. Böylece endeks geçen yılın aynı haftasına kıyasla yüzde 60,7 geriye geldi.



Diğer Haberler
Japonya'nın üst düzey kur yetkilisi Kanda: Çin ekonomisinin yavaşlaması, kısmen politika başarısızlığından kaynaklanıyor
Japonya'nın üst düzey kur yetkilisi Kanda: Global ekonomiye yönelik riskler, Çin'in yavaşlaması, Ukrayna ve Orta Doğu krizi nedeniyle aşağı yönlü eğilimli
Japonya'nın üst düzey kur yetkilisi Kanda: ABD ekonomisi beklenenden daha güçlü, ancak Beige Book, zayıflama belirtileri gösteriyor
Japonya'nın üst düzey kur yetkilisi Kanda: Döviz piyasaları çıkmazda
Japonya'nın üst düzey kur yetkilisi Kanda: Piyasalar yön belirtmiyor
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Rusya, Orta Doğu'daki gerilim konusunda Türkiye ile temasta
Musk, AB yasaları nedeniyle X platformunu Avrupa'dan kaldırmayı düşünüyor - Insider
Facebookta Paylaş