Nisan Ayı Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)


   
 

 

 

      
Enflasyon Yıllık Bazda %43,68'e Geriledi
Nisan ayında TÜFE beklentilerin altında %2,39 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Mart ayındaki %50,51 seviyesinden Nisan ayında %43,68 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %67,89 seviyesinden %53,92 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %47,4 seviyesinden %45,48 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı döneminde %7,25 olarak açıklanan aylık bazda enflasyon sonrası, baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon son dört ayda olduğu gibi Nisan ayında da gerilemeye devam etti.
ÜFE ise aylık bazda %0,81 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %62,45 seviyesinden Nisan ayında %52,11 seviyesine gerilemiş oldu.
TÜFE tarafında aylık bazda haberleşme %5,93, lokanta ve oteller %4,24, gıda ve alkolsüz içecekler %3,95 artış gösterirken, Nisan ayında düşüş gösteren tek grup %1,47 ile konut oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %4,74 ile metal cevherleri, %4,13 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, %4,08 ile gıda ürünleri olurken, Nisan ayında düşüş gösteren gruplar %16,98 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, %5,37 ile tütün ürünleri %3,46 ile ham petrol ve doğal gaz oldu.
Beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrasında BİST100 endeksindeki satış baskısı da devam etti. Enflasyon tarafının geri gelmesi geçen sene %85,51’lere kadar yükselen enflasyonla birlikte Borsa’daki alternatifsizlik yaşanması ardından, bu yıl farklı enstrümanların enflasyona yaklaşması algısını tekrar gündeme getirdi. Tatil riskinin alınmama algısına ek olarak bilanço döneminin de endekse etki yaratmaması ile endeks Mart’ta gördüğü 5.503 seviyesinden an itibariyle yaklaşık %20 gerisinden işlem görüyor. Endeks deprem döneminde ise en düşük 4.484 seviyesini görmüştü. Global taraftaki bankacılık krizi, seçime yaklaşılma sürecindeki belirsizlik sonrasında KKM’de üst faiz sınırının kaldırılması, banka mevduatlarının artması, altının yükselemeye devam etmesi ve enflasyon tarafındaki geri çekilme ile alternatif getiri arayışında farklı enstrümanların ön plana çıkabileceği görüşü ile endeksteki geri çekilme devam ediyor. Endekste 200 g HO’nun geçtiği 4.380 seviyesinin destek haline geldiğini düşünüyoruz.
 
Merakla beklenen Fed kararı da bugün açıklanacak. Piyasa beklentileri Fed’in 25 baz puan faiz artıracağı yönünde. Anketlerde de bu ihtimal yaklaşık %95. Son toplantıda Fed, 25 baz puan faiz artırmıştı ve Powell şahin mesajlar vererek piyasayı şaşırtmıştı. Bankacılık krizinin es geçildiği son toplantı ardından, Powell’ın şahin görüş verdiği toplantının tutanaklarında Powell’ın tersi ifadeler vardı. Fed Toplantı Tutanaklarında resesyon endişeleri ve bankacılık krizi dile getirildi. Fed’in yaptığı en iyi işlerden biri olan sözlü yönlendirmeler böylelikle tabiri caizse sınıfta kalmış oldu. ABD’de artırılan faizler neticesinde ABD bankalarının sahip oldukları hazine tahvillerinin değerinin azalması ile aktifleri ve gelirlerinde azalma meydana geliyor. Gelen yatırımcıların ellerindeki borçlanma araçlarının miktarlarının artması ve bankaların bu duruma cevap vermemesi sonrasında tahvil zararlarından kaynaklı SVB’nin iflası ile başlayan bankacılık krizi, ABD’deki küçük bankaların da bu durumdan etkilenmesi ile devam etti. Bu süreçte son haber akışlarında First Republic Bank’ın açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda beklentilerin üzerinde mevduat çıkışı yaşadığı ortaya çıktı. JP Morgan’da First Republic Bank’ı satın aldığını açıkladı. Mali sektöre dair endişeler ile Fed’in yılın ikinci yarısında daha güvercin olma ihtimali de artmış durumda. Yüksek sesle konuşulan konu ise Fed’in belki de Mayıs’ta son kez faiz artıracağı. Anlık konjonktüre göre kararlar hızla değişse de Fed enflasyonu mu kontrol altına alacak yoksa büyüme odaklı stratejiye mi geçecek? Bu karar ile birlikte riskli varlıklarda yön arayışında ne tarafa evrileceğini belirleyecek gibi görünüyor. Beklentimiz Fed’in bu yıl içinde son kez faiz artırıp bekle/gör politikasına geçeceği yönünde. Bu da hem riski varlıklarda hem de dolara olan talebin azalması ile güvenli limanlarda risk iştahını artırabilir.
Son TCMB Toplantısında politika faizinde beklentilere paralel faizde değişikliğe gidilmedi. Karar metninde liralaşma ve global enflasyon sorunu ile yurt dışı para politikalarına dikkat çekilirken, deprem etkilerinin yakın vadede ekonomiyi etkilemesi, orta vadede ise ekonomi üstünde kalıcı bir etkide bulunmayacağı belirtildi. Bir sonraki PPK 25 Mayıs'ta gerçekleşecek.



 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş