Mutfak eşyaları sektöründe ihracat geriledi, birim fiyattaki artış umut verdi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) bünyesinde yer alan Metalden Mamul Sofra ve Mutfak Eşyaları Sektörü'nün eylül ayı ve yılın ilk dokuz ayına yönelik ihracat rakamları açıklandı. Sektörün Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 düşüşle 73 milyon dolara gerilerken, dokuz aylık dönemdeki ihracat ise yüzde 3,46 düşüşle 642,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Türkiye'de yükselen maliyetlerin ihracatta sıkıntı yaşanmasına sebep olduğunu, bunun yanında sektörün ana ham maddesi olan paslanmaz çeliği yurtdışından rakiplere göre daha pahalı almalarının ihracat rakamlarını etkilediğini ifade etti.

 

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) bünyesinde yer alan Metalden Mamul Sofra ve Mutfak Eşyaları Sektörü'nün eylül ayı ve ilk dokuz aylık ihracat karnesi belli oldu. Geçtiğimiz yılın eylül ayında 77,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, bu yılın eylül ayında ise yüzde 5,6 düşüşle 73 milyon dolarlık ihracat yaptı. Eylülde İtalya'ya yapılan ihracattaki yüzde 47,7'lik artış bu ülkeyi 5,2 milyon dolarla en büyük pazar haline getirirken, İtalya'yı 4,9 milyon dolarla Cezayir ve 3,9 milyon dolarla Birleşik Krallık izledi. Suudi Arabistan, Fransa, Irak, Rusya, Mısır, Almanya ve Romanya da en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.

 

Eylül ayında ihracatta yaşanan düşüşe karşın ihracat birim fiyatı kilogram başına 4,46 dolardan 4,59 dolara yükselerek önümüzdeki aylar için umut verdi.

 

Ocak-Eylül dönemine bakıldığında ise sektörün ihracatı yüzde 3,46 düşüşle 665,2 milyon dolardan 642,2 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde en çok ihracat yapılan ülke 45,3 milyon dolarla Mısır olurken, onu 43,1 milyon dolarla İtalya ve 39 milyon dolarla Cezayir takip etti. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler ise Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Fransa, Irak, Fas, Almanya ve Rusya oldu.

 

'MALİYETLER YÜKSELİYOR, EK VERGİ ÖDÜYORUZ, REKABETTE ZORLANIYORUZ'

 

Açıklanan rakamları değerlendiren Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Türkiye'de maliyetler yükseldikçe Çinli ve Avrupalı rakiplerle baş etme konusunda zorlandıklarını kaydetti. Ayrıca sektörün ham madde konusunda yurt dışına bağlı olmasının ciddi bir şekilde etkilediğini anlatan Topuz, "Bizim ana ham maddemiz paslanmaz çelik ve biz paslanmazı rakiplerimizden daha pahalıya alıyoruz. Paslanmaz çelikteki yüzde 12’lik vergi bizim rekabet avantajımızı yok ediyor. Ayrıca sektörümüzle ilgili olarak yaşanan anti damping soruşturmaları da bizi ciddi şekilde sıkıntıya soktu. Mevcut durumda diğer ülkelerle rekabet şansımız çok azalıyor. Verginin sıfırlanması konusunda gereken çalışmaları yapıyoruz. Eğer vergi konusu sektörün üzerinden kalkarsa ihracatta çok hızlı bir sıçrama görebiliriz." dedi.

 

Türkiye'nin rakiplerinden çok daha sonra bu sektöre girmesine rağmen kalitesi ile çok önlere geldiğine işaret eden Topuz, "Avrupa'da hem kalitemiz hem de lojistik avantajlarımız ile çok önemli bir tedarikçi durumundayız. O yüzden eğer ek vergi gibi sorunların önüne geçilirse sektörün çok daha iyi hale geleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.



Facebookta Paylaş