MÜSİAD EXPO Bugün Başladı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

124 farklı ülkeden gelen yabancı iş adamları, yatırımcı kurumlar ve devlet adamlarını konuk edecek 17. MÜSİAD EXPO’da, Türkiye, bölge ve dünya ekseninde ekonominin geleceği konuşulacak. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar, bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de paylaşılacağı bir fikir paylaşım ortamına dönüşüyor. Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı ise bu projelerden bazıları.

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen 17. MÜSİAD EXPO’da Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın İbrahim Al-Senoussi, Somali Finans Bakanı Sayın Mohamud Ibrahim Hayır ve Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa konuşma yaptı. Rekor sayıda katılımcı ülkeyi ağırlayan EXPO, 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşiyor. 8 binin üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğe, 124 farklı ülkeden 400’e yakın alım heyeti katılıyor. Fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor. 17. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar, bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de açıklanacağı bir fikir paylaşım ortamına dönüşüyor.Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı ise bu projelerden bazıları.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank:
“Aslında bugün burada, Türkiye’den dünyaya çok güzel bir mesaj da veriyoruz. Küresel ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiği bu dönemde, biz yeni işbirliklerini yeşertmenin ve birlikte kazanmanın peşindeyiz. Çünkü şunu biliyoruz, ticaret savaşının galibi olmaz. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. MÜSİAD EXPO gibi organizasyonlar da bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor.

“Yapısal dönüşümde temel eksenimiz: “yerlileşme”, “teknoloji üretimi” ve “markalaşma”
Ekim ayıyla birlikte, 12 aylık ihracatımız geçen seneye göre yüzde 8 arttı ve 167 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 145 milyar dolarını sanayi sektörümüz sırtladı. Sanayimizin daha da güçlenmesini çok önemsiyoruz. Yine sanayide rekabeti artırmak için, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmeye odaklandık. Bu dönüşümde temel eksenlerimiz; “yerlileşme”, “teknoloji üretimi” ve “markalaşma” olacak.

“İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ülkemiz 190 ülke arasında 43’üncü sıraya yükseldi”
Yatırımcı dostu bir ortam sağlamak hükümetimizin en temel öncelikleri arasında. Bakın Ekim ayında sevindirici bir gelişme yaşadık. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ülkemiz 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43’üncü sıraya yükseldi. Bu özetle şu anlama geliyor: İdare olarak, yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, büürokrasiyi azaltıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Hiç kuşkusuz bu durum ülkemizin uluslararası yatırımlar için daha da cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Uyguladığımız istikrarlı politikalar sayesinde, 16 senede 201 milyar dolar’lık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Türk iş insanlarının da özellikle Afrika Bölgesi’ndeki potansiyeli değerlendirmeleri gerektiğinin de bir kez daha altını çizmek isterim.”

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan:
“MÜSİAD 85 ülkede 125 irtibat ofisiyle güçlü bir Ticaret Diplomasisi yürütmektedir”

17. MÜSİAD Expo açılışında konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: MÜSİAD, bundan 28 yıl önce bütün derdi, memleketi olan, bir avuç yürekli insan ile başladı yolculuğuna. Yolumuz uzundu. Yolumuz meşakkatliydi. Çok badireler atlattık. Çok virajlar döndük. Ve bugün, vardığımız noktada artık MÜSİAAD, olgunluk çağını yaşayan, tecrübeleriyle gelecek öngörüleri yapabilen, geçmişiyle gurur duyan, geleceğine sahip çıkan bir hamidir. Bugün MÜSİAD, ona kalan mirasın bilfiil farkında ve her daim hazır, vakur ve bir o kadar mütevazı bir güçtür. MÜSİAD, sadece ülkesine değil dünyaya da varlığını kabul ettirmiş bir sermaye örgütüdür. Gücünü tabandan alan ve paylaşımı tabana yayan bir ekonomik ağdır. Sadece ülkesinde değil dünyanın dört bir yanında beraberlik ruhunu ateşleyen, birleştirici bir unsurdur.
85 ülke, 215 irtibat noktasına ulaştırdığımız teşkilat ağımızdan aldığımız güçle, bir “Ticaret Diplomasisi” yürütüyoruz. Birer ticari ataşe gibi çalışan yurt dışı şube başkanlarımız ve temsilcilerimiz aracılığıyla, bulunduğumuz ülkelerde iş insanlarını bir araya getiriyor ve ülkelerimiz arasında işlevsel bir köprü kuruyoruz. Teşkilatlanma çalışması yürüttüğümüz ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği anlaşmasına giderek ve MoU anlaşmaları imzalayarak Türkiye adına önemlli ticaret köprüleri kuruyoruz.

Kaan: “Her yıl 2000 KOBİ’yi orta ölçekli işletme haline getirecek ülke ekonomisine 200 Milyar Dolar katkı sağlayacağız.”
“İhracatımızın % 56’sını ve ithalatımızın %38’ini gerçekleştiren ve ülkemize cari fazla veren, ekonomisinin taşıyıcı gücü olan KOBİ’lerimiz için güven verici ve birleştirici bir unsurdur. MÜSİAD, zamanla kazandığı iş yapma tecrübelerini KOBİ yapıları ile paylaşıp yeni iş modelleri geliştirmektedir. Orta ölçekli Sanayi Bölgeleri Projeleri bu desteklerden sadece biridir. Bu projemiz, küçük sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturmaktadır. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret vermektedir. MÜSİAD EXPO Projeler Vadisi kapsamında görücüye çıkacak olan bu Proje, bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecektir. Alman ekonomisinin %80 nini 20.000 KOBİ oluşturmaktadır. Biz de ülkemizde her yıl 2000 KOBİ firmamızı, orta ölçekli hale getirip, faaliyete geçtikten sonra yılda 200 milyar $’ı ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu yılki fuarın hedefi «fikir ve hedeflerini hayata geçirmek isteyen yerli ve yabancı iş insanlarını bir iş platformunda bir araya getirmek ve Türkiye’nin ticari hacmini artırmaktır. 2023 için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik en kritik zirvelerden biri olan MÜSİAD EXPO, potansiyel ihracat ilişkilerinin kurulacağı önemli bir iş platformu oluşturmayı öngörmektedir.”

İnsansız Deniz Aracı (İDA) Görücüye Çıkıyor
MÜSİAD EXPO kapsamında bu yıl, High Tech Port, 22.International Business Forum (IBF) ve 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK) programları da eş zamanlı olarak düzenleniyor. Fuar kapsamında düzenlenecek High Tech Port’ta ise savunma ve havacılık sektörlerinin öncü isimleri ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergileyecek. Fuarda bu yıl ilk kez, yeni geliştirilen “İnsansız Deniz Aracı” (İDA) da görücüye çıkacak. Fuarın son günü ise Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Genç İş Adamlarıı Kongresi (UGİK), düzenlenecek. “İşin Başında Gençler Var” sloganıyla EXPO kapsamında gerçekleştirilecek organizasyonda, “Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi Ekonomisi” ana teması altında, “Dijital Para, İnovasyon ve Kurumsallaşma” ve “Dönüşen Dünyada Geleceğin Meslekleri” gibi konular ele alınacak.

MÜSİAD PROJELER VADİSİ
GABORAS: Bölgeye hitap eden Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası
GABORAS hakkında bilgi veren Kaan, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden biri olan ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması noktasında hayati önem teşkil eden gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir başarı elde etmesinin, ülkemiz için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kaan: “30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı.” dedi.
Kaan; “GABORAS’ın kurulmasındaki ana gaye; Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluş amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma geçmelerini sağlamak hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.

FAİZSİZ KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ (Yapı Tasarruf Sistemi)
Gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmalara hız verdiklerinin altını çizen Kaan, Faizsiz Konut Finansman Sistemi (Yapı Tasarruf Sistemi)’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sistem hakkınnda bilgi veren Kaan, “Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türüdür. Sistem; güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra, ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkânı gibi faydalar da içermektedir. Türkiye’de hâli hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda MÜSİAD üyeleri de olan BİREVİM, EMİNEVİM, FUZULEV gibi firmalarımız bulunmaktadır,” dedi.

ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ PROJESİ: Eski usul imalathanelerden geniş olanakları olan modern üretim tesislerine
MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılacak bir başka proje de sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi”. Kaan, proje hakkında şunları söyledi: “Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi sitelerinde yani yaklaşık 100-150 metrekarelik alanlarda üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek.”

“YERLİ ÜRETİM MİLLİ MARKA”
“Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası” da 17. MÜSİAD EXPO’da başlatılacak projelerden biri. Projenin amacından bahseden Kaan, ithal ürünlere bağımlılığın azaltılması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bu topraklların öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi gerekmektedir. Kampanyamız bu alanda halkımızın farkındalığını artırmayı hedeflemektedir.”

ENTEGRE TARIM VE ENERJİ PROJESİ (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri):
Türkiye’nin cari açığının azaltılması yolunda alınması gereken en önemli tedbirin, alternatif enerji kaynaklarının artırılması ve yenilenebilir enerji alanında hayata geçirilecek yeni projeler olduğunu söyleyen Kaan, MÜSİAD olarak yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen Entegre Tarım ve Enerji Projesi (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri) üzerine çalışma başlattıklarını bildirdi. Proje kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulacak. Projeyle, hayvan dışkıları, organik atıklar ve tarımsal atıklar kullanılarak, enerji üretilecek, kimyasal gübre kullanımını azalacak. Proje 128 milyon doolarlık doğalgaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçerek, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

KARZ-I HASEN SANDIĞI: Üyeler arası sosyal yardımlaşma
Karz-ı Hasen Sandığı’nın, üyeleri, faiz sarmalından korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek amacıyla oluşturulduğunu belirten Kaan, “Karz, geri almamak üzere verilen borç anlamına geliyor. Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor.

AFRİKA TÜRKİYE TİCARET VE KÜLTÜR MERKEZLERİ PROJESİ
2018’in “Afrika Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD’ın Afrika’ya yönelik projeleri de hız kazandı. Konu ile ilgili farklı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek üzere yola çıktıklarını
ifade eden KKaan, “MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek” dedi.



Diğer Haberler
İSPANYA'DA DIŞ TİCARET AÇIĞI EYLÜL'DE YILLIK %+30.3- SANAYİ BAKANLIĞI
İTALYA İSTATİSTİK BÜROSU: HÜKÜMETİN BÜTÇESİ, NET İHRACAT BÜYÜMEYE KATKI YAPAMAZKEN 2019'DAKİ YEREL TALEBİ DESTEKLEYECEK
İTALYA İSTATİSTİK BÜROSU : İTALYA'DA ORTALAMA İŞSİZLİK ORANININ 2018'DE %10.5 OLMASINI BEKLİYOR
İTALYA İSTATİSTİK BÜROSU, İTALYA'NIN 2018'DEKİ GSYİH BÜYÜMESİ BEKLENTİSİNİ MAYIS AYINDA TAHMİNİ %+1.4'TEN %+1.1'E DÜŞÜRDÜ, 2019'DA %+1.3 OLMASI BEKLENİYOR
IRAK PETROL BAKAN YARDIMCISI: OPEC BİR SONRAKİ TOPLANTIDA PETROL PİYASALARINI İSTİKRARA KAVUŞTURMA, ARZ VE PETROL FİYATLARI KONULARINI DEĞERLENDİRECEK
MERKEL : BREXİT ANLAŞMASINDA ZOR PROBLEM VAR VE BU İRLANDA'DAKİ SINIR KONUSU
MERKEL : YOĞUN VE GERGİN BİR ZAMAN
ALMANYA/MERKEL: İSPANYA'NIN BREXİT ANLAŞMASINA İTİRAZLARINI NASIL ÇÖZECEĞİMİZİ HALA BİLMİYORUZ
MERKEL : PAZAR GÜNÜNE KADAR BİR ÇÖZÜM BULUNACAĞINA İNANIYORUM
Facebookta Paylaş