Merkezin Ardından Türk Lirası (XTB Menkul Değerler)

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) toplantısında politika faizinde mevcut yüzde 8,00 seviyesi korunurken üst bant 75 baz puan geç likidite penceresi 100 baz puan yukarı çekildi. Üst bant ve geç likidite penceresinde artırım piyasa beklentisine paraleldi. Alınan karar ile Merkez'in geçtiğimiz hafta olduğu gibi günlük olarak piyasanın nabzını yoklayacağını ve buna göre TL likiditesinde sıkılaştırma yönünde adım atacağını anlıyoruz. Banka ileriye dönük hızlı bir normalleşme bekliyor olmalı ki politika faizine dokunmadı. Mevcut politikalar ile nereye kadar devam edileceği konusu tartışılırken bugünkü koşullarda mevcut durum yeterli olabilir.
Önümüzde 27 Ocak Fitch kararı var ve yılın ilk haftasında Türk Lirası'nın değer kaybında negatif Fitch beklentisi etkili oldu. Fitch değerlemesinde ülke görünümümüz negatif iken BBB- yatırım yapılabilir notumuz var. Kurum Cuma günü yapacağı değerlendirmede ülke notunu BB+ seviyesine düşürebilir. Bu tarz bir gelişme tek yatırım yapılabilir ülke notunu kaybettiğimiz anlamına geliyor. Net bir şey söylemek çok zor olmakla birlikte bu tarz bir gelişmenin büyük ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz. TCMB'nin geçtiğimiz hafta atılan adımlara tepkisinin limitli olması dahi Fitch ile ilişkilendirilebilir.
İçeride Türk Lirası'nın değerini belirlerken diğer gelişen ülke piyasaları ve para birimlerine olan talep de önemli görülüyor. Bu anlamda dışarıda Amerikan Doları'nın altı majör para birimi karşısında değerini gösteren Dolar (DXY) Endeksi'ni takip ediyoruz. 09 Kasım 2016 tarihinde Amerikan seçim sonuçları ardından hızla yükselen DXY Ocak ayını düzeltme ile geçiriyor. Amerika'nın yeni ekonomik politikalarına ilişkin belirsizlik doları aşağı yönde baskılıyor. Bu haftanın son işlem gününde açıklanacak olan Amerika son çeyrek büyüme rakamı da önemli. Üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 büyüyen Amerikan ekonomisinin yılın son çeyreğinde yüzde 2,2 büyüyeceği tahmin ediliyor. Doların değer kazanması ihracat negatif etkisi ile büyümeyi aşağı çekmiş olabiilir. Öte yanda Başkan Donald Trump'ın güçlü dolardan duyduğu rahatsızlığı sık sık ifade ettiğini görüyoruz. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde sonuç fazla değişmiyor. Gelişen ülkeler arasında en iyi ekonomik performansı gösteren Amerikan doları bir süre sonra tekrar güç kazanabilir. Piyasa gerçeği büyüme ve faiz oranı farkı ile dolardaki yukarı yönlü hareketi destekliyor. Bu durum gelişen ülke piyasaları ve para birimleri için istenilen bir durum olmasa önümüzdeki dönem politikaları buna göre belirlemek en iyi alternatif diyebiliriz.
Teknik olarak, 09 Kasım 20 Aralık yükselişinin yüzde 50 fibo desteği olan 99,85 kısa vadede ilk önemli destek seviyesi. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması ile DXY 61,8 fibo desteği 98,90'lara kadar geri çekilebilir. DXY kısa vadede 100,00 seviyesinin üstümü altımı kararını verirken 100,85 ilk önemli direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönde kırılması ile ichimoku kumo bulutu gölgesi 101,86 hedef olarak görünüyor.

 

Haftalık grafik ile bakıldığındda paritenin yükseliş kanalının üst bandına doğru geri çekilme potansiyelinden bahsetmiştik. Ancak dışarıda doların yeni düşük seviyeler test etmekte kararsız kalışı ve içeride 27 Ocak Fitch bekleyişi ile parite aşağı gitmekte zorlanıyor. Dolar/TL'sının bugün 3,80 üzerinde kalması geçtiğimiz hafta bir kez test edilip geçilemeyen 3,84 seviyesini gündeme getiriyor. 3,84'ün üzerinde döviz piyasası pariteyi 3,90 direncine taşıyabilir. 3,80 altında kapanış durumunda ise 3,75 ilk destek ardından 13 Ocak düşük seviyesi 3,72'yi gözlüyor olacağız.

 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır..Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş