Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak %45’e yükseltti. Politika faizi 2002 Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek nominal seviyeye yükselmiş oldu.
Para Politikası duyurusunda üç temel mesaj var;
Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldı.
Enflasyon ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar mevcut faiz seviyesi korunacak.
Enflasyon görünümü üzerine belirgin ve kalıcı riskler oluşursa ilave faiz artışı için kapı açık bırakılıyor.
Yapılan açıklama büyük ölçüde beklentilerimizle uyumlu. Veriye bağlı bir faiz indirim patikası mesajı veriliyor. Bizim beklentimiz enflasyonun son çeyrekte sert gerilemesi ile 2024 yılı son çeyreğinde 500 baz puan faiz indirilmesi. Enflasyonda öngördüğümüzden daha iyi bir seyir olursa faiz indirimi döngüsü öne çekilebilir. 2024 yaz aylarından başlayarak toplam 750 - 800 baz puan indirim görebiliriz. Ancak 2024 sonu %42 enflasyon tahminimizin TCMB öngörüsünün 6 puan üzerinde olduğunu vurgulayalım.
Faiz kararının yanı sıra (i) kredi arzı ve mevduat faizlerinde gözlemlenebilecek oynaklıklara yönelik düzenlemelere gidileceğini ve (ii) parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek adına sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmeye devam edileceğini anlıyoruz.
Bankalara yönelik teşvik ve cezalarla mevduat faizinin artırılacağını anlıyoruz. Kredi arzına müdahalenin yönünü kestirmekte zorlanıyoruz. Kredi kartı kullanımı hızlanırken ticari krediler yavaşlıyor. Seçici bir düzenleme tahmin ediyoruz. Merkez Bankası’nın net borç verici değil net borçlanıcı olması ise sterilizasyonun önemini artırıyor.
2023 yılı merkezi bütçe açığı ile nakit dengesi arasındaki 750 milyar liralık fark önümüzdeki aylarda borç ödemelerinin yapılması ile piyasadaki likiditenin daha da artmasına yol açacak. Piyasadaki fazla likiditenin kalıcı olarak çekilmesi için Merkez Bankası’nın reeskont faizlerini artırması, zorunlu karşılık oranını yukarı çekmesi veya Hazine’nin piyasadan borçlanmasını artırması gibi çözümler aklımıza geliyor.
Hazine’nin ilk üç aylık borçlanma programı borç servisinin üzerine 110 milyar daha fazla borçlanma yapılacağına işaret ediyor. Önümüzdeki çeyreklerde de benzer eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla verim eğrisinin orta kısmında faizlerde yukarı yönlü baskı devam edebilir. Borçlanma dinamiklerinde ve dezenflasyon dinamiklerinde tehdit görmediğimiz için faizlerdeki yükselişi orta vadeli tahvillerde alış için fırsat olarak görüyoruz.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım'ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/01/25/merkez-bankasi-faiz-artirim-dongusunu-%45te-sonlandirdi/
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.