18 Ocak 2019 Cuma günü Zacatecas’taki bir etkinlikte konuşan Meksika Devlet Başkanı Obrador, iki milyondan fazla çiftçinin taban fiyat uygulamasından yararlanacağını ve sözkonusu uygulama sayesinde Meksika’nın gıdada kendine yeten bir ülke haline geleceğini ifade etti.
Sözkonusu program dahilinde çiftçilere mısırda 20 tona kadar ton başına 5.610 peso (293 ABD doları), fasulye için 15 tona kadar ton başına 14.500 peso (757 ABD doları), buğdayda 100 tona kadar ton başına 5.790 peso (302 ABD doları), pirinçte 120 tona kadar ton başına 6.120 peso (320 ABD doları) ve sütte litre başına 8,2 peso (0,43 ABD doları) tutarında ödeme yapılacak. Uygulamanın ne zaman başlanacağına dair bilgi verilmedi.
Obrador, Meksika’nın temel tarım ürünlerini ithal eder hale geldiğini belirtirken; anavatanı Meksika olan mısırı diğer ülkelerden en fazla ithal eden ülkenin Meksika olduğunu; pirinçte tüketimin %85’inin, buğdayda ise %70’inin ithal edildiğini; gelinen bu duruma geçmişte uygulanan politikaların yol açtığını ifade etti.
Yeni kurulan Meksika Gıda Güvenliği Kurumu (Segalmex) Başkanı ise sözkonusu uygulama ile çiftçilerin mahsullerini düşük fiyatlardan satmak zorunda kalmayacağını, devletin kuracağı toplama merkezlerinde alım yapılacağını ve ilk merkezlerin fasulye alımı için Zacatecas, Durango ve Chihuahua’da kurulacağını belirtti.
-Ekonomi Bakanlığı Bülteni-