Mayıs ayı enflasyon beklentisi bir önceki aya göre düşüş trendine girerek, ortalama %3,51 -FKB Ekonomik Görünüm Anketi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) İstanbul Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”nin (FKB-EGE) Mayıs bülteni yayımlandı. FKB-EGE, Nisan ayında bir önceki aya göre 2,29 puan azalarak 97,71 değerini gördü.
 
Temsil ettiği banka dışı finans sektörü oyuncuları ile ülke ekonomisinin kalkınması için faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Mayıs ayı bültenini yayımladı. Finansal sistemin sağlıklı işleyebilmesi ve gelişebilmesi için çatısı altındaki 5 sektördeki, 124 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırarak, ekonomik gelişmeye katkı sağlayan FKB’nin, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile oluşturduğu FKB-EGE’nin Mayıs 2024 tarihli endeks ve anket verilerinde, sıkılaştırma politikalarının etkileri de kendini gösterdi.
FKB Ekonomik Görünüm Anketi verilerine göre; Mayıs ayı enflasyon beklentisi bir önceki aya göre düşüş trendine girerek, ortalama yüzde 3,51 olarak gerçekleşti. Nisan ayı için yüzde 3,80 olan ay sonu enflasyon beklentisine göre yaşanan azalış, enflasyonun düşme eğilimine ilişkin olumlu sinyaller olarak da değerlendirildi. Ankette ay sonu ve cari yıl enflasyon beklentilerinde de azalış görüldü.
FKB EGE’ nin değişimine bakıldığında ise; Kasım 2018’den beri dalgalı bir seyir izleyen endeksin, Ekim 2023’ten itibaren girdiği yükseliş trendini, Ocak ayındaki düşüşün ardından devam ettirdiği görüldü. Ocak 2024’te 98,97, Şubat 2024’te 99,17, Mart 2024’te 100, Nisan 2024’te bir önceki aya göre 2,29 puan azalarak 97,71 değerini gördü. Ekonomideki gelişmeleri öncü bir gösterge olarak yansıtan FKB-EGE’nin, Şubat ve Mart aylarında başlayan beklentilerin olumlu yöndeki ivmesi Nisan ayındaki düşüş ile birlikte yön değiştirdi.
Öte yandan endeksin alt bileşenlerinden Faktoring Sektörü Endeksi de Nisan 2024’te 1,71 puan azalarak 99,5 değerine geriledi. Endeksin diğer bir alt bileşenleri olan Finansal Kiralama Sektörü Endeksi 98,88 puan, Finansman Sektörü Endeksi ise 94,75 puan değerine indi.
FKB Ekonomik Görünüm Anketi Mayıs sonuçlarına göre, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi 2024 yılı için yüzde 3,3 ve 2025 yılı için yüzde 3,6 oldu. Aynı yıllar için GSYH büyüme oranı beklentisi OVP’nin sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 4,5 ile IMF’nin sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,2 öngörüleriyle karşılaştırıldığında, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi, OVP öngörülerinin altında ve IMF'nin öngörülerinin üzerinde oluştu.
Araştırma ekibinden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, yıl sonu enflasyon beklentisinde azalışın gözlenmesinin, beklentilerin olumlu yöne evrilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Endeksteki eğilimin pozitiften negatife dönmüş olmasının ise önümüzdeki aylardaki seyirle daha net yorumlanabileceğini kaydeden Şeker; bu tür endekslerde uzun dönem zaman serisinin dikkate alınması gerektiğini, endekste dalgalanmanın devam ettiğini söyledi.



Facebookta Paylaş