Mavi Giyim 2022/Q4’de, geçen yılın aynı çeyreğine(2021/Q4) göre; satış gelirini %128,7, FVAÖK rakamını %126,5 ve net kârını %151,7 oranlarında artırdı. Senenin tamamında da; %129,2 oranında güçlü satış geliri büyümesi yakalayan şirketin, bu güçlü artışta; fiyat artışlarının yanı sıra, 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanımı ile tüm ürün kategorilerine yayılan adet büyümesi de etkili oldu. Şirket, ayrıca; güçlü marka stratejisi, müşteri talebine cevap veren yenilikler ve dinamik ürün-fiyat planlaması neticesinde 160 baz puan brüt marj artışı yakaladı. Yine, efektif maliyet yönetimi sayesinde; faaliyet giderlerinin toplam satışlara oranın da 180 baz puan iyileşme görüldü. Bölgelere göre gelir gelişimini incelediğimizde; Türkiye gelirleri %135 oranında artarken, bu gelir artışına en yüksek katkı perakende segmentinden geldi. Şirketin, Global gelirleri %129 oranında artarken; bu artışta da, perakende segmentindeki güçlü büyüme ana dinamik oldu.
4.Çeyrekte Yaşanan, Yılın En Yüksek Ürün Maliyet Enflasyonu; Marjları Baskıladı
Şirketin, 2022/Q4 çeyreklik finansal performansını incelediğimizde ise; satış gelirleri önceki çeyreğe(2022/Q3) göre sadece %2,0 oranında artarken, bu zayıf artışta; işlem adedi büyümesinin önceki 3 çeyreğin ortalamasının altında, %13,4 düzeyinde kalması etkili oldu. SMM oranının da, yılın en yüksek ürün maliyet enflasyonu kaynaklı 47,93’den 50,22’ye yükselmesi ile brüt kâr rakamı; önceki çeyreğe göre %2,5 oranında düşük geldi. Artan maliyetlerin yanı sıra, faaliyet giderlerinde de görülen artışla; FVAÖK rakamı %15,4 oranında düşük gelerek, 633 Mn TL seviyesinde gerçekleşti. Net kâr rakamı da, önceki çeyrekten %34,1 oranında düşük gelerek; 295 Mn TL düzeyinde gerçekleşme gösterdi. Buna rağmen, piyasanın medyan beklentisi olan 231 Mn TL’nin %27,7 üzerinde net kâr yazılmış oldu. Ancak, brüt kâr ve FVAÖK marjları gibi; net kâr marjı da; 3.çeyreğin altında kaldı. Şirketin, 2022/Q4’deki satış gelirlerinin dağılımında; yurt dışı satışların payı, %16’dan %15 seviyesine geriledi. Net yabancı para pozisyonunda, önceki çeyrekte yer alan 27 Mn TL’lik açık miktarı da; şirket yönetiminin açık döviz pozisyonu yaratmama stratejisine rağmen, 698 Mn TL artışla 725 Mn TL’ye ulaştı. Şirketin, özsermaye kârlılığı ise; 2020/Q4’teki 0,9 seviyesinden her çeyrekte artarak, önceki çeyrekte 84,6 seviyesine ulaştıktan sonra; 2022/Q4’te 78,2 seviyesine geriledi.
Geleceğe Dönük Beklentiler
Özel döneme tabi olan şirketin, 2023 yılı beklentileri; makro-ekonomik değişkenlerdeki belirsizlikler nedeniyle, Haziran ayında ilk çeyrek sonuçları ile birlikte açıklanacaktır.
Değerlendirme
Şirketin açıklamış olduğu bilanço ve geleceğe yönelik beklentiler göz önünde bulundurulduğunda; 12 aylık dönem boyunca AL tavsiyesi ile 192,80 TL hedef fiyat belirliyoruz.
Galata Menkul Değerler
www.galatamenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.