Martı otelleri şirket analizi (AK Yatırım)

Turizmde toparlanma ve yeniden yapılanma ile güçlenmesi hedefleniyor

Bünyesinde Martı Grubu Otel İşletmeleri (MARTI TI) ve Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (MRGYO TI) şirketleri bulunan Martı Grubu, Mayıs başından beri analistler ve basın ile turizm sektörüne ilişkin beklentilerini ve orta vadeli stratejilerini paylaştı. 1967 yılında kurulan ve 1989 yılında hisseleri halka arz edilen Martı Otel BIST’te işlem gören ilk turizm şirketi ve şu anda işlem gören dokuz turizm şirketinden biri konumunda bulunuyor.
Şirketlerin ortaklık yapısı: Martı Otel hisselerinin %31,03’ü Emre Narin ve %14,92’si Oya Narin’e ait bulunurken, %54’lük kısmı da halka açık olarak BIST’te işlem görüyor. Martı GYO’nun ise %47,85’i Martı Otel mülkiyetinde bulunurken, geri kalan %52,15 hissesi borsada işlem görüyor.
Martı Otel’in son üç yıldır finansal zarar açıkladığı, hisse senedinin ise ortalama günlük 5 milyon TL’nin altında işlem hacmine sahip olduğu dikkat çekiyor. 89 milyon TL piyasa değeri ile yılbaşına göre %15 gerileyen Martı hisseleri, böylece getiride BIST-100’ün %5 altında kalmış görünüyor. Ayrıca hissenin uzun süredir nominal değerinin altında işlem gördüğü dikkat çekiyor.
Turizm sektöründe büyüme şirketin istikrarı için önemli. Kamuoyu ile paylaşılan stratejik hedeflerin başarıya ulaşması halinde gerek finansal performansta gerekse buna bağlı olarak hisse senedi performansında olumlu bir eğilim gözlenebilir. Bunun sağlanması için öncelikle turizm sektöründe 2017’de gözlenen toparlanmanın kalıcı olmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Martı Otel ziyaret notumuzda şirketin sektöre dair beklentilerine ve stratejik planlarına dikkat çekmek istiyoruz:
Borçluluğun azaltılması ve büyüme fırsatları. Martı Grubu’nun borçluluğunun artmasında ve kârlılığının zayıflamasında 2011 yılında 25 milyon avro yatırım ile kurulan ve finansman dâhil gruba 50 milyon dolarlık yük getiren 5 yıldızlı Taksim Oteli önemli rol oynadı. İşletme 2013’ten sonra sektörün istikrarsız seyri nedeniyle düşük ddoluluk oranları, gerileyen oda fiyatları ve finansman yükü nedeniyle kâr edemedi ve kapatılmak zorunda kaldı. Martı, 2017’den itibaren turizmde gözlenen canlanmanın kendisi için yeni bir fırsat penceresi oluşturacağı beklentisi ile beş yıllık bir plan çerçevesinde özellikle bu otel girişimi nedeniyle üstlenilen banka borçlarını azaltmayı ve gelirlerini artırmayı planlıyor.
Martı Grubu’nun gelecek dönem stratejisini üç temel başlıkta planladığını görüyoruz: (i) sermaye artışı ile finansal yapının güçlendirilmesi (ii) aktif satışı ile nakit ve sermaye katkısı sağlanması ve (iii) yeni yatırımlarla yatak kapasitesinin ve kârlılığın güçlendirilmesi.



AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasındda imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSI BUGUN % 2.04 YÜKSELDI (103200), BUGUNKU ISLEM HACMI 7 MİLYAR 583 MİLYON TL OLDU
FİTCH : TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI, YABANCI PARA BİRİMLERİYLE BORÇLANAN FİRMALARIN HALİHAZIRDAKİ SINIRLI LİKİDİTE POZİSYONLARININ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURABİLİR
FITCH : TÜRK FİRMALARININ HEDGE EDİLMEMİŞ BORÇLANMALARI RİSK OLUŞTURUYOR
ÇİN/WANG QİSHAN: EĞER BİR TİCARET SAVAŞI OLURSA BİR KAZANAN OLMAYACAK
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -117351,9 milyon TL
JAPONYA/ABE : ABD-K. KORE ZİRVESİ İÇİN ÇABALAMAYA DEVAM ETMELİYİZ
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 16,50 faiz ile kullandığı miktar 51.79 milyar TL
ECB/COEURE: STANDART DIŞI ÖNLEMLERDEN ENFLASYONA GEÇİŞTE UZUN GECİKMELER OLABİLİR
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 16,50 faiz ile kullandığı miktar 49.53 milyar TL
İRAN DŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: AVRUPALILAR İLE NÜKLEER ANLAŞMAYI KURTARMA GÖRÜŞMELERİNE DEVAM EDECEĞİZ
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 16,50 faiz ile kullandığı miktar 35.84 milyar TL
Facebookta Paylaş