Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Martı Otel İşletmeleri A.Ş. (Martı Hotels & Marinas) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, turizm gündemini değerlendirdi. Turizm sektörünün en büyük sorunun istihdam olduğunu vurgulayan Narin, yeni sezonla ilgili olarak da “İyi bir sezon geliyor, hızlı da bir başlangıç yaptık. Sezon Kasım sonuna kadar uzayacak. Martı Grubu olarak da yeni sezonda gecelemede yüzde 40, ciroda ise Euro bazında yüzde 60’lık bir artış hedefliyoruz” diye konuştu.
Martı Otel İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, konuk olduğu bir televizyon kanalında, turizm gündemini değerlendirdi. Emre Narin, sezon öngörülerinden sektör sorunlarına, FTI’ın iflasından Martı Grubu’nun beklentilerine kadar bir dizi başlıkta sektöre ve yeni sezona dair şu değerlendirmelerde bulundu:
BÜYÜK OPERATÖRLER UÇUŞLARINA KASIM SONUNA UZATTI
“İyi bir sezon geliyor. Hızlı da bir başlangıç yaptık. Aynı zamanda Kasım ayının sonuna kadar sezonumuz uzayacak gibi görünüyor. Okulların ara tatilinin de aynı döneme denk gelmesi iç pazar açısından da fayda sağlayacak. Bir de kaynak pazarlarımızın yüksek sezon sonrasına da göstermiş olduğu ilgi var. Büyük operatörlerin hepsi uçuşlarını Kasım ayının sonuna kadar uzattı. Bütün bunlar bizim için olumlu gelişmeler.
ALMANYA, TURİZMİMİZDE YENİDEN LOKOMOTİF ÜLKE OLACAK
Alman pazarından çok kuvvetli sinyaller alıyoruz. Türkiye’yi hiçbir zaman bırakmadılar ama yeniden lokomotif olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. İngiliz pazarından Antalya’ya çok ciddi bir talep var. Bu sene gelen İngiliz turist sayısı ilk kez Dalaman’ı geçecek. Son yıllarda Polonya pazarı gelişmeye başladı ve kuvvetli bir şekilde büyümeye devam ediyor.
MARTI GRUBU GECELEMEYİ %40 ARTIRMAYI HEDEFLİYOR
Martı Grubu olarak yeni sezonda gecelemede yüzde 40, ciroda ise Euro bazında yüzde 60’lık bir artış hedefliyoruz. Marina tarafında ise gelen talepler kuvvetli bir şekilde devam ediyor, yüzde 85 civarında doluluğumuz var.”
Haziran 2022’den bu yana kurdaki artışın yüzde 85 seviyesinde gerçekleştiğinin hatırlatılması üzerine Emre Narin “O günden bugüne asgari ücretteki artış yüzde 300’ü buldu, enflasyonun durumu da ortada. Bu sezon iyi geçecek, ama maliyet tutturmak ve karlılığı muhafaza etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor” açıklamasında bulundu.
“BİZİ EN ÇOK PERSONEL KALEMİ ZORLUYOR”
Emre Narin, hayatın her alanına yansıyan pahalılığın otelleri de etkilediğine dikkat çekerek, “Bir eve ne alınıyorsa bizler de otellerimize onlardan alıyoruz. İnsan kaynağı olan en yoğun sektör olarak, bizi de doğal olarak en çok personel kalemi zorluyor. Giderimizin en büyük kısmı budur. Sonra yiyecek-içecek ve enerji geliyor. Bir taraftan ticaretimizi devam ettirip diğer yandan da karımızı artırmaya çalışıyoruz. Bu noktada bazı ülkeler Türkiye’den daha uygun oluyor olabilir, ama turistler, buradaki hizmeti başka ülkeden alamıyorlar. Büyük uluslararası konaklama zincirlerinin Türkiye sahillerine gelmek üzere hareketlendiğini görüyoruz. Bu nedenle her şey dahil sistem şu anın ekonomik şartları da değerlendirildiğinde her kesime uyan bir seçenek haline geldi” şeklinde konuştu.
“TURİZM SEKTÖRÜNÜN DE EN BÜYÜK SORUNU İSTİHDAMDIR”
Turizm sektörünün en büyük sorununun istihdam olduğunu vurgulayan Martı Otel İşletmeleri A.Ş. (Martı Hotels & Marinas) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, “İnsan kaynağı yoğun olan iki sektör perakende ve turizm. Turizm sektörünün de en büyük sorunu istihdamdır. Bu çok net. Bu sadece bize değil, dünyaya mahsus bir sorun. Biz çok kuvvetli bir şekilde yaşıyoruz. Pandemiden sonra özellikle çok tersine göç oldu. Türkiye’nin farklı bölgelerinden otellerde çalışmak için insanlar gelirlerdi ama şimdi sektörden uzaklaşma söz konusu. Ek olarak yurt dışına bir insan kaynağı göçümüz de var ve bu göçe turizm personeli de dâhil. Otel yatırımları devamlı şekilde yapılıyor, ama personel yok. Turizm sektörü olarak istihdamdaki bu sıkıntıyı farklı şekillerde çözmeye çalışıyoruz. Yurt dışından iş gücü getiriyoruz ama bu nereye kadar sürer, kestirmesi zor. Belki de ileride daha az personelle yeni bir konsept şekline geçeceğiz. Üniversitelerden daha fazla yeni mezun sektöre çekilmeli, fakat yeni kuşağın çalışma standartları ve sektör seçimleri çok farklı oluyor. Biz Martı Grubu olarak bulunduğumuz bölge ile birlikte kalkınmayı temel prensip edindik. Bugün geldiğimiz noktada bunu yapmak gittikçe güçleşiyor” dedi.
“THOMAS COOK GİBİ BİR KRİZ YAŞANMAYACAK”
Küresel turizm gündeminde öne çıkan ve Türkiye’ye yaklaşık 2 milyon turist getiren Alman tur operatörü FTI’ın iflası ile ilgili olarak da Emre Narin, “Bizim için beklenmedik oldu. Evet, bazı sorunlar vardı ve biz de sektör olarak bundan haberdardık. Fakat yakın zamanda imzalanan şirketin satış protokolünün ardından herhangi bir problem kalmadığını düşünmüştük. Ne yazık ki süreç bu şekilde ilerlemedi. İflasın ardından diğer tur operatörleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ile konu çok büyümeden yönetilebilecek gibi duruyor. Yönlendirmeler de başladı zaten diğer operatörlerden FTI misafirleriyle ilgili. İnşallah Thomas Cook gibi bir kriz yaşanmayacak” açıklamasında bulundu.