Türkiye: Mart ekonomik güveni 98,82’ye düştü…
Ekonomik güven Şubat ayındaki 99,05'ten Mart'ta 98,82'ye geriledi. Mart ayında bir önceki aya göre tüketici güven endeksi %2,9 azalarak 80,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,4 azalarak 117,7, inşaat sektörü güven endeksi %1,5 azalarak 88,5 oldu. Reel sektör (imalat sanayi) güven endeksi %1,7 artarak 104,1, hizmet sektörü güven endeksi ise %1,1 artarak 116,8 oldu.
Ekonomik güven endeksi, Mart 2023… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım
Tüketici güven endeksi, genel 100 baz değerinin hayli altındaki seyrini hem manşet hem de alt endekslerin çoğu bazında sürdürmektedir. Tüketici güveninin düşük olmasının temel nedenleri, enflasyon ortamı ve fiyat istikrarsızlığı karşısında artan belirsizlikler ve buna bağlı olarak hanehalkının satın alma gücünün erozyona uğramasıdır. Endeks Mart’ta 82,5'ten 80,1’e geriledi.
Reel kesim güveni ise Mart’ta 102,4'ten 104,1’e yükseldi. Ekonomide reel sektördeki yavaşlama eğilimi geniş ölçekte devam etse de Mart ayında bir hızlanma gözlendi. Öte yandan, ihracat ve üretim tarafında deprem sonrasında da geleceğe yönelik endişeler imalat sanayi için aşağı yönlü risk oluşturmaktadır. Hükümetin para politikası ve makro tedbirlerle ilgili kredi düzenlemeleri büyüme ivmesini yüksek tutma arzusuyla ilgili.
Hizmet sektörü güveni Mart ayında 115,5'ten 116,8'e yükseldi. Enflasyon nedeniyle hizmet talebindeki öne çekilme ve hizmet sektörlerinin tam kapasite çalışılması buradaki hareketliliği desteklemektedir.
Perakende ticaret sektörü ise Mart ayında 123,1’den 117,7'ye geriledi. Son dönemdeki TL fiyat gelişmeleri ise iç talep ve dış talep ekseninde farklı yansımalara tabi olacaktır. İsteğe bağlı harcamalar açısından bakıldığında, temel tüketimdeki tercihlerin ağırlıklandırılması nedeniyle iç talep olumsuz etkiler yaratırken, gıda ve gıda/perakende talep esnekliğinin olmaması nedeniyle olumlu eğilim devam edecektir.
İnşaat sektörü ise Mart ayında 89,8'den 88,5'e geriledi. Finansal koşullardan en fazla etkilenen sektör olarak inşaat sektörü üzerinde faiz oranlarının ve buna bağlı olarak finansal koşulların belirleyici olacağını, ek olarak deprem sonrası dönemde iskan çalışmaları ve teşviklerin belirleyici düşünüyoruz. TCMB’nin gevşek para politikası duruşu ile bir kez daha yinelenen büyüme perspektifi çerçevesinde kredi faizlerinin politika faizi etrafında şekillenmesi amaçlanmakta ve kredilerin sektörel adresli bir şekilde kullanılması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.