TÜFE
TÜİK’in verilerine göre; Mart ayında Tüketici Fiyat endeksinde %2,29’luk artış görülürken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı ise baz etkisiyle %55,18’den %50,51’e geriledi. Aylık bazda en yüksek artış gösteren ana grup; %6,30 ile Eğitim kaleminde olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup olarak %70,73 ile Lokanta ve Oteller kalemi yer aldı.
Yİ-ÜFE
Yurt içi ÜFE’ye baktığımızda ise; Mart’ta aylık bazda %0,44 oranında artış görülürken, senelik Yİ-ÜFE Şubat ayındaki %76,61 seviyesinden %62,45’e geriledi. Aylık bazda Gıda Ürünleri %4,64, Fabrikasyon ve Metal Ürünler %4,12 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık düşüşte en büyük katkıyı; %-13,28 ile Elektrik, Gaz Buhar ve İklimlendirme alt sektör grubu yaptı.
Kısa Not: TÜFE'de aylık bazda artış serisi 51 aya çıkmasına karşın, geçen yıldan gelen yüksek baz etkisi ile senelik veride gerileme devam ediyor. Nisan ayındaki %7,25'lik baz etkisinin, önümüzdeki ayda da senelik veriyi aşağıya çekmesini bekliyoruz.
https://www.galatamenkul.com/mmr/mart-ayi-enflasyon-degerlendirmesi/
Galata Menkul Değerler
www.galatamenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.