Mart 2023 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

Ekonomi deprem sonrası yaralarını sarıyor. İmalat sanayi üretimi Mart ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık %6,1 artarak (Şubat: %-6,5, Ocak: %2,3), deprem kayıplarını büyük oranda geri alıyor. Takvim etkilerinden arındırılmış veride yıllık %1,4 (Şubat: %-8,2, Ocak: %6,0) büyüme ile dipten hızlı bir dönüş yaşanıyor.

Resmi verilerdeki toparlanma sırasıyla 50,9 ve 52,6’ya yükselerek kötümserlik eşiğinin üzerinde gelen Mart ayı PMI ve SAMEKS endeksleri ile uyumlu. Seçici gevşek para politikaları, güçlü iç talep ve yeniden inşa faaliyetleri toparlanmayı hızlandırıyor.

İmalat sektörünün geniş kapsamlı gruplarına bakıldığında en hızlı aylık büyüme %10,0 ile sermaye mallarında, ikinci en hızlı büyüme %7,7 ile dayanıklı tüketim mallarında görülüyor. Ara malı %5,0, dayanıksız tüketim malı %3,9 büyüme ile deprem kaynaklı daralmanın yarısından fazlasını geri alıyor.

Sektörler itibariyle aylık rakamlar depremin vurduğu tekstil (%9,4), ana metal (%8,6) ve deri (%7,7) gibi sektörlerde üretimdeki toparlanmanın daha belirgin olduğunu gösteriyor. Motorlu kara taşıtı (%9,7), kimya (%7,3) ve mobilya (%6,3) gibi döngüsel sektörlerde de büyümenin güçlü olduğunu görüyoruz. Gıda (%0,1), elektrikli teçhizat (%1,1), içecek (%1,2) ve eczacılık (%2,0) sektörleri ise geride kalıyor.

Öncü göstergeler sanayi üretimindeki toparlanmanın Nisan ayında devam ettiğini gösteriyor. İSO imalat PMI endeksi 2021 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 51,5’e yükseliyor. Önceki aya göre 6,4 puan artarak 59,0 seviyesine yükselen MÜSİAD’ın SAMEKS imalat sanayi endeksi küçük şirketlerdeki toparlanmanın daha güçlü olduğunu gösteriyor. İktisadi yönelim anketinde gelecek 3 ayda üretim hacminin armasını bekleyen şirketlerin oranı artıyor. Reel sektör güven endeksi Mart ayına göre yükselerek büyüme sinyali veriyor.

Nisan ayı sektörel PMI verileri on sektör grubunun sekizinde iyimser bölgede, altısında reel üretim artışına işaret ediyor. Yılbaşından bu yana pozitif ayrışan ana metal (demir-çelik) ve kara-deniz taşıtları (otomotiv ve gemi) sektör grupları en güçlü büyüme sinyalini veriyor. Bu iki grup dışında tekstil, kimyasal-plastik ürünler, fabrikasyon metaller ve elektrikli-elektronik cihazlar (beyaz eşya) da üretimini artırıyor. Mobilya-ağaç-kâğıt ürünler grubunda ise sert bir daralma söz konusu.

2023 yılı için büyüme tahminimizi %4,0 olarak koruyoruz. 11 Mayıs sabahında açıklanacak perakende satış verileri akabinde modelimizi güncelleyeceğiz. Seçimlerin ardından öngördüğümüz parasal sıkılaşmaya karşın gevşetilen maliye politikası ve deprem sonrası devasa yeniden inşa faaliyetleri 2023 yılı genelinde büyümeyi destekleyecek.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/05/10/mart-2023-sanayi-uretimi/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Kremlin, Karadeniz tahıl anlaşmasıyla ilgili yorum yapmayı reddederek, görüşmelerin ne getireceğini bekleyip görmek gerektiğini kaydetti
Kayseri Şeker/Akay: Halka arz gelirini üretimi arttırmak için işletme sermayesi olarak kullanacağız- Bloomberg HT
Deutsche Bank: Yarınki BoE toplantısında olası 'Güvercin riskler' görüyoruz
Yunanistan'da sanayi üretimi Mart'ta yıllık %-0.2 (önceki:%+5.2)
Yunanistan'da AB uyumlu TÜFE Nisan'da yıllık %+4.5 (önceki:%+5.4)
Yunanistan'da TÜFE Nisan'da yıllık %+3.0 (önceki:%+4.6)
Nebati: İmalat sanayi ürünleri ile sermaye malı ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin üretimi, Mart ayında çarkların hızlanmasında öncü rol üstlendi
Nebati: Sanayi üretimimiz, Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin ardından, alınan tüm tedbirler ile hızla toparlandı
Facebookta Paylaş