TCMB öne çektiği toplantıda güncellenen beklentilerle uyumlu indirime gitti. TCMB, 19 Mart tarihindeki planlı toplantısını, salgın hastalık kaynaklı riskler nedeniyle 2 gün öne çekti. Geçen hafta yapılan anketlerde, politika faizinde (1 hafta vadeli repo ihale faizi) 50bp indirim (Gedik Yatırım: -50bp) yönünde oluşan konsensüs beklenti, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve Fed'in 2 haftadan kısa bir süre içinde gerçekleştirdiği 2 acil toplantı ile politika faizini %0-0,25 aralığına indirip, likidite önlemleriyle birlikte varlık alım programı başlatması sonrasında, 100bp indirim (Gedik Yatırım: -100bp) olarak revize edilmişti.
Metinde, kararın gerekçesi olarak yılsonu enflasyon tahmini üzerinde oluşan aşağı yönlü riskler işaret edildi. Karar sonrasında yayınlanan metinde, salgın hastalığın küresel büyüme üzerinde oluşturduğu risklere karşı merkez bankalarının küresel çapta koordineli bir şekilde attığı genişleyici adımlara dikkat çekildi. Ayrıca, küresel gelişmelerin etkisiyle TL'de görülen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki sert düşüşün enflasyon görünümünü olumlu etkilediği vurgulandı. Bununla birlikte, küresel ticaret hacmindeki zayıflama ve seyahat kısıtlamaları gibi önlemlere bağlı olarak toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı da değerlendirildi. Söz konusu gelişmelerin TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini (%8,2) üzerindeki aşağı yönlü riskleri artırması yapılan 100bp'lik faiz indiriminin gerekçesi olarak gösterildi. Ayrıca, salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmesi nedeniyle finansal istikrarı desteklemek amacıyla kapsamlı bir tedbir seti uygulamaya konulacağı belirtildi. Bu kapsamda, PPK kararının hemen akabinde, bu kapsamda ihtiyaç duyulan/duyulabilecek tüm likiditenin karşılanmasına yönelik olarak "Koronavirüsün Olası Ekonomik ve Finansal Etkilerine Karşı Alınan Tedbirler" başlıklı bir duyuruda paylaşıldı. Karar ve açıklanan tedbirlere ilişkin metinleri sonraki sayfalarda bulabilirsiniz.
Mevcut gelişmeler ışığında TCMB'nin adımlarını yerinde ve zamanında alınmış kararlar olarak değerlendiriyoruz. Yakın dönemde ülke risk priminde artış ve TL'de değer kayıpları yaşanmış olsa da; Türk varlıkların, hem sene başından bu yana hem de son 1 aylık dönemde, 5 yıllık CDS primlerindeki değişim ve ülke para birimlerinin ABD doları karşısındaki performansına bakıldığında, emsal ülke varlıklarına kıyasla negatif ayrışmadığı görülüyor. Salgın hastalık kaynaklı belirsizlikler ile S.Arabistan-Rusya arasındaki petrol fiyatları üzerinden yaşanan savaşın arz ve talep tarafında eş anlı oluşturduğu risklerin ekonomi ve piyasaların desteklenme ihtiyacını ortaya çıkardığı da aşikâr. Merkez bankalarının küresel çapta bu doğrultuda gerçekleştirdiği adımların ardından TCMB'nin enflasyon görünümü ve talep tarafındaki aşağı yönlü riskleri işaret ederek piyasa beklentileriyle uyumlu bir faiz indirimine gitmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca, 19 Mart tarihindeki planlı toplantı beklenmeden, 18 Mart Çarşamba günü (yarın) Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen önlemler öncesinde, likidite koşullarını rahatlatıcı yönden kapsamlı tedbirler açıklamasını da yerinde bir diğer adım olarak yorumluyoruz. TCMB'nin sonraki rutin PPK toplantısı 22 Nisan'da.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.