Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Eylül ayında bir o¨nceki aya go¨re %3.39, gec¸en yılın aynı do¨nemine go¨re %94.75 ve endeksin bas¸langıc¸ do¨nemi olan 2010 yılı Ocak ayına go¨re ise %308.40 oranında nominal artıs¸ gerc¸ekles¸ti. Eylül 2022 Endeks Değeri ise 408.4 oldu.
Markalı konutların %55.83’ü bitmiş, %44.17’si bitmemiş konut stoklarından oluştu
Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, 2022 Eylül ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde %0.10, 2+1 konut tipinde %5.25, 3+1 konut tipinde %4.19 ve 4+1 konut tipinde ise %0.74 oranında nominal artış gerçekleşti. Rapora göre, 2022 Eylül ayında markalı konutlardaki stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazında %2.00 oranında erime gözlenirken, Eylül ayında, satışı gerçekleştirilen markalı konutların %55.83’ü bitmiş konut stoklarından, %44.17’si bitmemiş konut stoklarından oluştu. Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutlarda bu oranlar bitmemiş konut stoğu için %26.67, bitmiş konut stoğu için ise %73.33 seviyesindeydi.
Markalı konut satışlarının yüzde 2.45’i yabancılara gerçekleşti
Eylül ayında, Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %2.45’lik (son 6 aylık ortalama 18.11%) kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı açıklanırken, yabancıların daire tipi tercihinde ağırlıklı olarak “Diğer” kategorisinde bulunan konutların %36.36’lık tercih oranı ile öne çıktığı görüldü.
Peşinat kullanım oranı %63.79, banka kredisi kullanım oranı %5.50
Raporda, Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, 2022 Eylül ayında peşinat kullanım oranı %63.79, banka kredisi kullanım oranı %5.50 ve senet kullanım oranı %30.71 olarak gerçekleştiği ortaya çıktı.
GYODER Hakkında: GYODER, 1999 yılında, Türkiye’deki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) mevcut ve kurulmakta olan temsilcileri tarafından kuruldu. ‘Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu’ olarak, gayrimenkul sektörünü, teknoloji, tasarım ve doğa ile daha da yakınlaştırmak, sektörün gelişimine katkıda bulunarak, tüm alt açılımlar için değer yaratmak misyonuyla ilerleyen GYODER’in vizyonu ise; Gayrimenkul sektörüne fikir önderliği yapan çatı kuruluş olarak sahip olduğu uzmanlık, tecrübe ve birikimle sektörü geleceğe taşımak. “Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” olarak sektörün tüm alt açılımlarını aynı çatı altında toplayan GYODER, 22 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen 21. Olağan Genel Kurul Toplantısında, GYODER’in açılımının genişletilmesine, kimliğinin günümüz çizgisine taşınarak daha çağdaş bir yapıya bürünmesi gerektiğine olan inançla, alanının önde gelen fikir ve uygulama platformu olarak, GYODER’in mevcut algısını koruyarak Derneğin markalaşma sürecini kolaylaştırmak ve algısını güçlendirmek amacıyla ismini Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği olarak değiştirmiştir. GYODER, gayrimenkul sektörünün algısını güçlendirerek gelişimini desteklemek, sektöre kalite, kontrol ve eğitim konularında standartlar getirmek amacıyla her gün güçlenerek yoluna devam etmektedir.