Manşet kötüleşirken enerji hariç cari denge iyileşiyor (İş Yatırım)

Cari dengede manşet rakam kötüleşmeye devam ediyor. Mart ayında cari açık 5,6 milyar dolar ile (piyasa tahmini: 5,3 milyar dolar, İş Yatırım: 5,3 milyar dolar) geçen senenin aynı ayına göre 2,2 milyar dolar arttı. Cari dengede devam eden bozulmada enerji ithalatında geçen senenin aynı ayına göre 4,4 milyar dolar, altın ithalatında 0,6 milyar dolar artış etkili oldu. Bardağın dolu tarafını görmek isteyenler için, enerji ve altın hariç cari fazla geçen senenin aynı ayına göre 2,5 milyar dolar, geçen aya göre 0,6 milyar dolar yukarıda.

Son verilerle 12 aylık birikimli cari açık 22,0 milyar dolardan 24,2 milyar dolara, birikimli çekirdek cari fazla (altın ve enerji hariç) 32,0 milyar dolardan 34,8 milyar dolara yükseliyor.


Kaynak: TCMB
Cari dengenin detaylarına baktığımızda 6,3 milyar dolarlık mal ticareti ve 1,5 milyar dolarlık gelir transferi kaynaklı açığa karşı 2,3 milyar dolarlık hizmet kaynaklı fazla görüyoruz. Mal ticareti cephesindeki kötüleşme tamamen enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklı.

Uluslararası fiyatlar ve doğalgaz alımlarında spot piyasaya olan bağımlılığın artması enerji faturamızın artmasına neden oluyor. Yüksek enerji ve gıda faturasının hane halkını zorunlu olmayan harcamaları kısmaya zorlamasını ve cari dengesindeki bozulmayı kısmen sınırlamasını bekliyoruz.

Hizmetler cephesinde turizm güçlü performansı ile öne çıkmaya devam ediyor. Rus-Ukrayna savaşına rağmen 2022 Mart ayında turizm kaynaklı brüt döviz girişleri salgın öncesi 2019 Mart seviyesinin %120’sine ulaşıyor. Bu oranın 2021 geneli için %70 olduğunu hatırlatalım. Önümüzdeki aylarda Ukrayna’daki savaş koşulları turizmi olumsuz, yükselen enerji fiyatları ile Orta Doğu’nun zenginleşmesi ve Rus turistin Avrupa’ya girişinin zorlaşması olumlu etkileyecek.

Finans hesabında 0,5 milyar dolarlık sermaye çıkışı görüyoruz. Aktör bazında bakıldığında 2,8 milyar dolar bankalar vasıtasıyla çıkış dikkat çekiyor. Genel hükümet 0,7 milyar dolar, şirketler 1,2 milyar dolar giriş sağlıyor.

Alt detayları kanal bazında incelediğimizde portföyden 3,1 milyar dolar, efektif ve mevduattan 0,3 milyar dolar çıkış, kredilerden 1,7 milyar dolar, ticari kredilerden 0,9 milyar dolar, doğrudan yatırımlardan 0,3 milyar dolar giriş dikkat çekiyor.

 
Portföyün detaylarına baktığımızda yerlilerin 1,6 milyar dolarlık yabancı menkul kıymet alımı, yabancıların Türk menkul kıymetlerinden 1,7 milyar dolarlık çıkışı ile (0,7 hisse, 0,8 banka eurotahvili, 0,2 devlet tahvili) ile birleşiyor. Hazine’nin 2,0 milyar dolarlık eurotahvil ihracı 1,8 milyar dolarlık itfayı karşılıyor.
 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/05/16/mart-2022-odemeler-dengesi/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Tav/şener: operasyonlardan gelir elde ediyoruz, kur riskini hedge etmiş durumdayız - Bloomberg HT
AVRUPA KOMİSYONU EURO BÖLGESİ TOPLAM BÜTÇE AÇIĞININ GSYH'YE ORANININ 2022 YILINDA %3.7, 2023 YILINDA %2.5 OLMASINI BEKLİYOR
YUNANİSTAN'DA KREDİ GENİŞLEMESİ MART'TA %+9.2 (ŞUBAT: %+10.4)
Avrupa Komisyonu, 2022 yılı Euro Bölgesi enflasyon beklentisini % 3.5'den % 6.1'e çıkardı
AVRUPA KOMİSYONU: EURO BÖLGESİ KAMU BORCUNUN GSYİH'YE ORANININ BU YIL %94.7 OLMASI BEKLENİYOR (ÖNCEKİ TAHMİN:%97.4)
Avrupa Komisyonu, 2023 yılı Euro Bölgesi enflasyon beklentisini % 2.7'ye indirdi
AVRUPA KOMİSYONU, 2023'TE KAMU BORCUNUN GSYİH'YE ORANININ %92.7 'YE DAHA DA GERİLEMESİNİ BEKLİYOR
Avrupa Komisyonu, 2023 yılı Euro Bölgesi büyüme beklentisini % 2.7'den % 2.3'e indirdi
AVRUPA KOMİSYONU : UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ, EURO EKONOMİK BÜYÜMESİNİ 2022'DE %2.7'YE FRENLEYECEK (ÖNCEKİ TAHMİN:%+4.0)
YUNANİSTAN'DA OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE FAİZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞI 811 MLN EURO (HEDEFLENEN: 2.4 MYR EURO)
Almanya Dışişleri Bakanı: Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi üzerinde bugün bir anlaşmaya varılmasını beklemiyorum
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: Rusya'ya yönelik gelecek AB yaptırım paketinin bugün kabul edilmesini beklemiyorum
Facebookta Paylaş