Maliyet baskılarına rağmen tüketici enflasyonunda pozitif sürpriz... (İş Yatırım)

Mayıs ayı aylık enflasyonu %0,9 ile piyasa ve İş Yatırım tahminin (%1,5) tahmininin çok altında geldi. Uzun süreden beri ilk kez tarihsel ortalamasına yakın gelen veri ile yıllık enflasyon %16,6’ya geriledi. Ancak sevinmek için henüz erken. Harcama sepetinde kalemlerin çoğunluğu tarihsel ortalamaların üzerinde gelmeye devam ediyor. Üretici fiyatları aylık %3,9, yıllık %38 artış ile enflasyon üzerindeki baskının önümüzdeki aylarda devam edeceğine işaret ediyor.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda fiyatları, tarihsel ortalamasının üzerinde gelmesine rağmen (%0,3, +0,1yp), manşet enflasyonu yukarı çekmiyor. Sepet ağırlığı yüksek olan ulaştırma (%2,6, +0,4yp) ve konut (%0,8, +0,1yp) tarihsel ortalamalarının üzerinde devam ediyor. Ulaştırma grubunda akaryakıt zamları ve şehirlerarası otobüs fiyatlarındaki sert zıplama, konut grubunda ise süregelen doğalgaz zammı ve cam-fayans-boya ürünlerindeki fiyat artışları öne çıkıyor. Ev eşyası (%0,8, +0,1yp) tarihsel ortalamasına yakınsayan ve ağırlığı yüksek olan tek kalem.

Ayın pozitif sürprizi tarihsel ortalamasının çok altına inen giyim-ayakkabı (%1,8, +0,1yp) ve eğlence-kültür (%-1,3, -0,0yp) kalemleri. Salgın yasaklarının faaliyeti daraltmasında kaynaklanan bu durumun Haziran ayında tersine dönmesini bekliyoruz.

Çekirdek enflasyon verileri manşet enflasyondaki gerileme eğilimini teyit etmiyor. Emtia fiyatlarındaki artış ve zayıf Türk lirası, iç talepteki görece zayıflamaya rağmen B (%17,5) ve C (%17,0) göstergelerinin hariç yüksek seyretmesine neden oluyor. B ve C göstergeleri gıda, alkol-tütün ve enerjiden arındırılmış enflasyonu ölçüyor.

Hiç mi iyi bir gelişme yok bu veride diye soranlar, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detaylarında pozitif sinyaller bulabilir. Altın hariç dayanıklı mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Mayıs ayında %1,0 ile (Nisan: %1,4) kısmi bir yavaşlama gösteriyor. Ekonomideki kapanma ve zayıf gelir artışı nedeniyle üreticiler maliyet artışını nihai tüketiciye yansıtmakta zorlanıyor.

Buna karşın hizmet fiyatlarından iyi sinyaller gelmiyor. Ekonominin kapanmasına rağmen Mayıs ayında %1,2 ile (Nisan: %0,9) fiyatlarda yeniden yükselme eğilimi görülüyor. Haziran ayında ekonominin açılmasıyla hizmetler grubunda enflasyonist baskının artmasını bekliyoruz. Özellikle lokanta ve oteller grubunda Haziran-Temmuz aylarında çok yüksek fiyat artışları görebiliriz.

Mayıs ayı verisi uygulanan fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin uzun zaman alacağı görüşümüzü doğruluyor. Yılın son çeyreğine kadar enflasyonda anlamlı bir gerileme olmayacağı tahminimizi koruyoruz. Merkez Bankası piyasalarla yaptığı toplantıda enflasyonda düşüş için üçüncü çeyreğin sonu ya da dördüncü çeyreğin başına işaret etti. Umarız haklı çıkarlar. Ancak önümüzdeki aylarda zorlu bir süreç bizi bekliyor.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş, kuraklık tehlikesi ve Türk lirasının değer kaybı dezenflasyon sürecini zorlaştırıyor.

Enflasyon tahminimizi 2021 yılı için %14,5 ile Merkez Bankası’nın enflasyon patikasının üst bandının hafif üstünde tutmaya devam ediyoruz. Manşet enflasyonun yaz aylarında %16,5-%17,0 bandında kalacağını, gerilemenin yılın son çeyreğinde görüleceğini öngörüyoruz. Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyabilirse 2022 yılı için daha iyimser olacağız.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MALİYE BAKANI: ULUSAL REFAH FONU İÇİNDE EURO %40, YUAN %30, ALTIN %20, İNGİLİZ STERLİNİ %5 VE YEN %5 PAYA SAHİP OLACAK
RUSYA MALİYE BAKANI : ULUSAL REFAH FONU DOLAR VARLIKLARINDAN ÇIKACAK
RUSYA MALİYE BAKANI : YENİ YAPILANDIRMANIN BİR AY İÇİNDE UYGULANMASI BEKLENİYOR
RUSYA MALİYET BAKANI SİLUANOV: ULUSAL REFAH FONU, DOLAR YERİNE EURO, YUAN VE ALTIN VARLIKLARINA YATIRIM YAPACAK
ÇİN'DE MOTORLU ARAÇ SATIŞLARININ MAYIS AYINDA YILLIK % 0.5 ARTARAK 2.2 MİLYON ADET OLMASI BEKLENİYOR- CAAM
ÇİN'DE MOTORLU ARAÇ SATIŞLARININ OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE YILLIK % 37.6 ARTARAK 10.95 MİLYON ADET OLMASI BEKLENİYOR- CAAM
Facebookta Paylaş