Makro Perspektif - IMF Büyüme Tahminleri ve Küresel Ekonomik Görünüm (Enver Erkan/Tera Yatırım )

IMF Büyüme Tahminleri ve Küresel Ekonomik Görünüm

Küresel ekonomik büyüme… Küresel ekonominin günümüzde acı çektiği bir sır değil. Pandemi ile başlayan küresel ekonomik yavaşlama, dünya genelinde yüksek enflasyon oranlarıyla beraber ekonomik küçülme eğilimine doğru evrildi. Rusya-Ukrayna krizinin küresel ekonomiye ciddi şekilde zarar verdiği rahatlıkla söylenebilir. IMF Dünya Ekonomik Görünümü (Temmuz 2022) tahminlerine göre büyümenin 2021'de %6,1'den 2022'de %3,2'ye gerilemesi bekleniyor. Dolayısıyla bu tahmin, Nisan 2022 Görünümü'ne göre daha düşük. Daha çarpıcı olarak rapor, 2023'te büyümenin daha da gerileyerek %2,9'a düşeceğini öngörüyor. Ayrıca küresel ekonomik büyüme beklentilerinin hızla düştüğü söylenebilir.

IMF raporunda büyüme detayları… IMF'nin daha yavaş ekonomik büyüme öngörmesinin bir başka nedeni de daha sıkı para politikası ve işgücü piyasası beklentileri. Rapora göre, işgücü piyasası beklenenden daha sıkı olursa enflasyonu düşürmek daha zor olacaktır. Ayrıca, daha sıkı para politikasının kesinlikle ekonomik büyümeyi yavaşlatan ekonomik maliyetleri olacaktır. Ancak, ülkelerin yaşam standartlarını ve küresel ekonomiyi iyileştirmek için daha sıkı para politikası uygulamaları kaçınılmazdır. Dolayısıyla yüksek enflasyon ve daha sıkı para politikaları ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olduğu için tahminler ne yazık ki mantıklı. IMF'ye göre, vatandaşlarını zaten görülen düşük yaşam standartlarından kurtarmak için enflasyonu olabildiğince düşürmek ülkelerin birinci önceliği olmalıdır.

Rapora göre, dünya ekonomisinin performansı 1Ç22 beklentileri aştı. Dolayısıyla pandemi etkisinin artık belirgin olmadığı söylenebilir. Ancak 2020'den bu yana ilk olarak 2Ç22'de reel GSYİH'nın zarar gördüğü de bildiriliyor. Rapora göre bunun nedenleri şaşırtıcı değil, Rusya ve Çin'in ekonomik gerilemesi. Ülkelere kategorize edilerek bakıldığında, gelişmiş ekonomiler içinde IMF'nin ekonomik büyüme beklentisi olan hiçbir ülke yoktur. Aslında, aynı kalacağı tahmin edilen Japonya dışında, gelişmiş ekonomiler listesinde yer alan her ülkenin ekonomik büyümesinde düşüş olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, gelişmekte olan ekonomiler altında yer alan ülkelerin ortalama olarak 2022'den 2023'e kadar büyüyeceği tahmin ediliyor. Ancak 2021 seviyelerine geri dönmeleri beklenmiyor. Ayrıca, IMF'nin daha yavaş ekonomik büyümenin devam etmesini öngördüğü kategorilerde Hindistan gibi ülkeler var. Rusya'nın 2022'de negatif bir ekonomik büyümeye sahip olması bekleniyor.

Türkiye… Türkiye'ye gelince, IMF ilk olarak Nisan sayısında 2022 için %2,7 reel büyüme öngörmüştü. Ancak Temmuz sayısında IMF, 2022 tahminini %2,7'den %4'e revize etti. Ayrıca, 2023 tahminleri %3'ten %3,5'e düzenlendi. Dolayısıyla, Türkiye'nin ilk tahminleri aşsa da, 2021'deki %11'den 2022'de %4'e ve 2023'te %3,5'e kadar daha yavaş bir ekonomik büyümeye sahip olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla, Türk bakanlar bununla övünse de rakamlar, ekonomik büyümede hala bir düşüş olduğu için optimal değildir. Ayrıca, aynı profildeki diğer ülkelere de önerildiği gibi, Türkiye'nin acilen enflasyonu düşürücü para politikalarına odaklanması ve böylece günümüzde çok sorunlu hale gelen yaşam standartlarını iyileştirmek için enflasyonu olabildiğince düşürmesi gerekiyor.

Sonuç? IMF'nin mevcut Dünya Ekonomik Görünümü değerlendirmelerinde çok ciddi bir durgunluk uyarısı var. Bu yıl ve gelecek yıl ekonomik büyümenin yavaşlaması ciddi sorunları beraberinde getirecektir. ABD ve önde gelen Avrupa ekonomilerinde beklentilerin üzerinde yaşanan enflasyon, merkez bankalarının çok sıkı para politikası uygulamalarını beraberinde getirdi. Ayrıca Çin'de yeniden ortaya çıkan Covid salgını vakaları ve getirilen ek kısıtlamalar ve son olarak Ukrayna krizi, küresel ekonomiyi içinden çıkılmaz sorunlar içinde bıraktı. Dünyanın en büyük önceliği enflasyonu bastırmak olmalı. Ancak bu mücadelenin küresel bir durgunluk gibi ciddi sonuçları olabilir.

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/040820221047

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş