Makro Perspektif - Global Ekonomik Büyüme Risk Bileşenleri (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Büyüme risklerini oluşturan faktörler… Salgın, ekonomi, arz ve jeopolitik kaynaklı risk birikimi global ekonomik büyüme üzerinde de ters etki yapabilecek bir potansiyeli işaret ediyorlar. Geçerli risk ortamında, Merkez bankalarının para politikalarını enflasyonla mücadele adına sıkılaştırmak yönündeki rotası, denklemin daha karmaşık hale gelmesi durumunda nasıl bir strateji ilerlemesi sağlayacaklarına dair bir belirsizlik aralığı oluşturuyor. Fed bu durumda bir çıkmaz içerisine girebilir mi? Veya özellikle jeopolitik risklerin tetiklediği aşırı emtia fiyat artışları enflasyon ve büyüme riskleri üzerinde nasıl bir denge kurulmasını beraberinde getirir?

Jeopolitik risk olgusunun marjinal etkenleri… Genel anlamda, son dönemde Rusya ve Ukrayna eksenindeki gelişmelerin risk dengesini bir de bu açıdan yorumlamak gerekir. ABD’nin olası bir işgal yönündeki açıklamaları ısrarlı bir şekilde devam ediyor. Bu hafta Blinken - Lavrov, belki duruma göre Biden - Putin görüşmeleri bu nedenle önemli dönüm noktaları olabilir. Rusya’nın stratejisine ilişkin derinlikli çok analiz yaptık. Haberlerle sürekli risk algısına güncelleme geldiğinden model ya çok dinamik, ya da belirsiz olacak. Ancak risk yöneticileri özellikle bu yönde olası emtia fiyat dalgalanmalarına karşı stres senaryolarını muhakkak oluşturuyorlardır.

Salgın ve enflasyon… Covid salgını görüldüğü üzere eskisi kadar etkili değil. Global toplum hem bununla yaşamaya adapte oldu, hem de krizin yönetimi konusunda tecrübe kazandı. Salgına dair risk artık ekonomik uzantı ile alakalı. Çünkü pandemi yeni bir kriz miras bıraktı, o da global arz sıkıntısına dayalı enflasyon baskısı. Dünyada halen hammadde, yarı iletken, enerji grupları anlamında tedarik sorunları var. Mevcut stratejik riskler elbette bunun üzerine ekleyebileceği üretim ve tedarik ağı sıkıntıları üzerinden yeni etkiler koyabilir. En çarpıcısı ise global çapta bir enerji krizi olur, ki endüstrilerini aktif tutma ve enflasyonu kontrol altına alma konusunda politika dengesi oturtmaya çalışan büyük ekonomilerin aslında bir savaşı göze alamaması üzerinde en önemli belirleyici bu saydığımız sıkıntılar olacaktır. Ekonomik büyüme riskleri, aslında çok elemanlı bir ağ oluşturmuş durumda ve birbirini yaratan krizlerin oluşmaması anlamında çığ etkisine neden olmamak için ekonomi yönetiminde de, siyasi stratejide de kesinlikle hata yapmamak gerekiyor.

 
Global büyüme ve Bloomberg Emtia Endeksi karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg, IMF

Merkez bankaları stratejileri… Aslında belli bir noktaya kadar belirli, kesin, belli bir noktadan sonrası ise artan bir belirsizlik aralığına sahip. Enflasyonun ve global büyümenin ne durumda olacağına dair 2023 - 24 gibi bir dönemde farklı dinamiklerden de elbette bahsedilebilir. Ancak kesin olan olgu şu, ileriye dair ekonomik beklentilerin şu andakinden iyi olması için mevcut döngü yeterli değil, dinamikler de iyileşmeli. Yani, her şey sabit kaldığında ekonomik durum şu andakinden daha iyi olmayacak. Enflasyon ABD’de %7,5 seviyesine doğru bir yükseliş gösterdi ve enerji fiyatlarının eklediği dinamikler fiyat artış momentumunun da ya şu andaki yüksek seviyelerde, ya da bunun bir kademe üzerinde olabileceğini gösteriyor. Merkez bankasının Mart ayında sıkılaşma döngüsünü, bütün ekonomik büyüme risklerine rağmen başlatmasının temelinde bu yüksek enflasyon korkusu yatıyor.

Sonuç? Merkez bankaları, özellikle arz kaynaklı ve jeopolitik kaynaklı sorunlar üzerinde etkili olamayacağından, sıkılaşma döngüsü hızlı bir şekilde ilerletilse bile fiyat artışları bir süre yüksek kalabilir. Bunun yanında, enflasyon içinde bir yavaşlama riski var mıdır diye düşünecek olursak; evet, üretim ağındaki zayıflamalar sanayi aktivitesini, azalan üretim de bir süre sonra talebi aşağı çekeceğinden döngüsel yavaşlama riski vardır. Buna kavram olarak, stagflasyon deniyor. Güvenilir yatırım bankaları iki ay öncesine kadar 2022’de 3 faiz artışı tahmini yaparken, zamanla 5 - 7 - 9 gibi güncellemeler geldi. Peki tedarik zinciri sıkıntılarına dair risklerde talep şokuna neden olabilecek finansman maliyeti artışları öncelikle enflasyonu mu kontrole alır, yoksa büyümeyi mi yavaşlatır? İşte, politika belirleme alanında ekonomik büyüme risklerine ekleme yapılmaması bu açıdan önemli. Mevcut jeopolitik risk olgusunu da, küresel tedarik ve üretim ağı üzerinden değerlendirirsek böyle bir ikileme çıkarız. Kısacası, denkleme ne kadar bilinmeyen terim eklenirse çözüm o kadar zorlaşır. Piyasalar ve para yöneticileri de, kriz olguları canlı kalırsa ona göre hareket edeceklerdir. Faiz oranlarına ve fiyat varsayımlarına dair olarak değerlemeler değişmek durumunda kalır.

  https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/210220221714

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PUTİN'İN UKRAYNA ÖZEL TEMSİLCİSİ KOZAK: BARIŞ SÜRECİ 2015'TEN SONRAKİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE
RUSYA/KOZAK: UKRAYNA VE BATININ, BARIŞ OLUŞUMUNUN UYGULANMASINDA BİR ÇIKARI YOK
RUSYA/KOZAK: UKRAYNA VE BATI UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDAKİ MEVCUT ANLAŞMAZLIĞI DONDURMAYI İSTİYOR
PUTİN: MACRON, RUSYA'NIN GÜVENLİK TALEPLERİ ÜZERİNE ABD'NİN DURUMUNDA BELİRLENMEYEN BİR DEĞİŞİM OLDUĞUNU AMA NE OLDUĞUNU BİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
PUTİN: UKRAYNA NATO'YA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE KATILMAYA HAZIR DEĞİL
PUTIN: BATI'NIN UKRAYNA'NIN YAKINDA NATO'YA KATILMAYACAĞI İDDİALARI RUSYA'YA VERİLEN BİR TAVİZ DEĞİL
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN İLE 24 ŞUBAT'TA CENEVRE'DE GÖRÜŞECEĞİNİ TEYİT ETTİ
RUSYA/LAVROV: BATI İLE GÜVENLİK KONUSUNDA GÖRÜŞMELERDE BAZI İLERLEMELER MEVCUT
İSVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : EĞER ETKİN OLURSA YA DA GEREKİRSE BİR FAİZ ARTTIRIMI İÇİN OY VERMEKTEN ÇEKİNMEM
İSVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : GÖRÜŞÜM EKONOMİYİ SOĞUTMAMIZ GEREKİRSE, REPO FAİZİNİ KULLANMAK DAHA ETKİN OLABİLİR
İSVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : EĞER TEŞVİĞİ AZALTMAMIZ GEREKİRSE , REPO FAİZİ GÜÇLÜ BİR ARAÇ
İSRAİL MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 0.10%, ÖNCEKİ: 0.10%)
İSVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI : ENFLASYON BASKISI HALA ILIMLI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -49786,0 milyon TL
Facebookta Paylaş