Para politikası toplantıları… Gelecek hafta 27 Temmuz’da Fed'in para politikası toplantısı yapılacak. Bu önemli, Merkez Bankası'nın Temmuz ayında politika faizini 75 baz puan artırması öncesinde yeterince gerçekçi bir ihtimal olarak değerlendirilirken, piyasalar yüksek gelen enflasyon verileri sonrasında yenilenen endişelerle 100 baz puanlık bir artışın da olasılığını yükseltmiş ve fiyatlamayı da bu ihtimale yönlendirmiş durumda.
Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ise bu hafta Perşembe günü açıklanacak. Piyasaların dikkati özellikle bu iki önemli ekonomik olay üzerinde olacak.
100 bps perspektifi… FOMC, 27 Temmuz'daki bir sonraki toplantısında federal fon oranı için hedef aralığını en az 75 baz puan artırmaya hazır görünüyor. Haziran ayında tarım dışı istihdamdaki 372K artış, faiz artırımlarına devam etmek konusunda bir güven aralığı vermiş durumda. TÜFE enflasyonu da Mayıs'taki %8,6'dan Haziran'da %9,1'e sıçradığı için çoğu FOMC üyesinin kafasında enflasyon ön planda olmaya devam ediyor. Haziran ayına ilişkin beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin hemen ardından piyasanın çoğunluğu, 27 Temmuz'da 100 baz puanlık faiz artırımı bekliyor.
Temmuz toplantısında alışıldığı gibi, güncellenmiş bir Ekonomik Öngörüler Özeti yayınlanmayacak. Bu nedenle, numerik öngörüler değil politika yapıcıların perspektiflerini anlama noktasında FOMC açıklaması ve Powell konuşması bize gerekli sinyalizasyonu yapacaktır. Powell ve komite üyeleri muhtemelen enflasyon konusundaki endişelerini dile getirmeye devam edeceklerdir.
Fed vadeli fonları faiz fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg, CME Fedwatch
Uluslararası bankaların sıkılaşma zeminleri… Kanada Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan artırarak piyasaları şaşırttı. Küresel bir ekonomik yavaşlamadan endişe duyulduğu bir ortamda dolar baskın hale gelmiş durumda ve Fed’in faizleri artırma perspektifi de bu baskınlığa katkıda bulunmakta. Birçok ülkenin yerel para birimindeki zayıflama eğilimi, ithalat fiyatları üzerinden enflasyonu artırma potansiyeline sahip. Bu durum, elbette ithalata bağımlı ülkeleri çok daha hassas noktaya getirecektir. Bunun başında da Avrupa geliyor.
Durgunluk endişeleri… 2 yıllık ve 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirileri arasındaki fark, 22 yılın en yüksek seviyesinde. Bu durum halen en çarpıcı durgunluk göstergelerini gözler önüne seriyor. Eğer son dönemdeki ekonomik yavaşlama belirtilerine atıta bulunulacaksa, aslında geniş dönemde yavaşlayacak olan bir Fed beklentisinin ön plana çıkması çok muhtemeldir. Fed’in bu aşamada faiz artırımlarını durdurmasını beklemiyor, ilerleyen dönemde faiz artırımlarının hızını ilk etapta yavaşlatmasını öngörüyoruz.
Sonuç? Enflasyonun beklenenden daha hızlı tırmanmaya devam etmesiyle FOMC, fiyat istikrarı tarafına tamamen odaklanmaya devam ediyor. Bu nedenle 27 Temmuz ve yakın dönem için Fed açısından bir geri çekilme durumu şu anda olası görünmemektedir. Büyük oranlı faiz artırımlarının sürekliliği ise çok uzun bir süreyi kaplamayacaktır. Tersine çevrilmiş getiri eğrisi, ABD ekonomisinin resesyona girmesiyle ilgili endişeleri yansıtıyor. Durgunluk göstergelerinin artan varlığı Fed'in ivmesinin yavaşlayacağına dair beklentileri beraberinde getirse de Fed'in kısa vadede değil orta vadede sıkılaştırma miktarını azaltması bekleniyor.
https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/180720221342
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.