Makro Görünüm - Sanayi Üretimi ve Ciro Endeksleri - Eylül 2022 (Gedik Yatırım)

Sanayi üretiminde ihracata bağlı ivme kaybı hızlanırken, iç talep gücünü koruyor
 
Sanayi üretimi Eylül’de aylık %1,6 gerilerken, yıllık artış %0,4’te kaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül’de önceki aya göre %1,6 geriledi. Temmuz’da %6,1 gerileyen endeks Ağustos’ta ise %2,5’lik sınırlı bir artış göstermişti. Böylece, sanayi üretimi endeksinde Haziran sonuna göre geri çekilme %5,4’e ulaştı. Sanayi üretimindeki bu ivme kaybına bağlı olarak, Eylül’de yıllık artış da %0,4’te sınırlı kaldı (Temmuz: 2,5, Ağustos %1,1). Böylece, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ilk 2 çeyrekteki %10,2 ve %9,5’lik yıllık artışların ardından, 3. çeyrekteki artış sadece %1,3 oldu Arındırılmamış (ham) endeksteki artış da %2,5 olarak gerçekleşti.
 
Perakende hacim endeksi ve hizmet ciro endekslerindeki aylık toparlanma ise iç talebin gücünü koruduğuna işaret ediyor. Sanayi üretimindeki ivme kaybına karşın, perakende satış hacim endeksinin Ağustos’taki aylık %3,6’lık artışın ardından Eylül’de de %1,8 arttığı görülüyor. Buna göre, perakende hacim endeksindeki yıllık büyüme de %9,7’ye ulaşmış durumda (Ağustos: %10,6). Hizmet sektörü ciro endeksinde ise hizmet ÜFE enflasyonu ile düzeltmenin ardından geçen ayki %7,7’lik artışın üzerine Eylül’de de %4,2’lik bir toparlanma olduğunu takip ediyoruz. Hizmet sektörlerindeki görece daha güçlü seyrin büyük ölçüde öne çekilmeye devam eden talep ve turizm sektörü kaynaklı olduğunu değerlendiriyoruz. İnşaat sektörü ise zayıf performansını koruyor; inşaat sektörü ciro endeksi yıllık bazda %119 arttıysa da, bu inşaat maliyet endeksindeki artıştan arındırıldığında yatay bir performansa işaret ediyor. İnşaat ciro endeksinin Ocak-Eylül döneminde reel olarak yıllık kabaca %2,5 daraldığını hesaplıyoruz.
 
İkinci yarıda yavaşlama belirginleşiyor, 2022 GSYH büyümesini %4,8 civarında tutmaya devam ediyoruz. İmalat PMI endeksinin Mart ayından beri 50 seviyesinin altında seyretmeye devam etmesi (Ekim’de 46,4’e geriledi) ve elektrik tüketiminde bir süredir yaşanan gerileme (Eylül: yıllık -%5,8, Ekim: -%7,2, 1-9 Kasım: -%8) sanayi üretimindeki ivme kaybının devam edebileceğine işaret ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, iç talebin gücünü koruması (biraz yavaşlayarak da olsa), bu ivme kaybının ihracat kaynaklı gerçekleştiğine işaret ediyor. Buna göre, mevcut verilerle 3. çeyrekte %3,5-4,0 civarında gerçekleşmesini beklediğimiz GSYH büyümesinin son çeyrekte %1,0-1,5 civarına kadar gerileyebileceğini (sanayi üretiminde negatif büyüme görülebilir) düşünüyoruz. Sonuç olarak, ilk çeyrekteki %7,5’lik büyüme dikkate alındığında, tüm yıl için %4,8’lik GSYH büyüme tahminimizin halen makul göründüğünü söyleyebiliriz.
 

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.