Sanayi üretimi endeksi, Nisan ve Mayıs’taki zayıf rakamların ardından Haziran’da yıllık %17,3 artışa işaret etti (medyan beklenti: %3,3). Hatırlatmak gerekirse, sanayi üretiminde Nisan’da %31,4 ve Mayıs’ta da %30,6’lık (takvim etkisinden arındırılmış: %19,9’luk) yıllık daralmalar yaşanmıştı. Ancak çift haneli artış rakamında, geçen yıla göre 4,5 gün daha fazla çalışılmış olmasının (Bayram etkisi nedeniyle) payının büyük olduğunu, takvim etkisinden arındırıldığında, yıllık artışın %0,1 olduğunu belirtmek lazım. Takvim ve mevsim etkisinden arındırıldığında, aylık artış %17,5 ulaştıysa da, endeks seviyesi salgın öncesi Şubat ayında ulaşılan seviyesinin halen %9,5 altında kaldı.
Salgına bağlı olarak iki aylık dönemde yaşanan derin üretim kayıplarını telafi amaçlı artışların da etkisiyle, sanayi üretimindeki toparlanmanın beklentilerden çok güçlü seyrettiği dikkat çekiyor. Bu hızlı toparlanmaya karşın, Nisan’daki ani duruşun etkisiyle, sanayi üretimin endeksinde ikinci çeyrekteki yıllık daralma %17 seviyesinde gerçekleşti.
Sektörel ciro ve hacim endekslerinde de, turizm, ulaştırma ve idari hizmetler dışında, güçlü toparlanma gerçekleştiği görülüyor. Perakende sektörü hacim endeksi arındırılmamış olarak yıllık %6,0 artış gösterirken, takvim etkisinden arındırılmış olarak, yıllık bazda %0,8 geriledi. Ancak harcamaların kırılımına bakıldığında, gıda harcamalarındaki %3,0’lük artışa karşılık, gıda dışı harcamalarda %2,8 gerileme olduğu görülüyor.
Ciro endekslerindeki nominal değişimlerden ziyade reel değişimlere bakarsak, toptan ve perakende ticaret ciro endeksinin takvim etkisinden arındırıldığında, yıllık %5,9 artış gösterdiği (Nisan ve Mayıs aylarındaki %25 ve %15’lik yıllık daralmaların ardından), bu artışta da motorlu taşıtlar sektörü cirosundaki %34’lük artışın etkili olduğu görülüyor. Öte yandan, turizm, ulaştırma ve idari hizmetler sektörlerinde devam eden çok zayıf performansın etkisiyle, hizmet sektörleri (ticaretdışı) ciro endeksi ise yıllık %28 oranında gerilemeye devam ediyor (bilgiişlem sektörünün %3’lük pozitif katkısına karşın). Aksine, inşaat ciro endeksi, konut satışlarındaki artışın da bir yansıması olarak, yıllık bazda %29'luk artışa işaret ediyor (gene reel olarak).
İkinci çeyrekte GSYH daralması %13.0-13.5 seviyelerine ulaşabilir. GSYH tahminimiz için çok önemli göstergeler olan sanayi üretimi ve sektörel ciro/hacim endekslerinin Haziran rakamlarının da yayınlanmasıyla, GSYH modellerimizin üzerinden geçeceğiz. Ancak ilk izlenimlerimiz, ikinci çeyrekte GSYH’deki daralmanın %13,0-13,5 civarına ulaşabileceğine işaret ediyor. TÜİK, ikinci çeyrek GSYH verisini 31 Ağustos’ta açıklayacak.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.