TCMB enflasyon tahminlerini değiştirmedi
TCMB 2023 sonu enflasyon tahminini %22,3, 2024 sonu tahminini %8,8’de sabit tuttu. TCMB bugün açıkladığı yılın ilk enflasyon raporunda, 2023 sonu TÜFE enflasyonu tahminini %22,3’te (%17,8-26,9 aralığı), 2024 sonu tahminini %8,8’de (%4,0-13,7 aralığı) sabit tuttu. Buna göre, TCMB’nin tahmininin genellikle %40 civarında şekillenen piyasa tahminlerinin ve Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ortaya çıkan %32,5’lik rakamın oldukça altında kaldığını söyleyebiliriz.
TCMB enflasyon tahminlerindeki revizyonun kaynaklarını şöyle sıralıyor. TCMB birim işgücü maliyetlerindeki artış kaynaklı olarak önceki enflasyon tahminine %1,5 puanlık katkı öngörse de, bunun %1,4’lük kısmının enflasyon eğilimindeki iyileşmeyle telafi edileceğini, dolayısıyla enflasyon tahmininde bir değişiklik yapmaya gerek olmadığını düşünüyor. 2023 yıllık ortalama petrol fiyatı tahminini 79,3 $’dan 80,8 $’a yükseltse de, 2023 sonu enerji enflasyonu tahminini %23,2’den %13,9’a indirdiği görülüyor. Bu da bir ölçüde daha ılımlı kur beklentisini, bir ölçüde de sene sonuna ilişkin daha düşük petrol fiyatı beklentisini yansıtıyor olabilir. TCMB’nin 2023 sonu gıda enflasyonu varsayımını ise %22,3 olarak tutuyor.
TCMB’nin enflasyon tahminleri kur ve fiyatlama davranışları konusunda bizden (çok daha) iyimser olduğuna işaret ediyor. TCMB’nin yayınladığı enflasyon patikasına ilişkin 1 nolu grafik, TÜFE enflasyonunun yılın ilk yarısı sonunda %30-32 aralığına geriledikten sonra düşüşünü yılın ikinci yarısındaki sürdürerek sene sonunda %22,3’e ulaşacağı yönündeki beklentisini yansıtıyor. Buna göre, TCMB’nin yılın ilk yarısına ilişkin öngörüsünün bizim beklentimize kabaca paralel olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki, bizim öngörümüz, TÜFE enflasyonun TL’de kademeli bir değer kaybı varsayımıyla 2023 ortasında TÜFE enflasyonunun %35-40 aralığına gerilemesi. Ancak, biz yılın ikinci yarısında TCMB’nin aksine TÜFE enflasyonunun katılık gösterebileceğini, hatta bir miktar yükseliş kaydedebileceğini düşünüyoruz. Bunun birinci nedeni, TL’deki stabilizasyon makroihtiyati tedbirlerin de yardımıyla bir süreliğine daha korunsa da, yılın ilerleyen bölümünde mali ve parasal genişlemeye bağlı olarak TL’de hızlı bir değer kaybı yaşanabileceğini öngörmemiz. Buna göre TCMB’nin enflasyon tahminini oluşurken, kura ilişkin daha iyimser bir beklentiyle çalıştığını söyleyebiliriz. İkinci bir neden olarak da, mevcut enflasyonist ortamda tüketicilerin talebi öne çekmesine bağlı olarak, firmaların fiyatlama davranışlarında görmeyi beklediğimiz katılığı öne çıkarabiliriz. Özetle, TCMB’nin piyasa beklentileri ve bizim tahminimize göre çok daha düşük kalan enflasyon tahminlerinin TL’deki stabilizasyonun korunması ve fiyatlama davranışlarındaki katılığın kırılması konusundaki daha iyimser beklentilerini yansıttığını söyleyebiliriz.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.