Makro Görünüm - Enflasyon (Gedik Yatırım)

TÜFE enflasyonu Temmuz'da yeniden yükseliş sürecine başladı

Haziran TÜFE enflasyonu aylık %3,92 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda %39,6'dan %38,2'ye geriledi. TÜİK Haziran'da TÜFE enflasyonunun beklentilerin altında %3,92 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Medyan beklentiler Foreks anketinde %4,0, Bloomberg HT anketinde %4,3, bizim tahminimiz ise %5,2 seviyesindeydi. Bu sonuçla yıllık TÜFE enflasyonu da düşüşünü sürdürerek %39,6'dan %38,2'ye geriledi. Öte yandan, dayanıklı mal grubu üzerindeki kur geçişkenliklerinin etkisiyle, çekirdek TÜFE enflasyonu (C-grubu) aylık %3,84'lük gerçekleşmeyle yıllık bazda %46,6'dan %47,3'e yükseldi. Yurtiçi ÜFE enflasyonu ise gene kur gelişmelerine bağlı olarak aylık %6,5 seviyesinde gerçekleştiyse de, yıllık bazda %40,8'den %40,4'e geriledi.
 
Kur geçişkenliğinin enflasyon üzerinde etkisi kısmen görülmeye başladı. TL'deki hızlı değer kaybının ardından kur geçişkenliğinin özellikle dayanıklı mal grubu ve enerji fiyatları üzerinde etkili olduğu, dayanıklı mal grubu enflasyonunun %6,6'ya, enerji enflasyonunun ise benzin ve motorin fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak %11,1'e ulaştığı görülüyor. Bunun yanında temel mal grubu enflasyonunun (ağırlıkla hızlı tüketim ürünleri ve dayanıksız mallar) %2,0 seviyesinde gerçekleşmesi, kurdaki artışların bu grupta fiyatlara henüz yansımadığını gösteriyor. Özetle, kur geçişkenliğinin henüz beklediğimizden zayıf gerçekleşmiş olmasının enflasyon tahminimizdeki sapmayı açıklayan önemli bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında, hizmet enflasyonu da %3,7 seviyesinde gerçekleşerek fiyatlama davranışlarındaki katılığın devam ettiğine işaret ettiyse de, beklentimizin altında kalan bir diğer kalem oldu. Manşet TÜFE enflasyonunun Kasım 2022'den bu yana %85,5'ten hızlı bir şekilde gerilerken, hizmet enflasyonunun aynı dönemde %60 civarında çakılı kalması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı ve katılığı net bir şekilde yansıtıyor, ki bu durumun önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü için takip edilmesi gereken en önemli faktör olduğunu düşünüyoruz. Son olarak, %3,0 seviyesindeki gıda enflasyonunun ise beklentimiz ile kabaca paralel olduğunu söyleyebiliriz.
 
TÜFE enflasyonunun Temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçmesini ve sene sonunda %55 civarına ulaşmasını bekliyoruz. Politika faizi (kredi faizi) artışları ile zaman içinde iç talebin bir miktar yavaşlatılması sağlansa bile, önümüzdeki aylarda kur geçişkenliğinin, hizmet enflasyonundaki katılık ile birlikte, enflasyon üzerindeki temel belirleyici olacağını düşünüyoruz. Ek olarak, önümüzdeki günlerde akaryakıt, alkollü içecekler, sigara ve haberleşme ücretleri gibi çeşitli kalemlerde beklediğimiz vergi artışları da enflasyonu ciddi anlamda arttıracak. Son olarak, doğalgaz fiyatlarına ilişkin düzenleme de son çeyrekte enflasyona önemli bir katkı yapacak. Özetle, TÜFE enflasyonunun Temmuz ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçerek sene sonu itibariyle %55 civarına ulaşmasını bekliyoruz. TÜFE enflasyonundaki düşüş sürecinin kurların istikrar kazanması şartına bağlı olarak, 2024'ün başından itibaren hayata geçebileceğini düşünüyoruz.
 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'de nakliye sektörü hariç siparişler Haziran'da: %+0.2 (önceki:%-0.5)
ABD'de ISM imalat dışı istihdam endeksi Temmuz'da: 50.7 (Önceki:53.1)
ABD'de savunma sanayi hariç siparişler Haziran'da: % +3.0
ABD'de ISM imalat dışı yeni siparişler endeksi Temmuz'da: 55.0 (Önceki:55.5)
ABD'de ISM imalat dışı ödenen fiyatlar endeksi Temmuz'da: 56.8 (Önceki:54.1)
İngiltere Maliye Bakanı : Enflasyonu düşürme planı çalışıyor, buna bağlı kalmalıyız
İngiltere Maliye Bakanı : BOE'nin enflasyonu yarıya indirme taahhüdümüzü yerine getireceğimizi düşünmesini cesaretlendiriyoruz
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv 233417,9 milyon TL
ABD'nin 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark -73.30 baz puanla 2 ayın en dar seviyesinde
Facebookta Paylaş