Makro Ekonomik Haberler Şubat 2021 Enflasyon (İş Yatırım)

Enflasyon tahminimizi yukarı yönlü güncelliyoruz…

Şubat ayı manşet enflasyonu %0,91 ile piyasanın (%0,75) ve İş Yatırım (%0,80) tahminlerinin üzerinde geldi. Son 10 yıllık tarihsel ortalamasının (%0,5) çok üzerinde gelen aylık veri yıllık enflasyonu %15,6 ile 2019 Temmuz’undan beri gördüğü en yüksek seviyeye taşıdı. Aylık %1,1, yıllık %27,1 artan üretici fiyatları enflasyon üzerindeki baskının yılın ilk yarısında devam edeceğine işaret ediyor.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda fiyatları, tarihsel ortalamasının iki katına yakın yükselerek (%2,6, +0,7yp) ile aylık değer üzerinde belirleyici oldu. Geçen aylarda çok yükselen konut (%0,6, +0,1yp), ev eşyası (%0,3, +0,0yp) ve ulaştırma (%0,5, +0,1yp) segmentlerinde görece sakin bir seyir görülüyor.

Salgın koşullarında talebin daralmasına rağmen tarihsel ortalamasının üzerinde artan sağlık (%3,0, +0,1yp) ve lokanta-oteller (%1,3, +0,1yp) kalemlerindeki yükseliş göze çarpıyor. Yükselen gıda fiyatları ve salgın dönemi ek maliyetleri lokanta fiyatlarını yukarı çekiyor.

Giyim kaleminde (%-0,9, -0,1yp) yaşanan deflasyonun son 5 yılın ortalamasına göre (%-4,6) çok daha sınırlı olduğunu görüyoruz. 2020 yılında talep eksikliği sebebiyle zam yapamayan sektörde sezon indirimleri için alanın sınırlı olduğunu tahmin ediyoruz.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Ağustos-Ekim döneminde görülen kur artışının gecikmeli etkileri ve güçlü iç talep ile yükselmeye devam eden B (%16,9) ve C (%16,2) göstergeleri enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Hiç mi iyi bir gelişme yok bu veride diye soranlar için özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları biraz daha pozitif sinyaller üretiyor. Gıda ve enerji dışı malların mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Şubat ayında %0,4 ile (Ocak %1,0, Aralık %1,4, Kasım %2,9) Türk lirasının değer artışının pozitif etkisini gösteriyor. 2019 yılında da benzer bir süreç yaşamıştık. Ama maalesef kalıcı olmamıştı.

Buna karşın hizmet sektöründen karışık sinyaller geliyor. Mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Şubat ayında %1,1 ile (Ocak %1,6, Aralık %0,8, Kasım %0,8) inatçı bir enflasyon ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 2019 hikayesinde erken faiz indirimi yüzünden inatçı fiyatlama alışkanlıklarını kıramamıştık. Bu kez daha umutluyuz.

Şubat ayı verisi uygulanan sıkı para politikasına rağmen fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin zaman alacağı görüşümüzü doğruluyor.

Faizlerin yılın son çeyreğine kadar yüksek tutulması ve doların Türk lirasına karşı 6,80 civarına gerilemesi durumunda 2021 enflasyonunun %10-%11 bandına gerilemesi teorik olarak halen mümkün. Ancak son gelişmeler sonrası maalesef bu olumlu senaryonun ihtimali azaldı.

Önümüzdeki aylarda zorlu bir süreç bizi bekliyor. Uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş, asgari ücret artışıyla desteklenen iç talep ve mevsim normallerinin çok altındaki yağışlar dezenflasyon sürecini zorlaştırıyor.

Enflasyon görünümündeki kötüleşme ve Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle 2021 yılı için %10,7 olan enflasyon tahminimizi %11,3 olarak (Bloomberg ortalaması %10,8) olarak güncelliyoruz.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş