Makro analizi (Sesmir)

Ekonomi yönetimde, ortodoks para politikasından vazgeçildiği için fiyat istikrarı ve finansal istikrar bozulmuştur. Ortodoks politikalar en başta Merkez Bankalarının kurumsal ve araç kullanım bağımsızlıklarına sahip olmalarını birinci koşul olarak şart koşar. Enflasyonu düşürmek yüksek faizle mümkün iken, faiz düşürülerek enflasyonun yükselmesine Ortodoks politikalar izin vermez.

Politika faiz oranının indirilmesi nedeniyle yerel paranın değerinde ortaya çıkan hızlı erozyonu önlemek için rezerv satışı yapılmasına ve rezerv kayıplarına Ortodoks politikalar izin vermez.

Finans literatürünün tarihsel boyutta ve küresel düzeyde ispatlamış olduğu kuralların tersine hareket etmeye Ortodoks politikalar izin vermez. Türkiye ekonomi yönetimi, faizi temel araçlardan birisi olarak esas alan Ortodoks politikalara uygun davranmadığı ve alternatif olarak da sınama yanılma yöntemleriyle yolunu aramaya çalıştığı için enflasyon yükseldi, TL'nin değeri en düşük seviyeye geriledi, refah kaybı yaşandı ve toplumsal satın alma gücü düştür.

Türk Lirasının değeri açısından, döviz kurları hiçbir şekilde dengeye kavuşmamıştır. Küresel gelişmelere bağlı olarak doların Dünya genelinde değerlenme riski devam etmektedir. Bu gelişmeye karşı, yerel paralarını korumak için ülkeler tedbir almakta ve öncelikli olarak faiz artırmaktadırlar.

Enflasyonun dünya sorunu haline gelmiş olması gerekçesi, Türkiye'deki yüksek enflasyonu açıklamıyor. Dünya'daki enflasyon ortalamaları ile Türkiye'deki enflasyon seviyesi arasında en az 5-6 kat büyüklük farkının yanında, küresel enflasyon gelişmelerinin temel gerekçesi arz sıkışmaları iken, Türkiye'deki bu yüksek enflasyonun en öncelikli nedeni ise Ortodoks politikalara ısrarla aykırı hareket eden bir para politikasının varlığıdır.

Yüksek enflasyonun temel nedeni, genel kabul görmüş uygulamaların dışına çıkılarak bilimsel dayanağı olmayan heterodoks yöntemlere başvurulmasıdır: Heterodoks ekonomi politikalarını uygulamış olan Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde sonuç hüsran olmuştur. Tam aksi yönde karaborsacılık, kayıt dışılık, paralel piyasalar şeklinde yapılanmalar ortaya çıkmıştır. Şu anda Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, politika faizleri düşerken piyasa faizlerinin artması, ekonomi politikalarında bilimsel dayanağı olmayan yöntemlere tevessül edilmesi ve genel kabul görmüş uygulamaların dışına çıkılmış olunmasıdır.

Ortodoks politikalar ekonomik ısınmayı ve soğumayı önceden görebilmekte, belirsizliği zayıflatmaktadır: Bütçede disiplini, kamu harcamalarında kontrolü, serbest ekonomi paradigmasını esas alan Ortodoks politikaları, gelir akımlarını her zaman ekonomik aktivite gücüne göre ayarladığı için, ekonomik ısınmayı ve soğumayı önceden görebilmekte ve politika setini vaktinde dönüştürebilmektedir. Halbuki heterodoks politikalar açısından gelecek beklentilerinde belirsizlik uzun süreli ve yüksektir.



 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş