Makro analiz (Sesmir)


 
Ekonomideki tahribatın boyutları seçim sonrasında daha da iyi anlaşılacaktır. Özellikle KKM ’ın devamında ve aynı zamanda bu üründen çıkış stratejisinin başlangıcında nasıl bir maliyetle karşılaşılacağı çokta muamma değildir. Düşük faiz politikalarına devam edileceğine dair açıklamalar, rezerv yetersizlikleri, depremin yarattığı devasa ihtiyaçlar, popülist politikaların sebep olacağı harcamalar, bütçe ve cari açıklar ve ekonomik politikaların değişmeyeceğine dair algılar genel risk beklentilerini artırmaktadır.

Türkiye ekonomisinin kaynak tahsis süreçlerinde, sadece piyasa sinyal ve göstergelerine dayanarak karar vermesi yönteminden vazgeçmesi gerekir. Piyasa sinyalleri üretken olabilecek sektör ve iş kollarından ziyada kısa dönemli ve yüksek kar getiren alanlara yöneltecek sinyaller vermektedir. Dolayısıyla piyasa sinyalleri planlama süreçleriyle entegre edilmelidir. Türkiye yeniden planlama süreçlerine geri dönmelidir.

Türkiye’nin seçimi de aşacak şekilde toplumsal ve yönetsel tabanlı çok derin yapısal problemleri bulunuyor. Türkiye toplumlarının demokrasi ve değişim talepleri ile bireysel ve özgürlük arayışları aynı kararlılıkla devam etmektedir.

Sanayideki nitelik ve nicelik eksikliği ve katma değeri düşük profil yapısı ithalat bağımlılığının esas nedenidir. Hizmetler sektöründeki yığışma ve öncü sektör olma durumu da ithalat bağımlılığının devam etmesine katkı sağlamaktadır. Sanayi sektörünün 1980’li yıllara kadarki dönemde öncü olma durumunun yok olması sürekli ve artan ivmeli ekonomik büyümeyi engellemiştir.

Türkiye’nin ekonomik yapısında istihdam ve verimlilik artışları problem olmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisinde sanayileşme ve özellikle yüksek teknolojiye dayalı yatırımlar yerine üretken olmayan ve ancak kısa sürede yüksek kar ve rant getiren alanlara yoğunlaşılması nedeniyle Türkiye ekonomik yapısında istihdam ve verimlilik artışları problem olmaya devam etmektedir. Nitekim düşük teknoloji yoğunluklu yatırımların yüksek teknoloji yoğunluklu yatırımlara göre payı 10-15 kat daha fazladır.

Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler ile kalkınma açığını 10-15 yıl aralığında kapatabilmesini sağlayacak büyüme oranlarının altındaki her büyüme eksik büyümedir. Türkiye son 40-45 yıldır hep eksik büyüme içerindedir. Eksik kalmanın nedeni ise sanayileşmede devam eden plansızlık halidir.

Para politikası yönünden mevcut para politikası başından bu yana sürdürülemez durumdadır. Yüksek enflasyona rağmen mevcut düşük faiz politikası terk edilmez ise TL ’nın dış değerindeki erime ve mali zorlukların artması kaçınılmazdır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0.09 artışla 3224,21 puandan kapandı
İsviçre'de 1. çeyrekte GSYİH çeyreklik % +0.3 (Beklenti:%+0.1 Önceki:%0.0)
İsviçre'de 1. çeyrekte GSYİH yıllık %+0.6 (Beklenti:%+0.6 Önceki:%+0.8)
TCMB bugün valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB yarın valörlü 2 hafta vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB yarın valörlü 3 ay vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Nisan ayında ithalat 28.07 milyar dolar (Geçici veri: 28.16 milyar dolar, Önceki ay: 31.94 milyar dolar) - TÜİK
Facebookta Paylaş