Makro analiz (Sesmir)

Politika yapıcılarının, dolarizasyonu artırmayı, fiyat istikrarını bozmayı makro hedef olarak seçilmeleri oldukça şaşırtıcı bir durumdur: Türk Lirasına koruma sağlayan yeni ve ilave bir mekanizma yaratılmadığı, enflasyon ve reel getiri beklentileri ile risk primlerinde herhangi bir düşme hali ortaya çıkmadığı halde, politika faizlerinin indirilmesinin dolarizazyonu artıracağı, altına hücumu başlatacağı ve fiyat istikrarını bozacağı, beklenmesi gereken, şaşırtıcı olmayan normal bir sonuçtur. Şaşırtıcı olan, politika yapıcılarının, dolarizasyonu artırmayı, fiyat istikrarını bozmayı makro hedef olarak seçmesidir.

Yine şaşırtıcı olan bir diğer husus, pandeminin sebep olduğu pahalılığın, bu faiz indirim politikasıyla daha da artırılarak geniş toplumsal kesimleri açlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmanın hedeflenmiş olunmasıdır.

Bu politika ve sürecin, ekonomik daralmayla neticeleneceği çok kısa süre sonra ortaya çıkacaktır: İthalat bağımlılığı en yüksek seviyesine ulaşmış olan Türkiye ekonomisinde, enflasyon yükü artırılarak ithalat azaltılabilir, ancak bu politikayla ihracatın artırılması, büyümenin ve istihdam seviyesinin artırılması sağlanamaz. Bu sürecin daralmayla neticeleneceği kısa süre sonra ortaya çıkacaktır.

İthalatın azalmasıyla ortaya çıkacak düşük cari açık hali, döviz likiditesi sağlayamaz. Ancak ihracatın artışı ile döviz likiditesi sağlanabilir.

Şu andaki ihracatın artış nedeni küresel tedarik zincirlerindeki coğrafik yer değişimi ile ilgili olup, zayıflayan TL ile hiçbir ilgisi yoktur. Ancak, coğrafik yer değişimine dayalı olarak Türkiye’ye kayan dış talep, Çin başta olmak üzere uzak doğu ülkeleri tarafından tekrar zayıflatılmaya başlanmıştır. Ancak makro düzeyde olası pazar kayıplarını önlemeye yönelik tedbir alma konusu politika yapıcıların hala gündeminde bulunmamaktadır.

Artan ihracat, dış dünya ile Türkiye arasında var olan yüksek stresli siyasi atmosferin yumuşatılması, verimlilik artışı ve teknolojik yatırımların özendirilmesi ile sürdürülmelidir



 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
DSÖ: OMİCRON VARYANTININ ÖZELLİKLERİNE BAĞLI OLARAK, GELECEKTE CİDDİ SONUÇLARA YOL AÇABİLECEK KOVİD-19 DALGALANMALARI OLABİLİR
DSÖ: OMİCRON'UN POTANSİYEL OLARAK GLOBAL DÜZEYDE DAHA FAZLA YAYILMA OLASILIĞI YÜKSEK
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI YARDIMCISI : DURAMAYIZ FAKAT YAVAŞLAMAMIZ MÜMKÜN
ÇİP KITLIĞI VE DİĞER DARBOĞAZLAR, ALMANYA'NIN OTOMOBİL İTHALAT VE İHRACATINDAKİ DÜŞÜŞÜN ANA NEDENİ - İSTATİSTİK OFİSİ
İNGİLTERE SAĞLIK BAKANI YARDIMCISI : OMİCRON VAKA SAYISININ ARTACAĞINI BEKLEYEBİLİRİZ
ALMANYA'DA OTOMOBİL İHRACATI 3. ÇEYREKTE %17.2 GERİLEDİ
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT EKİM AYINDA YILLIK % +24,3 (ÖNCEKİ AY: +30.3 %)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT EKİM AYINDA YILLIK % 15,9 ARTTI. (ÖNCEKİ AY: +11.8 %)
DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM AYINDA -1.44 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: -1.46 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: -2.57 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
TÜİK EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ KASIM AYINDA 99,3 OLDU (ÖNCEKİ AY: 101,4 ) - TÜİK
EKİM AYINDA İHRACAT 20.79 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 20.81 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 19.63 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
EKİM AYINDA İTHALAT 22.23 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 22.27 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 22.30 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ 3562,70 PUANDAN YATAY KAPANDI
Facebookta Paylaş