Makro analiz (Sesmir)

Merkez Bankası tarafından “Liralaşma” olarak sunulan bu politika, esasen kamu destekli bir “Dolarize Olma” stratejisidir. Bankacılık sisteminde kaynaklar açısından kamusal kur garantisi verilerek dolarizasyonu artıran, ancak plasmanlar tarafında da tam tersi olarak Türk Lirası cinsinden kredi talebini ciddi boyutlarda cazip hale getiren ve Merkez Bankası tarafından “Liralaşma” olarak sunulan bu politika, esasen kamu destekli bir “dolarize olma” stratejisidir.

Kredi işlemlerinde menkul kıymet üzerinden bankacılık sistemine karşılık tutma zorunluluğu getirilmesi ciddi finansal ve ekonomik riskler doğuracaktır. Merkez Bankası kredilere yönelik olarak, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek üzere, kredi faiz oranlarını politika faizine yakınlaştırmayı hedefleyerek, yüksek faizli kredilerde daha fazla olmak üzere, menkul kıymet üzerinden bankacılık sistemine karşılık tutma zorunluluğu getirmesi ciddi finansal ve ekonomik riskler barındırmaktadır. Bankacılık sisteminin özkaynak yaratma kabiliyet ve kapasitesine, risk yönetim süreçlerine ve piyasa serbestisi kurallarına yapılan bu türlü dışsal müdahaleler önünde sonunda kaynak/kullanım dengelerini alt-üst edecek ve bozacaktır.

Faiz indirimi, eksi faiz konjonktürü nedeniyle, istihdam ve üretim artışlarına ve artık değerlerin yeniden yatırıma dönüşmesine katkı sunamayacaktır. Sanayi üretimi ve istihdamdaki artışın desteklenmesini önceliklemek üzere faiz indirimi yapan Merkez Bankası’nın bu hamlesi, esasen tam tersi sonuç üretecek, eksi faiz konjonktürü nedeniyle istihdama ve üretime beklenen katkıyı sunamayacak, enflasyon ataletini daha da bozmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır.

Parasal aktarım mekanizmalarında işlevselliğin bozulmasının en temel nedeni; enflasyonun yükselmiş olmasına ve kredi faizlerinin enflasyonun altında kalmış olmasına rağmen, Merkez Bankası’nın faiz artırım yetkisini kullanma yönündeki kısıtlılık durumudur. Kredi faizlerini politika faizine yakınlaştırmanın en temel yolu, politika faizlerinin enflasyona göre belirlenmesidir.

Liralaşma adı altında sunulan politikanın sürdürülebilir bir yanı bulunmamaktadır. Enflasyonun özkaynaklarda yarattığı erime probleminden, kredi kullanan tarafların muaf tutulmasına, buna karşılık, yerli para üzerinden kaynak yaratan tasarruf sahiplerinin ise faiz-enflasyon arasındaki negatif fark kadar cezalandırılmasına ve bu yolla toplumsal tabakalar arasında karşılıksız servet ve mülkiyet transferlerine sebep olunması, haklı, adil ve sürdürülebilir bir kamu politikası olamaz.


Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş