Makro analiz (Sesmir)



Türkiye’nin CDS primleri 2018 yılından itibaren 300 baz puanı aşarak aşırı kırılganlık alanında konumlanmış durumdadır. Mevcut durumda 550-600 bandında seyretmektedir.

Temel makro ekonomik ve politik parametrelerin tek bir havuzda harmanlanarak oluşturduğu CDS (Credit Default Swap-Kredi Temerrüt Takası) primlerindeki gelişmeler, Türkiye açısından gündemdeki birincil önceliğini korumaktadır. Büyüme, işsizlik, seçimler, enflasyon oranı, faiz oranı, döviz kurları, rezervler, cari açık, para ve maliye politikaları, borçluluk düzeyi, borsa endeksleri, jeopolitik gelişmeler, yapısal sorunlar, ülke kredi derecelendirme notları gibi ekonomik ve politik parametrelerin tamamı Türkiye’nin CDS priminin oluşumunda topluca yer almaktadırlar. CDS primleri, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinin tespitinde en açık göstergedir.

CDS primlerinin ulaştığı yüksek seviye, Türkiye’nin ekonomik, politik ve toplumsal dinamiklerinin küresel gelişmelerden ve konjonktürel gündemden negatif yönde farklılaşmakta olduğunu ve giderek daha da kötüleştiğini göstermektedir.

CDS primlerinin üzerinde, siyasi istikrarın etkisi hemen hemen sıfır iken, siyasi istikrarsızlığın etkisi ise bozucu yönde oldukça büyüktür.

Faiz oranlarıyla CDS primleri arasında orta-uzun dönemde istatistiki olarak anlamlı ve oldukça güçlü bir ilişki mevcuttur. Dolayısıyla Faiz oranlarının ekonomik aktivitelere uygun bir şekilde ve doğru bir seviyede tespit edilmesi oldukça önemlidir. Oysa mevcut durumda Faiz oranlarının bulunduğu seviye, ekonomik aktivitelere ve konjonktüre uygun değildir.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0.4 artışla 3297,32 puandan kapandı
TCMB bugün valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB bugün valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB Pazartesi valörlü 2 hafta vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB Pazartesi valörlü 2 hafta vadeli 200 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Mayıs sonu TÜFE beklentisi +2.41% (Önceki anket: +2.46%) - Piyasa Katılımcıları Anketi Uygun Ortalama
TCMB 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi % 8,50- Piyasa Katılımcıları Anketi
Haziran sonu TÜFE beklentisi +2.49% - Piyasa Katılımcıları Anketi
Türkiye'nin dış yükümlülükleri Mart ayında: 555,0 milyar dolar (Önceki: 574,1 milyar dolar)
Türkiye'nin yurtdışı varlıkları, Mart ayında: 307,6 milyar dolar (Önceki: 312,1 milyar dolar)
Bankalararası Döviz Piyasası cari ay sonu dolar kuru beklentisi 19,8329 TL - Piyasa Katılımcıları Anketi
Filipinler Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi %6.25 (Beklenti: 6.25%, Önceki: 6.25%)
Bankalararası Döviz Piyasası cari yıl sonu dolar kuru beklentisi 23,0860 TL (Önceki anket: 23.1535TL) - Piyasa Katılımcıları Anketi
2023 yıl sonu cari İşlemler dengesi beklentisi -38.4 milyar dolar (Önceki anket: -37.8 milyar dolar) - Piyasa Katılımcıları Anketi
Facebookta Paylaş