Makro analiz (Sesmir)

Dünya da parasal taban, hala yüksek enflasyon ve yavaşlama dahil çoklu riskleri beraberinde körükleyen boyutlardadır. Bu konjonktürde hisse senedi piyasaları yüksek fiyatlarla evalüe edilmektedir. Riskin en büyükleri genelde borçlanma piyasalarına ve özellikle tahvil piyasalarına ilişkindir. Zira, her geçen gün faizlerin yükseltilmesi, tahvil taşıma zararlarını artırmaktadır.

Gelişmiş ekonomiler de dahil tüm Dünya, enflasyon yükünden kurtulmak veya tahvil zararlarından kurtulmak şeklindeki ikili bir çıkmazın içerisine girmiştir. Faizlerin yüksek tutulması için tahvil stoku taşıyıcıların zararlarına, sermaye kayıplarına, kredi verme kapasitelerinin daralmasına devam edecektir. Yatırım portföylerini dengelemeyen ve daha çok tahvil stoklarına yoğunlaştırmış olan finansal kuruluşların temerrüt riski artacaktır. Bu anlamda birçok uluslararası banka ve yine emeklilik fonlarının zorlandığı piyasalarca bilinmektedir. Gelişmiş ekonomiler de dahil tüm Dünya, enflasyon yükünden kurtulmak veya tahvil zararlarından kurtulmak şekillindeki ikili bir çıkmazın içerisindedir.

Riskli varlıkların türev araçları yoluyla finansal kurumların bilançolarına sokulma sürecinin bu dönemde büyük ölçüde terkedilmiş olması ve kaldıraçlı pozisyonlardan kaçınılmış olunması birer küresel avantajı haline gelmiştir. Aşırı para tabanının yarattığı kredilerin balonlaştırdığı gayrimenkul fiyatları sorun olmaya devam ederken, bu türlü riskli varlıkların 2008 Küresel Krizde olduğu gibi türev araçları yoluyla finansal kurumların bilançolarına sokulma sürecinin bu büyük ölçüde terkedilmiş olması ve kaldıraçlı pozisyonlardan kaçınılmış olunması birer küresel avantaj kalemleridir.

Mevcut konjonktürde temel risklerin eş zamanlı oluşmuş ve çoğalmış olması krizin tahribatını artırıcı niteliktedir.

Bozulan tedarik zincirleri nedeniyle, Çin başta olmak üzere, bilumum uzak doğunun Dünya ile entegrasyonunda meydan gelen entegrasyon zayıflığı, dünya ekonomik büyümesinin ve düşük enflasyon halinin sürdürülmesinin işlerliğini bozmuştur.

Ekonomik krizler savaş riskini ve jeopolitik risk hatlarını artırmaktadır. Büyük krizlerin tamamının ardında olasılığı düşük ama gerçekleşmesi halinde etkisi büyük risklerin olduğunu biliyoruz.

Mevcut durumda likidite tuzağına düşmüş olma vakaları genel bir durum olmadığı için, cari konjonktürde likiditeyi artırarak ekonomik risklerin azalmasını beklemek boş bir hayaldir. Türkiye ekonomisindeki politikalar bu kuralın tersi yönünde oluşturulduğu bilinmektedir.

Küresel ölçekte bir gıda krizinin risk olma olasılığı ve yaygınlığı kısa ve orta dönem için oldukça zayıflamıştır. Enerji fiyatlarında, metal fiyatlarında ve gıda fiyatlarında son birkaç ayda düşüş trendleri başladığı için, yüksek faiz politikalarının orta vadede sürdürülmesi kaydıyla, lokal bir iki bölge hariç olmak üzere, küresel ölçekte bir gıda krizinin risk olma olasılığı ve yaygınlığı kısa ve orta dönem için oldukça zayıflamıştır. Ancak yüksek faiz politikalarının erkenden kesintiye uğraması halinde, ekonomik fay hatları daha da derinleşecektir.

Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BoFA: Geçen hafta gelişmekte olan piyasa tahvillerinden çıkış, hisse senetlerine giriş oldu
AB Komisyonu, Euro Bölgesi toplam kamu borcu/GSYH tahmini 2022 için %93.6, 2023 için %92.3 ve 2024 için %91.4
AB Komisyonu, 2022'nin 4. çeyreğinde ve 2023'ün 1. çeyreğinde GSYİH'nın daralmasını, 2. çeyrekte ise yeniden büyümeye dönmesini bekliyor
AB Komisyonu, Euro Bölgesinde2022'de işsizliğin %6.8 olmasını, 2023'te %7.2'ye yükselmesini ve 2024'te yeniden %7.0'ye gerilemesini bekliyor
Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi toplam bütçe açığı/GSYH tahmini 2022 için %3.5, 2023 için %3.7 ve 2024 için %3.3
AB Komisyonu, Euro Bölgesi'nde enflasyonun bu yıl %+8.5 artmasını, 2023'te %+6.1'e ve 2024'te %+2.6'e yavaşlamasını bekliyor
AB Komisyonu, Euro Bölgesi büyüme tahmini 2022 için %3.2, 2023 için %0.3 ve 2024 için %1.5
ABD/Yellen: Fed, faizleri arttırmaya devam edeceğini net olarak belirtti; gelecek parasal politika patikası Fed'in elinde
Aramco CEO'su: Yatırım endişesi, uzun vadede global talebi karşılamaya yetmiyor
ABD/Yellen: Enflasyonun aşağı dönmesi için bir dönüş noktasına ulaşıp ulaşmadığını bilmiyorum
ABD/Yellen: Enflasyon baskılarının hafiflediğini gösteren TÜFE verilerini görmek güzel
ABD Hazine Bakanı Yellen: Çin Merkez Bankası Başkanı ile global ekonomik durumu tartışmak için, Çin'deki emlak sektörü durumu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyorum
Facebookta Paylaş