Makro analiz (Sesmir)

Para politikasındaki gevşeme devam ederse TL’deki reel değer kaybı 2022 yılında da aynı ivmeyle devam edecektir. 2022 yılının ilk altı ayında enflasyon TÜFE’de şu andaki seviyesinden en az %35 daha yukarda gerçekleşecektir. Yani 2022 yılının ilk yarı yıl enflasyonu TÜFE de %30, ÜFE’de ise %65 seviyesine yükselecektir.

Salgın nedeniyle küresel düzeyde devam eden parasal genişlemeler, 2022 yılında sona ermeye başlayacak, faiz oranları yükselecek ve ABD doları daha da güçlü olacaktır. Bu eğilime uygun davranmayan ve para politikalarını bu eğilimle uyumlulaştırmayan ülkeler ciddi sıkıntı yaşayacaklardır.

Küresel düzeyde başlayan bu normalleşme eğiliminin tam tersi yönünde şekillendirilen Türkiye ekonomisinin mevcut pozisyonunu, TL için, fiyat istikrarı için, satın alma gücünün korunması için ciddi bir handikap olmaya devam etmektedir.

Aşılamada önemli aşamalar kaydedilse de Covid-19 salgını, 3.yılı olan 2022 yılında da belirleyici unsur olma gücünü küresel düzeyde koruyacaktır.

Yüksek fiyat seviyeleri 2022 yılında da küresel düzeyde temel risk olmaya devam edecektir: Ham madde, emtia, enerji, navlun ve nihai ürün fiyatlarının 2021 yılında ulaştığı yüksek seviye 2022 yılında da aynen devam edecektir. Zira, 2022 yılının ortalarına kadar uzanan vadeli kontratlarda fiyatların artış oranları korunmaya devam edilmektedir.

Enerji ve navlun fiyatlarında 2022'nin ortalarına doğru beklenen düşüş olasılığı çokta yüksek olmayacaktır.

2022 yılında arz ve talep seviyesi eş anlı bir üst seviyeye taşınacağı için aşağı ve yukarı yönlü risk unsurları birbirini sınırlayacaktır: Yatırımların 2022 yılında yaratacağı yeni kapasitelerin artması, tedarik ve taşımacılık zincirlerindeki problemlerin azalması, enerji arz ve talebinin dengelenmesi arz yönlü rahatlama sağlasa da ortaya çıkacak talep artışı bu rahatlamanın katkısını sınırlayacaktır.

Küresel tedarik zincirlerinde Türkiye açısından avantaj sağlayan yeniden yapılanma süreçleri 2022 yılında daha da belirginleşecektir: Türkiye’nin dış politikadaki ilişki stresinin azalmasına bağlı olarak daha uzun vadeli bağlantı talepleri ve daha yüksek siparişler Türkiye’nin ihracatını artıracaktır. Türkiye’ye yönelik bu talebin kalıcı olması için, teknolojik ürünlere ağırlık verilmesi, barışçıl politikaların izlenmesi, Türk Lirasındaki belirsizliğin giderilmesi, fiyat istikrarının sağlanması ve yatırım ortamındaki yapısal sorunların giderilmesi gerekmektedir.
Uluslar üstü bakış açısıyla siber, iklim ve kripto varlık risklerine odaklanma 2022 yılında hızlanacak, “Yeşil Dönüşüm Hedefi” için çabalar yoğunlaşacaktır: 2022 yılında küresel düzeyde ağırlık kazanacak olan “Yeşil Dönüşüm Hedefi” kapsamında; nötr karbon seviyesine ulaşma, metan gazı emisyonunun sınırlanması, ormansızlaştırma etkilerinin yok edilmesi, kömür kullanımının bırakılması, fosil yakıt yatırımlarına finansmanın kesilmesi, sera gazı emisyonlarına ilişkin hedeflere ulaşmak gibi birçok alanda yapılan ya da yapılacak olan çok taraflı anlaşmalara Türkiye olarak ciddi destek verilmeli ve kaynak ayrılmalıdır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOJ, KÜÇÜK ÖLÇEKLİ FİRMALARIN 2022 MART AYINDA SÜRESİ DOLAN KREDİ PROGRAMINI SONA ERDİRMEYE DOĞRU YÖNELİYOR FAKAT NAKİT SIKINTISI YAŞAYAN SEKTÖRLERE YARDIM ETMEYE YÖNELİK BAZI BÖLÜMLERİ UZATABİLİR
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ %0.64 DÜŞÜŞLE 3010,23 PUANDAN KAPANDI
BOJ'UN PANDEMİ YARDIMI KURUMSAL FONLAMA PROGRAMLARINI MART AYINDA SONA ERDİKLERİNDE GERİ ÖLÇEKLENDİRMESİ MUHTEMEL, KARARIN GELECEK HAFTAKİ TOPLANTI KADAR ALINMASI BEKLENİYOR - KAYNAKLAR
JAPONYA'DA 8 OMICRON VAKASI TESPİT EDİLDİ-HÜKÜMET KAYNAKLARI/FUJI
ÇEK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI/BENDA: FAİZ ARTIŞLARI HENÜZ BİTMEDİ - GAZETE
GÜNEY AFRİKA SAĞLIK BAKANI: MEVCUT DÖRDÜNCÜ DALGADA MEVCUT AŞILAR ETKİLİ OLUYOR
Facebookta Paylaş