Aralık ayında NATO'ya üye olmaya hazırlanan, Ekim ayında ise; Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamayı hedefleyen Balkanlarda Avrupa'nın kapısı konumunda Kuzey Makedonya, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek için kolları sıvadı. Makedonlar, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve Yönetim Kurulu üyelerini Üsküp'te VİP heyet şeklinde ağırladı.
Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in davetiyle, Kuzey Makedonya'ya giden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ve Yönetim Kurulu üyeleri, Başbakan Zoran Zaev yanında, Dış Yatırımlar Bakanları Zorica Apostolska, Elvin Hasan, Tarım, Orman ve Su Bakanı Trajan Dimkovski, Kuzey Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski ve Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski ile bir araya geldi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği heyeti, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'den, Makedonya'ya Türk narenciye ürünlerinin ihracatında uygulanan 8 bin ton kotanın arttırılması, gazlı içecekler ve meyve sularındaki gümrük vergisinin kaldırılması, hafta sonu Makedonya gümrüklerinin çalışması sözünü alırken, Dış Yatırımlar Bakanı Zorica Apostolska'dan Makedonya'ya yapacakları yatırımlara verilecek teşvikleri öğrendi.
Tarım, Orman ve Su Bakanı Trajan Dimkovski ise, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında Tarım Yürütme Komitesi Toplantılarının düzenleneceğini dile getirirken, Kuzey Makedonya kabinesinin tek Türk asıllı bakanı Elvin Hasan ise; iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamını genişletme çalışmalarını başlatacaklarını müjdeledi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç başkanlığında Kuzey Makedonya'ya giden Egeli ihracatçılar, her görüşmede Kuzey Makedonya'ya yatırım yaptıkları takdirde elde edecekleri avantajları detaylı bir şekilde dinleme fırsatı buldu.
Zaev; "Kuzey Makedonya Avrupa'ya sıçrama noktası"
Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev Kuzey Makedonya'nın küçük bir ülke olduğunu ancak özellikle tarım sektöründe potansiyeli olduğunu, Avrupa'ya yakınlığı nedeniyle Türk firmalarının Kuzey Makedonya'da yapacakları yatırımlarla Makedonya'yı Avrupa'ya sıçrama noktası olarak kullanabileceklerini söyledi.
Makedonya'daki Türk yatırımlarından mutlu olduklarını dile getiren Zaev, "Türkiye'de Makedon, Makedonya'da ise Türk kökenli insanlar yaşıyor. İki ülke arasındaki çok iyi ilişkileri, iki halkın çok yoğun ilişkileri destekliyor. Bu çerçevede Türk yatırımlarının artmasını arzuluyoruz. Konserve, depolama, paketleme, kurutma ile ilgili alanlarda büyük bir potansiyel görüyoruz. Kuzey Makedonya olarak yatırımcıları çekmek için ciddi teşvikler sunuyoruz. Sizleri bu teşviklerden yararlanmaya ve Makedonya'ya yatırıma davet ediyoruz" diye konuştu.
Kotalar ticaretimize zarar vermemeli
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'den Kuzey Makedonya'ya narenciye ürünleri ihracatındaki 8 bin ton kotanın yetmediğini, Makedon halkının daha sağlıklı ve ucuza Türk narenciye ürünlerini tüketebilmesi için kotanın 15 bin tona çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Uçak, Başbakan Zaev'den gazlı içecekler ve meyve sularındaki verginin kaldırılmasını, Makedon gümrüklerinin hafta sonu da çalışmasını talep etti.
Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, gümrüklerin hafta sonu çalışması için Gümrükler Genel Müdürü ile görüşeceğini, kotaların arttırılması ve vergilerin kaldırılması için ise; Maliye Bakanı ile konuyu değerlendireceği sözünü verdi. Zaev, "Kuzey Makedonya'da narenciye ürünleri üretilmediği için Türkiye'den narenciye ithalatındaki kotanın kaldırılması doğru bir öneri. Kuzey Makedonya'da sezonu olmayan ürünlerde de o dönemlerde kotalar kalkmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Tunç; "Türkiye, Kuzey Makedonya'yı tanıyan ilk ülke"
Ziyaretlerde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye'nin Kuzey Makedonya'yı anayasal adıyla ilk tanıyan ülke olduğunu ve Üsküp'e büyükelçi gönderen ilk devlet olduğunu söyledi.
Kuzey Makedonya'nın ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini Türkiye'nin kararlılıkla savunduğunun altını çizen Tunç, Türkiye'nin Kuzey Makedonya'ya her zaman destek sağladığını vurguladı.
İki ülke arasında son yıllarda üst düzey ziyaretlerin gerçekleştiğine işaret eden Tunç, "Bu ziyaretler bizleri daha da yakınlaştırdı. Karşılıklı yatırımların artması genel ticaret hacmimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmuştur. Son 10 yılda genel ticaret hacmimizde yaklaşık yüzde 36'lık bir artış olduğunu görmekteyiz. Bu gelişme iki ülke için de olumludur. Tarım alanındaki ilişkilerimizin de olumlu bir şeklide gelişebilmesi için pek çok konuda Kuzey Makedonya ile iş birliği yapmaya hazırız." diye konuştu.
Yatırımcılara 4 aşamalı teşvik paketi
Kuzey Makedonya Dış Yatırımlar Bakanı Zorica Apostolska, Kuzey Makedonya'nın NATO ve AB
üyeliği yolunda hızla ilerlediğini, yabancı yatırımcıların gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceği bir ülke konumunda olduklarını, Makedonya'ya yatırım yapacak yabancı sermayeye 4 aşamalı teşvikler sunduklarını dile getirdi.
Yeni istihdam sağlayan yatırımlara teşvik verdiklerini anlatan Apostolska, "Makedonya yaş meyve sebze üretimi için uygun iklim koşullarına sahip. Yeni istihdamda yüzde 20 teşvik veriliyor. Yeni istihdamda 4400 Avro'ya kadar desteği, Her işçiye 300 Avro asgari ücret verirseniz 5 yıl süreyle kullanabilirsiniz. ARGE Merkezi kurarsanız 5 yıl süreyle yıllık yüzde 50'sini geçmemek kaydıyla yıllık 1 milyon Avro'ya kadar destekten yararlanabilirsiniz. Yatırımların büyüklüğüne ve hedef yatırım olma durumuna göre gelir vergisi, kurumlar vergisi desteği, yüzde 10 ve 20'lik dilimlerde nakit iade fırsatları var" diye özetledi.
Tütün Makedonya tarımında önemli
Kuzey Makedonya Hükümetinde Türk kökenli tek bakan olan Dış Yatırımlar Bakanı Elvin Hasan, Makedonya'da 23 bin ton tütün üretimi olduğunu, 100 milyon Avroluk tütün ihracatları bulunduğunu, tütün üretimini yoğunlukla Türk kökenli vatandaşların yaptığını, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Özgener'in Makedonya'da tütün sektörüne yatırım yaptığını bu yatırımdan mutlu olduklarını dile getirdi.
Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında İstanbul'da 14 Ekim'de Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu yapacaklarını anlatan Hasan, "Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında 504 milyon dolar olan dış ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkması için Türkiye - Kuzey Makedonya İş Forumuna büyük önem veriyoruz" şeklinde konuştu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Kuzey Makedonya temasları sırasında Üsküp'te Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski ve Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski'yle de bir araya geldi.
Türkiye'nin Kuzey Makedonya'nın en önemli müttefiklerinden biri olduğunu dile getiren Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski, "Ancak ticari ilişkilerimiz çok iyi olan siyasi ilişkilerin gerisinde. Kuzey Makedonya'ya yapacağınız yatırımlarda sizlere her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
Türkiye'nin Kuzey Makedonya'ya her zaman önem gösterdiğine değinen Azeski, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle (TOBB) yakın ilişkiler içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Türk yatırımcılara davet
Gazi Baba Belediye Başkanı Georgievski, Üsküp sınırları içindeki en büyük belediye olduklarını ifade etti.
Gazi Baba’daki yatırım imkanları hakkında bilgiler veren Georgievski, Hem sanayi ve hem de tarımsal yatırımlar için ellerinde uygun araziler olduğunu dile getirdi. Georgievski, "Yatırımcıların uygun faaliyetleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 36'lık artışı bunun daha da artabileceğini gösteriyor. Bu gerçekleştirmek için biz de hazırız." değerlendirmesinde bulundu.