Küresel ekonomik beklentiler, önemli ölçüde kötüleşti - IMF

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm (WEO) raporunun Nisan 2022 sayısı yayımland

 Rapora göre; küresel ekonomik beklentiler, Ocak ayındaki son Dünya Ekonomik Görünümü tahminimizden bu yana önemli ölçüde kötüleşti.

 Ocak ayında, Omicron varyantının kısa süreli etkisinin ardından küresel toparlanmanın bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren güçleneceğini öngören IMF, o tarihten bu yana, görünümün, büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi -Doğu Avrupa'da trajik bir insani krize yol açması- ve Rusya'ya düşmanlıkları sona erdirmesi için baskı yapmayı amaçlayan yaptırımlar nedeniyle kötüleştiğini belirtti.
 
 Raporda şu görüşlere yer veriliyor:

 Bu kriz, küresel ekonomi iyileşme yolundayken, ancak COVID-19 pandemisinden henüz tam olarak kurtulmamışken, gelişmiş ekonomilerin ekonomik toparlanmaları ile yükselen ve gelişmekte olan piyasalar arasında önemli bir farklılık ile ortaya çıktı.

 Savaşa ek olarak, Çin'deki kilit üretim merkezleri de dahil olmak üzere sık ve daha geniş kapsamlı karantinalar da bu bölgedeki faaliyetleri yavaşlattı ve küresel tedarik zincirlerinde yeni darboğazlara neden olabilir.

 Daha yüksek, daha geniş ve daha kalıcı fiyat baskıları da birçok ülkede para politikasının sıkılaştırılmasına yol açtı.
Ekonomik beklentilere yönelik genel riskler keskin bir şekilde arttı ve politika değiş tokuşları her zamankinden daha zorlu hale geldi.

 Savaş, acil insani etkilerin ötesinde, küresel toparlanmayı ciddi şekilde geciktirecek, büyümeyi yavaşlatacak ve enflasyonu daha da artıracak. Bu rapor, küresel büyümenin 2022 ve 2023'te %3,6 olan Ocak tahmininden sırasıyla 0,8 ve 0,2 puan daha düşük olacağını tahmin ediyor.

 Beklentinin düşürülmesi, büyük ölçüde savaşın Rusya ve Ukrayna üzerindeki doğrudan etkilerini ve küresel yayılmaları yansıtıyor.

 Hem Rusya hem de Ukrayna'nın 2022'de büyük GSYİH daralmaları yaşaması bekleniyor.

 Ukrayna'daki şiddetli çöküş, işgalin, altyapının tahrip edilmesinin ve halkının göçünün doğrudan bir sonucu.
Rusya'da, keskin düşüş, ticari bağların kopması, yerel finansal aracılığın büyük ölçüde bozulması ve güven kaybı ile yaptırımların etkisini yansıtıyor.



Facebookta Paylaş