Kur enflasyon sarmalı devam ediyor (İş Yatırım)

Kur enflasyon sarmalı devam ediyor...

Ağustos ayı manşet enflasyonu %0,86 ile piyasanın (%1,00) ve İş Yatırım’ın (%0,95) tahmininin hafif altında geldi. Ulaştırmanın beklentinin altında kalması sayesinde pozitif sürpriz yapan aylık veriye rağmen yıllık enflasyon önceki aya göre değişmeyerek %11,8 seviyesinde kaldı.

Tarihsel ortalamasına göre hafif yüksek gelse de gıda fiyat artışı (%-0,1, -0,0yp) manşet enflasyonu aşağı çeken temel grup olarak öne çıkıyor. Mevsimsel olarak düşük gelen giyim ve ayakkabı (%-2,1, -0,1yp) enflasyonu düşüren diğer önemli kalem.

Ancak güçlenen iç talep, kur artışı ve finansmana erişimin kolaylığı nedeniyle alt kalemlerde genele yaygın yükseliş eğilimi devam ediyor. TL’nin değer kaybından hızlı etkilenen "diğer mal ve hizmetler" (%5,4, +0,3yp) kalemi aylık manşet rakama en büyük katkıyı veriyor. Hane halkı sepetinde ağırlığı görece yüksek olan ulaştırma (%1,6, +0,2yp), konut (%1,0, +0,1yp), mobilya ve ev eşyası (%1,2, +0,1yp) grupları ise aylık enflasyonu toplam 0,5 yüzde puan yukarı çekiyor. Ağırlığı küçük olan eğlence ve kültür (%1,1 +0,0yp), lokanta ve oteller (%1,6, +0,1yp) gibi kalemlerde ve dayanıklı mallar (%1,4), hizmet (%1,1) gibi ana gruplarda yükseliş eğilimi sürüyor.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyonun yeniden yükseliş patikasina girdiğini gösteriyor. Ağustos ayında görülen kur artışına paralel yükselen B (%11,1) ve C (%11,0) göstergeleri bizim enflasyon tahmin patikamıza uygun seyrediyor.

Ağustos ayı manşet rakamı beklentilerden düşük gelse de, gıda ve giyim hariç alt kalemlerde, dayanıklı mallarda ve hizmetlerde genele yaygın yükselişin devam etmesi enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini gösteriyor.

Genişleyici para ve maliye politikaları, finansal baskılama ve güçlenen iç talep nedeniyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %11,5 seviyesine çekmiştik. Merkez Bankası’nın para politikasını kademeli olarak sıkılaştırmasına ve BDDK"nin aktif oranı parametrelerini indirmesine rağmen tahminimizi koruyoruz. Enflasyon cephesinde karamsarlığımızın arkasında üç temel neden var.

(i) Uygulanan kademeli parasal sıkılaşmaya rağmen Türk lirasının zayıflamaya devam etmesi
(ii) Talepteki toparlama ile küresel olarak artmaya başlayan emtia fiyatları
(iii) Güçlü iç talep sayesinde şirketlerin maliyet artışlarını zorlanmadan fiyatlarına yansıtabilmesi

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YUNANİSTAN'DA 2. ÇEYREKTE GSYİH YILLIK %-15.2 (ÖNCEKİ:-0.9)
İNGİLTERE DIŞ TİCARET BAKANI YARDIMCISI : ABD MÜZAKERELERİNİN GELECEK AŞAMASI, 8 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK
YUNANİSTAN'DA 2. ÇEYREKTE GSYİH ÇEYREKLIK %-14.0 (ÖNCEKİ:%-1.6)
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI AĞUSTOS'TA AYLIK % +0.3 YILLIK % +4.3
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 0.5 DÜŞÜŞLE 25007,60 PUANDAN KAPANDI
VDMA: ALMANYA'DA MÜHENDİSLİK SİPARİŞLERİ TEMMUZ'DA YILLIK %-19.0
Facebookta Paylaş