Kripto Paralar Güvenli Liman Mı (İnvest AZ)

Kripto Paralar Güvenli Liman Mı
Piyasalarda risk iştahının azaldığı dönemlerde güvenli liman altına olan talebin arttığını her dönem gözlemlemekteyiz. Yatırımcılar, piyasalarda yaşanan olumsuz bir ekonomik yada politik olay sonrasında riskli varlıklardan çıkarak ağırlıklı olarak altın tarafında alışa geçerler. Altın, geçmişi çok uzun yıllara dayanan bir varlık olmakla birlikte, altına kıyasala daha yeni diyebileceğimiz bir enstrüman olan kripto paraların piyasalarda son dönemlerde yaşanan olumsuz olaylara paralel yükseliş sergilemesi dikkatleri bu alana çekmiş durumda. Bilgisayar ve buna bağlı olarak blockchain teknolojisine dayanan kripto paraların halihazırda kullandığımız paralardan farkı arkasında bir ülkenin bulunmaması. Mevcut durumda kullanılan madeni ve banknot paraları değerli yapan arkalarındaki ülke ve ülkelerin merkez bankaları iken kripto paralarda böyle bir durum söz konusu değil. Buna rağmen yarıtımcıların ilgisini çeken kripto paraların, piyasalarda risklerin arttığı dönemlerde altına paralel yükseliş göstermesi akıllara “kripto paraların geleceğin altını mı olacak” sorusunu getiriyor.
Kripto paraların piyasada işlem gören çok fazla çeşidi olmakla birlikte en çok bilinenler olarak bitcoin, litecoin ve ethereum önplana çıkıyor. Bu kapasamda bitcoin ve ons altın üzerinde fiyat hareketlerini analiz ettiğimizde, kripto paraların güvenli liman olma potansiyeli konusunda fikir sahibi olabiliriz. 2017 yılının başında bin dolar seviyelerinde olan bitcoinin yılın ikinci yarısında hızlı yükselişi ve yıl sonunda 19 bin dolar seviyelerine kadar gelmesi bitcoini gerçek anlamda önplana çıkartan dönemdi. Devam eden süreçte sert düşen bitcoin 2018 yılının son ayına gelindiğinde 3 bin dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Aynı dönemde ons altın tarafında daha sınırlı bir hareket marjı gözlenirken son bir yıllık fiyat grafiğini incelediğimizde ise görece paralel bir hareket seyri görülmekte.
 

Diğer taraftan orta ve uzun vadede her iki varlığın korelasyonuna baktığımızda, iki finansal enstrüman arasında pozitif bir ilişki olduğunu görmekteyiz. Uzun vadede düşük olan bu ilişki son dönemlerde arttış göstermekte. Geçmişte bitcoin tarafında yaşanan sert düşüş yatırımcılar açısından kripto paralara karşı hala bir güvensizlik unsuru olsa da altın ve bitcoin arasında zamanla artan korelasyon katsayısının ve fiyat hareketlerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etme olasığı kripto paraları riske karşı korunma aracı olarak daha da önplana çıkartabilir.


 İnvest AZ Menkul Değerler A.Ş.
  www.investaz.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : CORONAVİRÜSÜN ALMAN EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ KONUSUNDA BİRŞEYLER SÖYLEMEK İÇİN ÇOK ERKEN
ÇİN HÜKÜMETİ, VİRÜS SALGINI İLE BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN VERGİ VE FİNANSAL DESTEK POLİTİKALARINI UYGULAMAYI ARAŞTIRACAK- AÇIKLAMA
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : BERLİN, 2021'DE GSYİH BÜYÜMESİNİN %+1.3 OLMASINI BEKLİYOR
AB/DOMBROVKİS: KAPANAN SİGORTA ŞİRKETLERİ İÇİN BİR MEVCUT AB SİSTEMİ YOK
AB/DOMBROVKİS: AB'NİN SİGORTA GARANTİ ŞEMASI TÜKETİCİ VE VERGİ ÖDEYENLERİ DE KORUYACAK
AB/DOMBROVKİS: AB SİGORTA KURALLARINDAKİ BOŞLUĞUN DOLDURULMASI GEREKEBİLİR
HSBC, TÜRKİYE'DEN ÇIKMAYI DEĞERLENDİRİYOR - KAYNAKLAR
HSBC; AYRICA ERMENİSTAN, YUNANİSTAN VE UMMAN DAHİL DİĞER PİYASALARDAN DA ÇIKACAK -KAYNAKLAR
Facebookta Paylaş