Dijital dönüşümün hızlanması ile birlikte dijital paraların geleceği ve beraberinde getireceği yasal düzenlemeler merak ediliyor. Her geçen gün borsa platformlarına kayıtlı kullanıcının katlanarak artması ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e ve altında yatan teknolojiye yatırım yapma kararı alması, hükümetlerin kripto paralara yönelik düzenleme çalışmalarını hızlandırmasına yol açtı. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak ülkemizde de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından1 Mart’ta yapılan açıklamada Merkez Bankası, BDDK, SPK ve diğer kurumlarla iş birliği halinde düzenleme çalışmalarının yürütüldüğü duyuruldu. Regülasyon açıklamaları sonrası kripto para haber platformu Coinkolik.com ve BTCHaber.com'un Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsa platformlarından aldığı görüşlere göre borsalar regülasyonlara hazır görünüyor. Güvenlik ve kullanıcı kolaylığı sağlayan alt yapı ve hizmet çalışmalarını geliştirdiklerini belirten borsa platformları, sürecin olumlu olacağını ve regülasyonların sektörün işleyişine katkı sağlayacağını öngörüyor.
Gündemdeki regülasyon açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda hali hazırda çalışmalarınız var mı?
Vebitcoin CEO'su İlker Baş: “Kurum olarak regülasyon bilincine, kurulduğumuz günden bu yana hazır bulunuyoruz İç güvenlik departmanımız ile KYC (Know Your Customer - Müşterini tanı) ve AML (Anti-Money Laundering - Kara para aklamanın önlenmesi) politikalarını etkin bir şekilde kullanıma sunduk. İşlem yapmak isteyen kullanıcılarımızın kişisel bilgilerini iç güvenlik departmanımıza sunarak, incelemeler doğrultusunda para yatırma seçeneğini kullanıcılarına sunan sektördeki ilk firmayız.”
Paribu CEO’su Yasin Oral: “SPK, BDDK, MASAK, TCMB gibi kurum ve kuruluşlarla daima işbirliği içinde olduk. STASIS’in hazırladığı, 15 ülkedeki regülasyonları kapsayan “Dijital Varlık Regülasyonu” adlı çalışmayı da Türkiye’deki regülasyon çalışmalarına rehberlik etmesi için Türkçe’ye kazandırdık ve ücretsiz şekilde paylaştık.“
Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer: “Bakanlığın yaptığı açıklamaya ilk andan beri olumlu yaklaşıyoruz. Biz THODEX’te en başından beri regülasyon varmış gibi iş yaptık ve KYC ile AML politikaları üstüne geniş çalışmalar gerçekleştirdik. Bunları destekler nitelikte ABD’den FinCen MSB lisansımızı da aldık. Regülasyonlara hazırız.“
Düzenleyici kurumların ve bakanlıkların regülasyon çalışmalarını olumlu bulduklarını belirten Bitpanda Türkiye ve MENA Genel Müdürü Elbruz Yılmaz: “Bitpanda, PACTE yasası uyarınca Fransa Finans Piyasası Kurumu (AMF) ve Avusturya Finans Piyasası Kurumu'na (FMA) kayıtlı ve ödeme hizmet sağlayıcısı olarak PSD2 lisansıyla Avrupa Birliği yönetmeliklerine tabiiyiz. Avrupa'da edindiğimiz bu lisanslar kapsamında aktif olduğumuz tüm pazarlarda bu regülasyonlara uygun çalışmaya devam etmekteyiz.
Vergilendirme konusunda kripto paralarda tanımlamaların belirlenmesinin altını çizen ICRYPEX Genel Müdürü Ezgi İçer: “Eski SPK Daire Başkanı Tuncay Yıldıran’ın yönetim kurulu üyesi olarak aramıza katılmasından sonra eskiden başlayan ilişkimizin daha da güçlenmesi neticesiyle olası regülasyonlara hazırız. Regülasyonların yatırımcıyı koruma amaçlı politikalar olması sebebiyle ICRYPEX; yatırımcı odaklı bir kripto para borsası olarak getirilecek olan prosedürlere hızla adapte olmaya ve hizmet kalitemizden ödün vermeden yatırımcılarımızın güvenli alanda işlem yapmalarına imkân sağlamaya devam edeceğiz. Vergilendirme açısından, bir varlığın vergilendirilebilmesi için öncelikle ilgili varlığın tanımlanması gerekiyor. Örneğin döviz için farklı vergilendirme rejimleri söz konusu iken menkul kıymetler farklı bir vergilendirme prosedürüne tabi olmakta. İlgili kripto varlıkların vergilendirme açısından gerekli tanımlamalarının belirlenmesi ile birlikte vergilendirme sürecini hızlı bir şekilde borsa uygulamalarına entegre eden kripto para platformlarının, bu süreçten başarılı bir şekilde çıkacağını düşünüyoruz.”
Narkasa CEO’su Erdal Kaya: “Hali hazırda teknik alt yapımızı finans sektörü ile ilgili regülasyonlar ve bağlantılı yönetmeliklere, kullanıcı tanıma ve takibi konularını BDDK ve MASAK uyarı ve bilgilendirmeleri de dahil olmak üzere tüm yönetmeliklere uygun hazırladık. Kullanıcı sözleşmemizi, KVK politikamızı ve AML/CTF politikalarımızı globalde ve Türkiye‘deki gereksinimleri gözeterek ve bu hususlarda uzmanlardan danışmanlık hizmeti ile hazırladık.”
Regülasyonlardan beklentiniz ne sorusunu cevaplayan borsa şirketlerinin cevapları regülasyonların, borsalarda çok radikal bir değişim yaratmayacağı yönünde oldu. Hali hazırda çalışmalarına devam ederek regülasyonlara hazır olduklarını belirten borsa şirketleri olası yeniliklere kısa zamanda adapte olabileceklerini düşünüyor. Daha iyi ve güvenli bir ortam için mevcut çalışmaların olumlu olduğunun altını çizen borsa platformları süreçten umutlu.
Kripto para yatırımcılarının güvenini kazanmak ve artırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Bitpanda Türkiye ve MENA Genel Müdürü Elbruz Yılmaz: “Geçtiğimiz sene Eylül ayında aldığımız 52 milyon dolarlık yatırımın önemli bir kısmını uyum, regülasyon ve teknoloji alanlarına ayırdık. Kullanıcılarımıza kesintisiz, şeffaf ve güvenli bir platform sunmaya devam ediyoruz ve daha da iyi hizmet edebilmek için mevcut ürünlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.”
Vebitcoin CEO’su İlker Baş: “Kurumsal düzeyde üst güvenlik uygulamalarımızı geliştirerek devam ettirmekteyiz. Aynı zamanda Phishing (Oltalama) gibi kullanıcıya zarar veren durumları önlemek adına karşıt uygulamaları kullanıyoruz. “
Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer: “ABD’den aldığımız FinCen MSB lisansı ve son olarak Estonya’dan aldığımız lisansla birlikte hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki tüm kullanıcılarımızın güvenli bir şekilde kripto para alıp satmalarına yardımcı olduk. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz.“
Paribu CEO’su Yasin Oral: “Kullanıcılarımızın veri ve varlıklarını kesintisiz uyguladığımız prosedür ve protokollerle güvende tutuyoruz. Kullanıcı varlıklarını internet erişimi olmayan soğuk cüzdanlarda muhafaza ediyoruz. Ayrıca daima doğru bilginin kaynağı olma misyonuyla hareket ediyoruz, asla manipülatif veriler paylaşmıyoruz.”
Güvenlik konusunda beyaz şapkalı hacker’larla birlikte Bug Bounty (Sistem açıklarını bulanların ödüllendirilmesi yöntemi ile sistemlerin çok yönlü tetkiki) çalışmaları yürüterek sistemlerini bağımsız testlere tuttuklarını kaydeden Narkasa CEO’su Erdal Kaya: ”Bu çalışmalara devam ederken Türkiye‘den ve farklı ülkelerden hizmet alımı ile testlerimizi seri olacak şekilde yaptırdık. Son testlerde ise Narkasa, bu alanda uluslararası söz sahibi olan Hacken grubu tarafından Türkiye‘de en güvenli kripto para alım satım platformu seçildi. Sözleşmelerimizde belirttiğimiz gibi komisyon ücretlerinden doğacak vergilerin ve referans sistemi üzeriden hem referans kodu sahibinin hem de referans kodu ile üye olan kullanıcıların elde edeceği kazancın ve geri ödemenin vergilendirmesini tarafımızca yapıyoruz. Kullanıcı tarafından madencilik yöntemiyle elde edilecek kazanç için vergilendirme yapılmayacağını ancak kripto para yatırımlarından elde edilen kazancın vergilendirileceğini düşünüyoruz.”
Kullanıcılarına sundukları güvenlik hizmetlerini her geçen gün arttırdıklarını belirten ICRYPEX Genel Müdürü Ezgi İçer: “Her bir yatırımcımızın, borsamızda güvenli bir şekilde işlemlerini gerçekleştirmesi için gereken tüm teknik altyapıyı üst düzeyde tutarak sistem dışı güvenli işlem otomasyonu bulundurmaktayız. Düzenli olarak sistem kontrolleri yapılan birkaç katmanlı soğuk depolama servisimiz bulunuyor.”