Mevduat faizlerinde düşüş, kredilerde ivmelenme
KKM çözülmesinde ivme kaybı… BDDK haftalık verilerine göre 9 Şubat haftasında toplam mevduat, bir önceki haftaya göre 4,6 milyar TL düşüşle 14.9 trilyon TL oldu. Düşüş yine büyük ölçüde resmi mevduatlardan kaynaklandı; tüzel kişi TL mevduatlarında 25 milyar TL, gerçek kişi TL mevduatlarda da 25.0 milyar TL artış gözlendi. Seçim haftasından bu yana TL mevduattaki değişim, 1.7 trilyon TL'si gerçek kişiler olmak üzere toplam 2.5 trilyon TL oldu. BDDK verilerine göre KKM hesaplarının büyüklüğü ise önceki haftaya göre 14,8 milyar TL gibi nispeten düşük bir miktar azalarak 2.37 trilyon TL'ye geriledi. KKM'den standart TL mevduata geçiş ile ilgili alınan kararların etkisiyle Ağustos ortasından bu yana ise KKM hesaplarındaki gerileme 1.04 trilyon TL'ye ulaştı. 9 Şubat haftası itibarıyla KKM ve DTH hesaplarının toplamı dolar bazında 281.1 milyar dolardan 279.1 milyar dolara geriledi. Bu büyüklük Ağustos ortasında 333.6 milyar dolar düzeyindeydi.
DTH'larda düşüş… KKM'deki 1.1 milyar dolarlık çözülmeye rağmen DTH'larda düşüş yaşandı ve döviz mevduatları önceki haftaya göre 2.1 milyar dolar düşüşle 202.7 milyar dolara geriledi. 9 Şubat haftasında gerçek kişi mevduatları 1.0 milyar dolar artışla 123.4 milyar dolar olurken, tüzel kişi mevduatları 3.1 milyar dolar düşüşle 73.9 milyar dolar oldu. Son haftalarda mevduat faizlerinde hafif kıpırdanma DTH talebini törpülemiş olabilir. Seçimden bu yana ise toplam döviz mevduatları 0.4 milyar dolar artış gerçekleştirdi. Bu dönemde DTH gerçek kişilerde 3.8 milyar dolar azaldı ancak tüzel kişilerde 2.2 milyar dolar arttı. KKM'den dönenlere uygulanan yüksek mevduat faizlerine ilaveten zorunlu karşılıklarda yapılan düzenleme ve TL ZK'lara faiz uygulaması TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesine ve TL bazlı enstrümanların daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Bu söz konusu olmazda TCMB'den bu yönde daha fazla adım geldiğini görebiliriz.
Tüketici ve ticari kredi faizlerinde artış … TCMB verilerine göre 9 Şubat haftasında ağırlıklı ortalama mevduat faizleri önceki haftaya göre 0.2 puan düşüşle %46.5 olurken 1 yıl ve daha uzun vade dışında tüm vadelerde mevduat faizleri düştü. En büyük düşüş 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda 2.4 puan ile yaşanırken 3 aya kadar olan vadeli mevduat faizi %51.0'den %50.9'a geriledi. TCMB'nin politika faizi artışı sonrası mevduatın TL varlıklar arasında daha fazla yer alması çabası sürmesine karşılık sistemdeki likidite fazlası TCMB'yi ek önlemler almaya itmiş, zorunlu karşılık ve depo ihalelerinin ardından döviz bazlı KKM üzerinden TL olarak tesis edilen ilave ZK oranını %4.0'ten %8.0'e çıkmış ve TL ZK'larda çeşitli şartlara bağlı olarak faiz uygulaması başlatılmıştı. Önümüzdeki dönemde de sterilizasyon çabasının sürmesi mevduat ve kredi faizlerinde artış görülmesine neden olacaktır. Kredi faizleri tarafında tüketici kredisi faizleri haftalık bazda ortalama 0.4 puan artışla %60.0'a yükseldi ancak ticari krediler önceki haftaya göre 0.2 puan artışla ortalama %53.3 oldu.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.