KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Uçak: Çelik ithalatında ek gümrük vergisi alınmaması başta otomotiv, inşaat, beyaz eşya sektörlerinde tüketiciye ek maliyet yansımayacak

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 ABD’nin yeni dış ticaret stratejisiyle tetiklediği ticaret savaşında Türkiye’den yeni adım. Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile çelik ithalatında ek gümrük vergisi tahsil edilmeyeceği açıklandı.
Tebliğde, çelik ürünlerinin ithalatında yerli üretime göre nispi artış bulunmaması ve ithalat artışına bağlı olarak yerli üreticilerde ciddi zarar veya zarar tehdidi tespit edilememesi gerekçesiyle ek mali yükün uygulanmayacağı belirtildi.
KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, düzenlemenin başta çelik ithal eden sanayiciler olmak üzere Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. 2000’li yıllara kadar devam eden liberal dış ticaret politikalarının yerini artık korumacılığa bıraktığını vurgulayan Uçak, “Dünya ticaretinde söz sahibi olan ülke liderlerinin peş peşe korumacı bir dış ticaret politikası uygulayacaklarına ilişkin açıklamaları ve yüksek gümrük vergisinin aktif politika aracı olarak kullanılması, global ticarette daralma beklentisine neden oluyor. Korumacılığın ve ek vergilerin artması sadece dünya ticareti değil, ülke içi üretimi de yakından ilgilendiriyor” dedi.
Hakan Uçak gelişmeyi, “Türkiye, aslında ABD ve AB tarafından uygulanan politikaları da dikkate alarak yerli üretimin ticaret savaşlarından zarar görme ihtimaline karşı bu tedbirleri aldı. Ticaret savaşının bir tarafı olmaktan çok ülke içindeki üreticileri korumak amaçlandı. Bugün ülke içindeki üreticileri etkileyecek olumsuz bir bozulma görülmediği için ek vergi uygulanmayacak” diye yorumladı.
Uçak, kararın sektörleri nasıl etkileyeceğini şöyle anlattı:
“Çelik, birçok sanayi kolunda temel girdi. Bu nedenle düzenleme, girdilerini ithalat yoluyla temin eden birden çok sektörü doğrudan etkileyecek. Otomotiv, beyaz eşya, inşaat bu sektörlerin başında geliyor. Düzenleme dolaylı olarak tüketiciyi de etkileyecek. Çünkü girdi maliyetlerindeki artışın bir kısmı fiyat mekanizması içinde tüketicilere de yansıyor. Çelik ithalatında ek gümrük vergisi uygulanmayacağı için dolaylı olarak tüketiciler de bu durumdan olumsuz etkilenmeyecek.”

KPMG Hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 156 ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.500’den fazla çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.



Diğer Haberler
MART AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ +2.9% (ÖNCEKİ: -1.1%) - TÜİK
ÇİN TİCARET BANKALARININ PERFORMANS DIŞI KREDİ ORANI MART SONUNDA %1.8, YILIN BAŞINDAN BU YANA YATAY SEYİRDE -DÜZENLEME OTORİTESİ
MART AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ -0.5% (ÖNCEKİ: +2.1%) - TÜİK
DIŞ TİCARET HADDİ MART AYINDA 101 OLARAK GERÇEKLEŞTİ (ÖNCEKİ: 101.7)
ÇİN TİCARET BANKALARININ PERFORMANS DIŞI KREDİLERİ TOPLAMDA 2.16 TRLYN YUAN, YILIN BAŞINDAN BU YANA 95.7 MYR YUAN YUKARDA -DÜZENLEME OTORİTESİ
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 15156,9 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 23276,8 milyon TL
MART AYINDA İHRACAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YILLIK -6.3% (ÖNCEKİ: -6.3%) - TÜİK
MART AYINDA İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YILLIK -1.7 % (ÖNCEKİ: -1.2%) - TÜİK
MART AYINDA İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ YILLIK +6.2% (ÖNCEKİ: +10.3%) - TÜİK
MART AYINDA İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ YILLIK -16.3% (ÖNCEKİ: -15.9%) - TÜİK
Facebookta Paylaş