Konut sektörü hareket için yeniden teşvik bekliyor - GYODER

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, geçen yıl alınan ve ‘vatandaşa dokunan’ teşviklerin bu yıl tekrarlanmasını beklediklerini söyledi. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörün taleplerini dile getiren Yetgin, yabancıya vatandaşlıkta 1 milyon dolarlık alt sınırın 300 bin dolara indirilmesini istediklerini açıkladı. Yetgin, “Konut kredi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesini de talep ediyoruz” dedi. The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ise her patronun masasında bir gayrimenkul projesi olduğuna işaret etti. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörün taleplerini dile getiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, yabancıya vatandaşlıkta 1 milyon dolarlık alt sınırın 300 bin dolara indirilmesini talep ettiklerini ve olumlu bakıldığını söyledi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) bu yıl 16’ncısını gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi’nde; gayrimenkul alanında en çok merak edilen konular, sektörün ulusal ve uluslararası temsilcilerinin yanı sıra, iş dünyasının önemli isimleri ve usta ekonomi yazarlarından oluşan konuşmacılar tarafından masaya yatırıldı. Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün 2017 yılını yabancının konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra 150 metrekareden büyük konutlarda KDV oranlarının yüzde 8’e indirilmesi ve tapu harcının binde 20’den binde 15’e indirilmesi gibi teşviklerle hareketli bir yıl yaşadığını söyledi. Bu indirimler vatandaşa direkt olarak yansıdığı için 2017 yılında satışları artırdığını kaydeden Yetgin, bu yılda teşviklerin tekrarlanmasını beklediklerini söyledi.

 
“Faizler maddi sınırları zorlamayacak oranlara çekilsin”

Kamunun yeni yönetmelikler ile sektöre yönelik iyileştirmeleri ve destekleri için müteşekkir olduklarını ifade eden Yetgin, “Cumhurbaşkanımızın defaatle dile getirdiği çözüm yolları olabileceğine inandığımız diğer sorun da konut faiz oranlarıının yüksekliği, makul

seviyeye getirilmesi. Sektör olarak ülke ekonomisine katkımızın artması in çok önem arzeden bir nokta bu. Gayrimenkul sektö-

rü olarak yükselen konut kredi faizlerinden hem üretici hem tüketici doğrudan etkileniyoruz. Faiz bedellerinin hem üretici hem de tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak oranlara çekilmesi vatandaşa, sektöre ve ülkemize kazandıracaktır. Ayrıca son günlere tartışmaya açtığımız aslında 2007 yılından beri bekleyen konut kredi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesinide bir talep olarak dillendiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

"1 milyon dolarlık sınır 300 bine inmeli”

Yabancıya yapılan satışta geçen yıl yüzde 22 artış olduğunu kaydeden Yetgin, “Mütekabiliyet yasası sonrasında ikametgah müsaadesi verilmesi ve şimdi sektörün yeni bir talebi var. Tabandan baskı var. Dile getirmem gerekiyor. Vatandaşlıkla ilgili 1 milyon dolarlık rakamın 300 bin dolara indirilmesiyle ilgili taleplerimiz var. Bu konuyu ilgili makamlara ilettik. Ollumlu baktılar. Bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz” dedi. Gayrimenkul sektörünün üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olduğunu belirten Yetgin, şöyle konuştu: “Son verilerle de tespit edildiği gibi 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, ilgili olduğu 200’ün üzerinde alt sektörü ve dolaylı olarak milyonlarca kişiyi hem istihdam hem de ekonomik açıdan etkiliyor. Önceliğimiz, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü bir seviyeye taşımaktır.”

Gayrimenkul'ün ekonomisi ve finansmanı masaya yatırıldı


DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da zirvede Gayrimenkulün Ekonomisi ve Finansmanı oturumunda görüşlerini açıkladı. Oturuma Sabah Gazetesi'nden Şeref Oğuz, Habertürk'ten Abdurahman Yıldırım da katıldı.



Facebookta Paylaş