Konut satış adetlerinde en çok azalma yaşanan ilçeler Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih- Eva Gayrimenkul Değerleme

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, Kahramanmaraş Depremi Sonrası İstanbul’da Konut Satışlarını mercek altına aldı. Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları verilerine göre, Beykoz, Çatalca, Şile’de satışlar artarken, konut satış adetlerinde en çok azalma yaşanan ilçeler ise; Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih oldu.
EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, “2022 ve 2023 yılı TÜİK tarafından açıklanan İstanbul Konut Satış Sayılarına bakıldığı zaman, 2022 ve 2023 yılları Mart aylarını aralarında kıyasladığımızda İstanbul’daki konut satışlarının %24 oranında azaldığını görüyoruz. İki yılın ilk 3 ayının toplam satışlarını kıyasladığımızda bu rakam %12’lere düşüyor.“ dedi.
İstanbul

Bu verilere göre 2022/2023 yılı Mart ayları itibari ile konut satış adetlerindeki en çok azalma yaşanan ilçeler ise sırası ile Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih olduğunu da sözlerine ekleyen Gül, “Bu ilçelerin ortak özelliklerine bakıldığında, fay hattına yakın olan ilçelerden oldukları ya da 1999 depremi öncesi inşa edilmiş yapı stoku açısından yoğun ilçeler arasında oldukları görülmekte. İPA’nın çalışmalarına göre İstanbul’da deprem riski Avrupa Yakası’nda Haliç ile Küçükçekmece Gölü arasındaki geniş bölgeye, sahil hattında Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçeleriyle meskûn nüfus yoğunluğu yüksek olan Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçelerini kapsayan bir alanı tehdit etmekte olduğu, Anadolu Yakası’nda ise sahil şeridi boyunca, özellikle eski yapı stokunun yoğun olduğu alanlarda öne çıkmakta olduğu belirtilmiştir.
Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih İPA tarafından belirlenen risk haritası üzerinde
Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları verileri ve yukarıda belirtilen deprem bakış açısı tarafından incelendiğinde %40’tan fazla düşüş yaşanan ilçelerden Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih’in İPA tarafından belirlenen risk haritası üzerinde olduğu, Beyoğlu’nda ise 1999 öncesi yapılaşmanın fazla olduğu ve İstanbul’un meskun yerleşiminin yoğunlukta olduğu bölgelerden birisi olması neden olarak gösterilebilir. Oransal olarak %24’ten fazla düşüş yaşayan ilçeler ise Ataşehir, Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Beşiktaş, Esenler, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Zeytinburnu, Ümraniye, Üsküdar ve Şişli olmuştur. Bu ilçelerden Avcılar, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Üsküdar ilçeleri İstanbul’un deprem riski haritalarında yüksek riskli alanlar olarak görülen ilçelerdir. Bu ilçelerin sahile yakınlığı, zemin özelliklerinin yerleşime uygun olmaması ve fay hattına olan yakınlığı deprem riskini artırmakla birlikte, diğer ilçelerdeki Bağcılar, Beşiktaş, Esenler, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Ümraniye ve Şişli ilçelerindeki gibi meskun nüfusun yoğunluğu da deprem riskini artırmaktadır.
İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçeleri Sarıyer, Başakşehir, Şile ve Çekmeköy
Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları verilerindeki değişime baktığımızda Beykoz, Çatalca, Şile gibi açık alan bakımından yoğun bölgelere sahip olan ilçelere yönelim olduğu ve bu ilçelerin normal dışı arttığı görülebilmektedir. Uzmanlar İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçeleri olarak Sarıyer, Başakşehir, Şile, Çekmeköy ve Beykoz‘u açıklamışlardır. Satışlarda bu açıklamaların etkileri görülebilmektedir. İstanbul’un kuzey ilçeleri içerisindeki konut projelerini incelediğimizde deprem sonrası artan talebin daha çok az katlı müstakil evlerde ve depreme dayanıklı olarak pazarlanan konut projelerine yöneldiği ve bu projelerde fiyat artışları olduğu tespit edilmiştir.” şeklinde konuştu.


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.



Diğer Haberler
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi İtalya TÜFE verilerinin ardından 6.5 baz puan düşüşle %2.273 seviyesine geriledi
İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi 6 baz puan düşüşle %4.098 seviyesine geriledi
Yunanistan'da perakende satışlar Mart'ta yıllık: -8.7% (Önceki:%+2.4)
İngiltere'nin 2 yıllık tahvil faizi %4.322 ile 24 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi, azalış 10 baz puan civarında
İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi %4.18 ile 1 haftanın en düşük seviyeye geriledi, azalış 7 baz puan
İtalya Merkez Bankası/Visco: Bankalar TLTR III fonlarını geri ödedikçe ve çözümleme gerekliliklerine uydukça fonlama maliyetleri artacak
ECB/Visco: Net göçteki yükselişin gelecek 20 yılda İtalya'nın ekonomik büyümesini desteklemesi gerek
İtalya Merkez Bankası/Visco: Maliyeti giderek artan kamu borcunun azaltılması öncelikli olmaya devam ediyor
İtalya Merkez Bankası/Visco: İyi tasarlanmış asgari ücret sosyal adalet için önemsiz olmayan taleplere yanıt olabilir
ECB/Visco: Yetersiz ve orantısız para politikası sıkılaştırma risklerini dengelemek zorlu bir mücadele
ECB/Visco: Faiz oranları şu an kısıtlayıcı seviyelerde, doğru kademeli ölçekte süreci sürdürmeliyiz
ECB/Visco: Enflasyonun çok uzun süre hedefin üzerinde kalma riski, 2022 ortalarındaki zirvesinden önemli ölçüde uzaklaştı
Facebookta Paylaş