Kontrolmatik: 2024 yılı konsolide gelir ve FAVÖK hedefine planladığı gibi ilerliyoruz

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:


 Güçlü ciro ve operasyonel kâr büyümesi sağlandı.
 Beklentilere paralel şekilde yüksek finansman giderleri net dönem karında baskı yarattı.
 2024 yılı konsolide gelir ve FAVÖK hedefine planladığı gibi ilerliyoruz.

Operasyonel Kar ve FAVÖK:
+ Büyümenin ve yurtdışı satış ağırlığının etkisi ile maliyetler optimize edilerek verimliliği arttırıyoruz. Bu etki, brüt kâr marjımızın 9A’da %24,0 e gelmesine ve geçen sene 9A’ya göre %13,4 artış göstermesine yol açtı.
+ FAVÖK marjı, 9A2024’te hedeflenen %20 bandının üstünde gerçekleşti. İlgili oran 2023'ün ilk üç çeyreğinde kurların artan seyrinin alacak hesaplarımızda yarattığı kur farkı gelirinden dolayı 28% olarak kapanmıştı. 2024’te ihracatçı şirketlerin karşı karşıya kaldığı karlılığın üstündeki kur baskısına rağmen şirketin operasyonel verimliliği ve maliyet yönetimine odaklanması sayesinde FAVÖK marj performansı sürdürülmüştür.
+ Kontrolmatik operasyonel süreçlerini detaylı bir şekilde gözden geçirerek maliyet tasarrufu sağlamaya devam etmekte ve iştiraklerinin bir kısmında yatırım sürecinin devam etmesine rağmen karlılık hedefinden ödün vermemektedir. Buna en belirgin örnek olarak satış hasılatında geçen seneye göre %63 artış olmasına rağmen genel yönetim giderlerinde bu oran %31 ile sınırlı kalmıştır.
- Etkin maliyet yönetimine rağmen yatırımı devam eden iştiraklerimizdeki satış/pazarlama faaliyetlerinin artması karlılığı baskılamıştır.
Yeni Siparişler/Satışlar:
+ 2024'ün ilk üç çeyreğinde toplam $154ml satış gerçekleştirilmiş olup bu geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %63'lük bir büyümeye karşılık gelmektedir.
+ 2023 yılından 2024 yılına devreden projelerden $154ml seviyesinde fatura kesilmesine rağmen yeni alınan işlerle sipariş stoğu büyütülmüştür. Yükümlülüğümüz altındaki toplam sözleşme miktarı $320ml mertebesine erişmiş olup sipariş stoğumuz (yükümlülüğümüz altındaki projelerden önümüzdeki dönemde kesilecek fatura tutarı) $230ml seviyesindedir.
+ Yüksek faiz ortamından dolayı Türkiye pazarında sabit sermaye yatırımları daha yavaş ilerlerken Kontrolmatik’in odaklandığı büyüyen pazarlarda yeni iş girişleri beklenmektedir. İlk üç çeyrekte özellikle Orta Doğu ve Afrika'da kazanılan projeler ve önümüzdeki dönemde Afrika, Avrupa ve Amerika bölgesinde imzalanması beklenen sözleşmeler sipariş stoğuna önemli ölçüde katkı sağlaması beklenmektedir.
+ İştiraklerimizden elde ettiğimiz gelirlerin pozitif katkısı görülmeye başlanmıştır. Türkiye'deki enerji depolama pazarının 2025 yılında tetikleneceğine yönelik kuvvetli göstergeler (mevzuatın netleşmesi, finansa erişimin kolaylaşması vb.) devam etmektedir. Bu çerçevede güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarıyla imzalanan ön anlaşmalar mevcuttur.
+ Bağlı ortaklığımız Pomega ve Almanya'nın lider rüzgar türbini üreticisi Nordex Enerji A.Ş. sektöre öncülük edecek bir iş birliği kurmak amacıyla bir Mutabakat Anlaşması imzalamıştır. Bu iş birliği kapsamında, Nordex'in yaklaşık 40 yıllık rüzgar enerjisi sektöründeki uzmanlığı ile Pomega'nın LFP batarya teknolojisindeki bilgi birikimi ve Türkiye ile Almanya'daki batarya üretim kapasitesinin bir araya getirilmesi hedeflenmektedir. Nordex, önümüzdeki yıllarda dünya genelinde toplamda 5 GWh kapasiteli Rüzgar Entegre Depolama tesislerini devreye almayı planlamaktadır. Pomega ise bu iş birliği çerçevesinde, belirlenecek kapasiteye eşdeğer bir üretim kapasitesi slotunu 30 Haziran 2025 tarihine kadar Nordex'in Projesi yararına rezerve etmeyi ve bu tarihin karşılıklı mutabakat ile uzatılmasını kabul etmiştir. Kurulacak ortak girişim aracılığıyla, Nordex ve Pomega ürünlerinin entegre edildiği depolamalı rüzgar santrali projelerine Avrupa finansmanı sağlanması, yatırımcılara Avrupa kaynaklı ihracat kredi fonlarının kullanım olanağının sunulması amaçlanmaktadır.
- Güncel iş ortamı; süregelen yüksek faiz oranları ve finansmana erişim zorlukları devam etmekte olup bu durum nihai müşteri yatırımlarının gerçekleşmesini geciktirmektedir. Bu nedenle ana iş geliştirme faaliyetlerimizde ihracata odaklanmaya devam ediyoruz.

Yatırımlar / Toplam Varlıklar:
+ Toplam varlık büyüklüğü 2023 yıl sonuna göre %22,6 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan $568ml’a ulaşmış bulunuyor.
+ Sermaye tahsisinde uzun vadeli stratejik hedeflerimize uygun olan yatırımlar önceliklendirilerek seçici bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu çerçevede 2024'ün ilk üç çeyreğinde $47ml tutarında ek yatırım yaparak, 2021'den bu yana gerçekleştirdiğimiz teknoloji yatırımlarının tutarı $267ml seviyesine çıkmıştır.
Kaynaklar / Toplam Yükümlülükler:
+ Şirketimizin kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 200.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 250.000.000 TL iç kaynaklardan ve 200.000.000 TL nakit karşılanmak suretiyle 450.000.000 TL artırılarak 650.000.000 TL'ye çıkarılmasının onayı alınmış ve yeni sermaye tutarı 3Ç2024 bilançomuza yansımıştır.
+ Yönetim Kurulumuz 31.10.2024 tarihinde 650.000.000 TL olan ödenmiş sermayemizin halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile 694.500.000 TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir. Şirketimiz ortakları 26.04.2022, 10.10.2022, 24.11.2022, 06.12.2023 ve 26.06.2023 tarihlerinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda duyurduğu üzere, şirkete 2.410.000.000 TL (ilgili tarihlerin MB döviz satış kuru üzerinden yaklaşık $98ml dır) faizsiz fon koymuştur. Sözkonusu meblağda bir finansman, finansa erişimin mevcut konjunktur çerçevesinde zor ve pahalı olduğu bir dönemde, Şirket’in katlanacağı faiz ve kur maliyetini 1.6 Milyar TL düşürmüş ve Şirket aktif büyüklüğünü bu minvalde desteklemiştir. Şirketin faydasına sağlanan ilgili durum yanında, Şirket ortaklarımız şirkete koyduğu ilgili faizsiz fonu Şirket’in özkaynaklarının güçlenmesi ve borçluluk seviyesinin azaltılması için “Tahsisli Satış Yöntemi” ile sermayeye eklemeyi tercih etmiştir. Düzenleyici ve denetleyici otoritenin belirleyeceği baz fiyat kararına göre ortakların şirkete koydukları faizsiz finansmanın nihai hali başvuru sonrasında kurul bülteninde belirlenecektir
Gelecek Beklentileri:
+ Ana işimizi büyütmeye ve teknolojik / mühendislik uzmanlığımızdan yararlanarak yüksek değerli projeler üretmeye devam edilmektedir. 2024 sonu için konsolidasyonda $251ml hedefini sabit tutulmaktadır.
+ Orta Doğu, Afrika ve Amerika bölgelerinden $2.5mlr’dan fazla proje portföyü yakından takip edilmektedir. Portföyümüzdeki projeler, yüksek oranda katma değerli mühendislik içeriği ve Akreditif veya Dünya Bankası, KfW Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası veya Asya Kalkınma Bankası tarafından desteklenen ödeme garantilerine sahip olanlar arasından önceliklendirilerek titizlikle seçilmektedir.
+ Tarihsel olarak yüklendiğimiz projelerimiz ve siparişlerimizde döviz cinsinden projelerin önemli bir payı bulunmaktaydı. 2023'te Türk Lirası işlemlerine doğru bir kayma olmasına rağmen, 2024'ün üçüncü çeyreği de dahil olmak üzere döviz projelerinin payında tutarlı bir artış gördük. İleriye dönük olarak, cazip kar marjlarını koruyarak ve sağlam nakit akışları sağlayarak yeni uluslararası pazarlara açılma hedeflenmektedir.
+ Türkiye'nin enerji depolama pazarının gerekli düzenlemeler ve finansal koşulların yeni yatırımlar için daha cazip hale gelmesiyle 2025 yılında tetikleneceğine dair beklentimiz devam etmektedir.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1356160



Facebookta Paylaş