Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye'nin önde gelen sıcak daldırma galvaniz, otokorkuluk ve solar çelik konstrüksiyon üreticileri arasında yer alan Kıraç Galvaniz, pay başına 24 TL sabit fiyatla talep toplamaya başlıyor.
Kıraç Galvaniz tarihine halka arz ile birlikte önemli bir kilometre taşı eklediklerini belirten Kıraç Galvaniz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Serkan Malçok, "Yatırımcılarımızdan da alacağımız destekle ürün portföyümüzü zenginleştirip, büyüme stratejimiz doğrultusunda şirket özkaynaklarımızı güçlendireceğiz. Böylece sürdürülebilir büyümemizi devam ettirerek hem ülkemize hem sektörümüze sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'de alanının öncü şirketleri arasında yer alan Kıraç Galvaniz, halka açılıyor. İnfo Yatırım liderliğinde, toplam 39 aracı kurumdan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilecek halka arzda pay başına 24 TL sabit fiyatla 14-15 Ağustos tarihlerinde talep toplanacak. Kıraç Galvaniz'in çıkarılmış sermayesinin 125 milyon TL'den 170 milyon TL'ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilecek 45 milyon TL nominal değerli paylar ile halka arz büyüklüğü yaklaşık 1,08 milyar TL olacak. Bireysel yatırımcıya eşit dağıtım yöntemi uygulanacak halka arzda payların %60'ının yurt içi bireysel yatırımcılara ve %40'nın yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi planlanıyor. Halka açıklık oranının ise %26,47 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Asgari %20 kâr dağıtım taahhüdü
Kıraç Galvaniz, kâr dağıtım politikası kapsamında dağıtılabilir net dönem kârının asgari %20'sinin nakit kar payı olarak dağıtılmasının hedeflerken, şirketin mevcut ortakları tarafından şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca halka arz fiyatından bağımsız olarak Kıraç Galvaniz'in paylarına yönelik olarak Borsa'da veya Borsa dışında herhangi bir hisse satışı yapılmayacak. Bununla birlikte, şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca, bedelli ve/veya bedelsiz sermaye artırımları da dâhil olmak üzere, şirket payları dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satışa veya halka arza konu edilmeyecek.
Artan marjlarla yıla güçlü başlangıç
Kıraç Galvaniz, 2023 yılında cirosunu %34,5 artışla 1,2 milyar TL'ye yükseltmeyi başardı. 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre %76,4 artışla 634,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin brüt kar marjı 2023 yılında %39,7 artarken, 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %21,9 oldu. FAVÖK marjı ise 2023 yılında yurt dışı satışlardaki artış ile birlikte kur farkı gelirlerinin etkisiyle brüt karın artmasına bağlı olarak %31,4 seviyesine yükseldi. 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde ise %19,4 olarak gerçekleşti.
"Otokorkuluk sistemlerinde Türkiye'nin önde gelen markalarından biriyiz"
Kıraç Galvaniz olarak yaklaşık 20 yıllık bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduklarını belirten Kıraç Galvaniz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Serkan Malçok, "Bursa'da yüksek teknoloji ile donatılmış tesislerimizde 78 bin 687 ton metal imalat kapasitesi ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2010 yılında adım attığımız çelik otokorkuluk sektöründe de ülkemizin öncü markaları arasında yer almayı başardık. Ülkemizde otokorkuluk sistemlerine ait CE Belgesi kullanımı zorunluluğu getirildiğinde ilk adımı attık. İlk çarpışma testini yaptırarak sektörümüze öncülük ettik. Bugüne kadar Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu yapımı benzeri büyük ölçekli uluslararası konsorsiyumlarla gerçekleştirilen projelerde alt yüklenici olarak otokorkuluk imalatlarını tamamladık. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyeleri ile yaptığımız iş birlikleri doğrultusunda motosikletliler için riski noktaların belirlendiği ve o noktalara motosiklet koruyucu sistemlerinin uygulandığı projeler yürüttük. 2022 yılında devlet ve otoyollarını kapsayan iki ihaleyi kazanarak motosiklet koruyucu bariyer üretim ve montaj işlemlerimize hız kazandırdık" dedi. Solar enerji sistemleri konstrüksiyonları alanında da pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini belirten Serkan Malçok, "Bugün 1,2 TW kapasiteli yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2025 yılının ilk çeyreğinde 2 TW'a, 2027 yılı sonunda ise 3,5 TW'a ulaşması öngörülüyor. 2025 yılı kurulu güç hedefine göre 28 milyon ton, 2027 yılında ise ortalama 80,5 milyon ton çelik ihtiyacı bulunuyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında biz de yenilenebilir enerji sistemleri konstrüksiyonlarında aldığımız payını büyütmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
"Ürün portföyümüzü zenginleştirip sürdürülebilir büyümemizi devam ettireceğiz"
Halka arzdan elde edecekleri geliri Bozüyük'teki yeni fabrika yatırımında değerlendireceklerini ve işletme sermayesini güçlendireceklerini ifade eden Malçok, "Bozüyük OSB'deki yeni üretim tesisimiz için 54 bin 476 metrekarelik arsa üzerinde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Metal işleme ve galvanizleme hizmetlerinin verileceği tesisimiz 27 bin 871 metrekare kapalı alana, 26 bin 605 metrekare açık alana sahip olacak. İki faz olarak planlanan yatırımımızın idari bina ve metal imalat tesisini kapsayan birinci fazını Eylül ayının başında devreye almayı hedefliyoruz. Galvaniz tesisini ise 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye almayı öngörüyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu ihalelerde iş alımına ve pazar payımızı büyütmeye devam ederken savunma sanayisindeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Metal şekillendirme üretim hattı ile YETEN (Savunma Sanayii Yetenek Envanteri) programına dahil olarak savunma sanayisine yönelik faaliyetlerimize başladık. Bozüyük fabrikamızda kuracağımız kaynak ve boya hattı ile birlikte savunma sanayisine kesim, büküm ve kaynak işlemlerini sunarken, zırhlı araç şasesi, İHA araç metal aksamları ve roket metal aksamları üretimine başlamayı planlıyoruz. Ürün portföyümüzü zenginleştirip sürdürülebilir büyümemizi devam ettirerek hem ülkemize hem sektörümüze sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz" dedi.