Kira Artışı Düzenlemesinin Kiralık Stokunu Artırmasını Beklemiyoruz - EVA

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
 Gayrimenkul sektöründeki yüzde 25’lik zam sınırının hem mal sahibi hem de kiracı açıcısından artı ve eksileri olan bir konu olduğunu söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Bu sınır her iki taraf için de ucu keskin bir değnekti. Kimi insanlar sadece kira gelirleriyle geçiniyor, diğer yandan kirayı ödemekte zorlanan, barınma sorunu yaşayan da bir kesim var. Devlet bu duruma bir çözüm olarak sınırlandırma getirdi ama bu da büyük problemlere yol açtı. Serbest piyasaya bu kadar müdahale edilince başka sıkıntılar ortaya çıktı.” dedi.

Yeni kira zam oranının yüzde 65,07 olarak açıklandığını sözlerine ekleyen Yazıcı, “01. Temmuz tarihinden itibaren yenilenen konut sözleşmelerinde artık TEFE-TÜFE rakamlarını kullanarak yeni kira bedeli hesaplamamız gerekecek. %25 sınırının kalkmasının fahiş kira artışlarına yol açacağını beklemiyoruz. Çünkü birçok mal sahibi zaten yüzde 25’i kabul etmedi ve huzurlarını kaçırmak istemeyen ve imkanı olan kiracılar da bu artışları kabul etti. Piyasa buna göre oluştu. İmkanı olmayanlar mal sahiplerine direndi, kira yüzünden birbirini darp edenleri, hatta öldürenleri gördük. Mahkemelerde kira davaları yüzünden dosya üzeri dosya yığıldı.

Kiralık adetlerinde yılın başına göre %11 azalma var

Barınma konusunda farklı yöntemlere gidilmeli, özellikle büyük şehirlerde ev fiyatlarını kontrol altına alınmadan kira fiyatları kontrol altına alınamaz. Ayrıca Anadolu’da köylerde evler boş dururken büyük şehirlerde fahiş kira fiyatları ile boğuşuyoruz. Büyük şehirlerdeki yığılmaların azaltılması gerekli, sadece ev fiyatlarında değil gıdadan her konuya büyük şehirlerde yaşam maliyetleri yüksek. Öte yandan birden fazla konuttan kira geliri elde edenler için ileride belki farklı düzenlemeler yapılabilir ama genele uygulamak büyük problem yarattı. Öte yandan kiralık stoku son altı ay içerisinde Türkiye genelinde azaldı. 2023 başından bu yana kiralık adetlerinde yılın başına göre genelde %11 azalma var. En büyük stok erimesi %23 ile Ankara’da ve onu %20 ile İstanbul takip ediyor. İzmir ise başka bir hikaye. İzmir’de kiralığa çıkan konut miktarı yılın başına göre takribi %15 daha fazla” şeklinde konuştu.

 



Diğer Haberler
İtalya'da HCOB inşaat sektörü PMI Haziran'da: 46.0 (Önceki:49.0)
Euro Bölgesi'nde HCOB inşaat sektörü PMI Haziran'da: 41.8 (Önceki:42.9)
Almanya'da HCOB inşaat sektörü PMI Haziran'da: 39.7(Önceki:38.5)
Fransa'da HCOB inşaat sektörü PMI Haziran'da: 41.0(Önceki:43.4)
Facebookta Paylaş