Kasım enflasyonunda kur artışlarının nihai fiyatlara etkisini göreceğiz…
Haftanın en önemli makroekonomik açıklaması olarak öne çıkan Kasım ayı enflasyon verileri yarın geliyor. Kasım ayında enflasyonun %1'lik aylık artış ile beraber yıllık bazda %12,6 seviyesine yükselmesini bekleriz. TRY'nin süregelen değer kaybı, son zamanlarda stabilize olmuş olmakla birlikte, tüketici fiyatlarına gecikmeli bir mekanizma üzerinden yansıyacaktır ve bu da yıl sonuna kadar yüksek enflasyon baskısının devam etmesine neden olabilir.
Enflasyon, Nisan ayında %10,9 ile en düşük seviyesini gördükten sonra genel olarak artış eğilimi içerisinde olmuştur. Haziran ayında %12,6 ile yıllık zirvesini yapan enflasyon, döviz kurlarının birikimli ve geriden gelen etkisiyle Kasım ayında muhtemelen bu zirveyi egale edecektir. Ekim ayında %11,9 seviyesine gelmiş olan enflasyonda döviz kurlarının artışının ilk anlamlı etkilerini görmüştük. Oysa bu kurdan kaynaklı maliyet artışı etkisi zaten ÜFE üzerinde hissedilmekteydi, bu dönemde üreticiler yüksek maliyetlerden mal edinmek durumunda kaldılar. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak, tüketici fiyatları üzerinde yansımasını görüyoruz. ÜFE, Ekim ayında da %3,55'lik aylık artış göstermişti. Bu nedenle, normalde Kasım ve Aralık enflasyonda soğumanın görüldüğü aylar olsa da kur artışı etkisi kaynaklı artışların yansıması ile yüksek enflasyon gerçekleşmesi bekliyoruz. Kasım ayında TRY hareketi biraz istikrar kazandı ve beklentilerde iyileşme var. Ancak stoktaki mallar daha yüksek maliyetlerle elde edildi ve bu nedenle döviz kuru etkisinin ortadan kalkması için stokların tükenmesi gerekiyor.
Türkiye enflasyon ve faiz oranları… Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK…
Merkez Bankası'nın son toplantısında tek bir faiz oranına geçmesi ve bu oranı da %15 olarak belirlemesi itibariyle reel faiz oranında gelişmekte olan ülkeler arasında iyi sayılabilecek bir konumda bulunuyoruz. Cari enflasyon oranına göre %2,8 seviyesinde olan reel faizimiz, Kasım enflasyonu beklediğimiz seviyelerde gerçekleşirse %2,1 seviyesine gelecek. Aslında enflasyonda ilave bozulmanın getirebileceği durum da bu şekilde gözler önüne seriliyor. Merkez Bankası, %15 faiz oranını yılsonunda %12'lerde gerçekleşmesi öngörülen enflasyona göre güvenli bulabilir. Ancak enflasyon görünümünde bir kademe daha bozulma olursa sıkılaşma ihtiyacı duyulabilir. TRY'nin değeri ve oynaklık dereceleri halen fiyat istikrarı ve enflasyon beklentileri üzerinde ana belirleyici olma konumundadır. Bir sonraki PPK toplantısının 24 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.