Kasım Enflasyon Verileri: Manşet enflasyon %13 seviyesine yaklaştı (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

" Kasım TÜFE aylık artışı, %1,1 olan kurum beklentimiz ve %1,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde gelerek %1,48 olarak gerçekleşti. Böylece, yıllık TÜFE %11,90'dan %12,98'e yükseldi. Verinin tahminimize göre sapma göstermesinin ana nedeni, %2,1'lik yükselişle beklentilerin üzerinde artış kaydeden gıda fiyatları oldu.
" Kasım ayı fiyatlarındaki artışın temel sebebinin gıda fiyatlarındaki artış ve kur geçişkenliği olduğunu görülüyor.
" TÜFE-C endeksindeki aylık %1,07 ve yıllık %12,1'lik artış enflasyon görünümdeki bozulmanın altını bir kez daha çizdi. Trend enflasyon ise Kasım itibariyle ise tepe noktadan ufak çaplı da olsa düşüş sinyali işaret etmekte.
" 14 Aralık'taki PPK toplantısında, %12,25 seviyesinde bulunan Geç Likidite Penceresinde 100 baz puanlık bir faiz artırımına gidilmesini beklemekteyiz.

Kasım TÜFE aylık artışı, %1,1 olan kurum beklentimiz ve %1,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde gelerek %1,48 olarak gerçekleşti. Böylelikle yıllık TÜFE %11,90'dan %12,98'e yükselerek %12,25 seviyesinde bulunan Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin oldukça üzerine çıktı. Verinin tahminimize göre sapma göstermesinin temel nedeni, %2,1'lik yükselişle beklentilerin üzerinde artış kaydeden gıda fiyatları oldu. Yıllık gıda enflasyonu %15,78'e çıkarak Ekim 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kasım ayı verileri ile birlikte, 2017 yıl sonu TÜFE'sinin %10,7 seviyesinde bulunan kurum beklentimizi aşacağı ve %11-11,5 aralığına yerleşeceği görülüyor. 2018 yıl sonu TÜFE tahminimizi %8,9 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz.

Gıda fiyatlarındaki oynaklık ve kur geçişkenliği Kasım ayı fiyatları üzerinde olumsuz etki yaratmış durumda. Olumsuz hava koşulları ve kur geçişkenliği etkisi gıda fiyatlarını oldukça yüksek seviyelere taşımış durumda. Gıda fiyatlarındaki Kasım ayı toplam aylık artış %2,1 olarak gerçekleşerek yıllık artışı endeks başlangıç tarihinden beri en yüksek seviyesi olan %14,58'e taşınmış durumda. Hizmet enflasyonunun ise aylık %0,1'lik yükseelişle daha ılımlı bir görünüm çizdiğini ve böylelikle yıllık artışın da Kasım ayı itibariyle %9,6'dan %9,4'e gerilediğini görüyoruz. Bunların yanı sıra, enerji fiyatları da küresel petrol fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle aylık bazda %2,5, yıllık bazda ise %12,2'lik artış kaydetmiş durumda.

Çekirdek enflasyon tarafında, TÜFE-C endeksindeki aylık %1,07 ve yıllık %12,1'lik artış, enflasyon görünümündeki bozulmanın altını bir kez daha çizdi. Ekim ayında %13,5'e ulaşan enflasyon ana trendinin (Mevsim. Arındır. TÜFE-C, yıllıkland.3 aylık HO) ise %13,3'lük artış ile bir miktar iyileşme kaydettiğini görüyoruz. Trend enflasyon Haziran 2017'den Ekim ayına kadar, %9,2'den %13,5'e aralıksız bir yükseliş kaydetti. Kasım itibariyle ise tepe noktadan ufak çaplı da olsa düşüş sinyali işaret etmekte.

TCMB 2018 yılı Para ve Kur Politikası metnini yarın açıklıyor olacak. Piyasa oyuncuları söz konusu metinde para politikasının gelecek dönemde nasıl seyredeceğine yönelik iipuçları arayacaklar. 14 Aralık'taki PPK toplantısında, %12,25 seviyesinde bulunan Geç Likidite Penceresinde 100 baz puanlık bir faiz artırımına gidilmesini beklemekteyiz.





Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş