Enflasyon yeni yönetime avans vermedi…
Kasım ayı manşet enflasyonu %2,3 ile piyasanın (%1,1) ve İş Yatırım'ın (%1,2) tahmininin çok üzerinde geldi. Son 5 yıllık tarihsel ortalamalarının (%0,5) üzerinde gelen aylık veri nedeniyle yıllık enflasyon 2020 zirvesine, %14,0'e seviyesine ulaştı. Aylık %4,1, yıllık %23,1 artan üretici fiyatları enflasyon üzerindeki baskının kısa vadede devam edeceğine işaret ediyor.
Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda (%4,2, +1,0yp) ve ulaştırma (%4,5, +0,7yp) gruplarında fiyat artışlarının tarihsel ortalamaların çok üzerinde seyretmesi enflasyonun beklentilerin çok üzerinde gelmesine neden oldu. Dolar cinsi petrol fiyatlarının yükselişi ve önceki ayın kur artışının fiyatlara yansıması özellikle ulaştırma grubu enflasyonunu yukarı çekti. Ancak fiyatlardaki bozulma bu sektörlerle sınırlı değil. Lokanta ve oteller (%1,1, +0,1yp), mobilya ve ev eşyası (%1,6, +0,1yp) ve eğlence (%1,5, +0,1yp) gruplarında da fiyatlar tarihsel ortalamaların çok üzerinde seyrediyor. Salgın koşullarında talebin daralması ile giyim (%1,5, +0,1yp) tarihsel ortalamasının (%3,6) altında seyreden tek harcama grubu olarak ayrışıyor.
Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Ağustos-Ekim döneminde görülen kur artışıyla birlikte yükselen B (%13,7) ve C (%13,2) göstergeleri %13,0-%13,5 bandında bir sene sonu enflasyonuna işaret ediyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde mal ve hizmet enflasyonundaki ayrışma devam ediyor. Enerji ve gıda dışı mal fiyatları aylık %3,0 artış ile yükseliş trendini sürdürüyor. Dayanıklı mal fiyatları aylık %5,7, yıllık %25,9 artış ile enflasyonu yukarı çekmeye devam ediyor.
Buna karşın hizmet fiyat artışı (aylık %0,6, yıllık %11,0) düşük seyretmeye devam ediyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları, eğitimin uzaktan verilmesi, seyahat alışkanlığının azalması kira, eğitim, ulaştırma hizmetleri gibi alanlarda hizmet fiyatlarını baskılıyor.
Kasım ayı verileri uygulanan sıkı para politikası ve son dönemde Türk lirasının değer kazanmasına rağmen fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin zor olacağına işaret ediyor. Aralık ayında enflasyon cephesinde pozitif bir sürpriz olursa iyi senaryoda yılı %13,0-%13,5 bandında bir enflasyonla bitiririz. Ancak kötü senaryoda dolar Türk lirasına karşı 8,0'in üzerine çıkar, yılı %14 civarı bir enflasyonla bitiririz ve Merkez Bankası 200bp civarında ilave faiz artışı yapmak durumunda kalabilir
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.