Karayolu taşımacılık sektörü temsilcilerine göre, 10 kamyondan 4’ü atıl durumda - NBE

NBE gazetesinde yayınlanan habere göre; Akaryakıttaki yüksek fiyat artışları, ekonomideki durgunluk ve Schengen vizesi engelinden oluşan sorunlar yumağı, karayolu taşımacılığında sıkıntıya yol açtı. Yurtdışı taşımalarda Türk plakalı araç sayısının azalması ve çileye dönüşen vize sorunu nedeniyle iş hacmi daralırken, yurtiçi taşımalarda ise maliyetlerin taşıma fiyatlarına yansıtılamaması nedeniyle seferlerin azaldığı belirtiliyor. 550 bine yaklaşan karayolu ticari yük taşıma filosunda arz-talep makasının hızla açıldığına işaret eden sektör temsilcileri, araç filosunun yaklaşık yüzde 40’ının atıl duruma düştüğünü belirtiyor.

Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Hakkı Başman, “Yüksek enflasyonla gelen bu maliyet artışları karşısında başta lojistik firmaları ve TIR sahipleri olmak üzere ciddi bir sıkıntılar yaşıyoruz. Genel anlamda ticarette daralma var. İş hacmindeki daralmaya paralel neredeyse 10 kamyondan 4’ünün atıl durumda olduğunu söyleyebiliriz. Hatta tabiri caiz ise kontak kapatma düşüncesine kadar gelen firmalar var. Evde oturduğunda araç maliyeti daha az olduğu için sefere çıkmayan araç sahipleri var” diye konuştu. Başman, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılara da değinerek, "Diğer yandan kredi faizlerinin bu kadar yüksek olması elbette araç kredileri kullanımını sıfıra indirmiş durumda” dedi.

“PİYASADA KAMYON ÇOK, İŞ AZ”

Lojistik sektörü uzmanlarından TIRPORT Kurucu Başkanı Dr. Akın Arslan, pazarda çok ciddi sorunlar olduğuna işaret ederek, “Finansa ulaşım çok zorlaştı, işletme sermayesi yetersiz firmalar, kamyoncu ödemelerini finanse edemediklerinden iş çeviremiyor. Eskiden normal olan 45-60 gün vadeler artık artan maliyetlerle ciddi sıkıntı yaratıyor. Örneğin bir ödemenin ilave 2 hafta gecikmesinin bir firmaya maliyeti yüzde 4'ü bulabiliyor. Faktoring tarafında maliyetler artık aylık yüzde 7'lere geldi. Üretim ve ticaret ciddi düştü. Kayıp yüzde 30'larda, dolayısıyla kamyon çok, ama iş az” dedi.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/10-kamyondan-4u-bosa-cikti-haberi-739847#google_vignette